Raikkautta ja energiatehokkuutta

Raikkautta ja energiatehokkuutta

05.04.2024

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat sisäilman ja pitävät energiankulutuksen kurissa.

Puhtaat ja hyväkuntoiset ilmanvaihdon ja korvausventtiilien suodattimet estävät tehokkaasti siite- ja katupölyn tunkeutumisen sisälle kotiin. Ilmanvaihdon suodattimista huolehtiminen muutaman kerran vuodessa pitää hengitysilman raikkaana ja alentaa myös sähkönkulutusta.

Varsinkin näin keväisin on tärkeää puhdistaa ja uusia suodattimet kaikista kanavista, joista korvausilmaa virtaa kotiin. Jos kotona on ilmastointilaite, on hyvä uusia suodattimet vuosittain ja puhdistaa ne suodatintyypistä riippuen riittävän usein joko imuroimalla tai pesemällä.

Suodattimien puhdistaminen ja uusiminen ei koske ainoastaan ilmastointilaitteita. Myös kaikki korvausilmaventtiilit katoissa, seinissä ja ikkunakarmeissa on syytä avata, varmistaa niiden puhtaus ja toimivuus.

 

Pidä venttiilien asetukset ennallaan

Puhdas ilmastointi ja puhtaat korvausilmaventtiilit parantavat ilmanvaihdon toimivuutta ja raikastavat sisäilmaa. Samalla ilma pääsee asuntoon hallitusti suunniteltuja kanavia pitkin, ei ovien, ikkunoiden tai seinien raoista, joista ilma saattaa tuoda mukanaan haitallisia aineksia.

Ilmastoinnin suodattimet on hyvä puhdistaa uudelleen siitepölykauden päätyttyä ja kesän jälkeen ennen talvikautta.

Korvausilmaventtiilien puhdistamisen yhteydessä kannattaa puhdistaa myös poistoilmaventtiilit. Jos kotona on säädettäviä, pyöreitä venttiilejä, ei niitä pidä säätää itse. Pyöreä ilmastointiventtiili irtoaa yleensä reunasta eikä pyöritettäviin osiin ole syytä koskea. Venttiilit on säädetty asennettaessa oikealle välykselle ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi.

 


Jos ilmastointiventtiilit huoneen seinillä likaantuvat reilusti, ovat suodattimet likaiset ja vaihtamatta tai ilma pääsee suodattamattomana ilmanvaihtokanaviin. Myös ilmanvaihtokanavat on hyvä puhdistaa muutaman vuoden välein.

 

Säästöä puhtailla suodattimilla ja oikeilla säädöillä

Ilmanvaihdon pitäisi aina toimia suunniteltujen ilmanvaihtokanavien, ei hallitsemattomasti rakenteiden raoista tai ikkunan kautta. Jopa 1/3 lämmityksen häviöistä voi johtua ilmastoinnista, siksi sen toiminta on tärkeää. Myös tukossa olevat, likaiset suodattimet nostavat sähkönkulutusta, kun ilma ei kulje vapaasti ilmastointilaitteen läpi.

Kaikki ilmastoinnin ja talotekniikan vuodenaikasäädöt kannattaa myös katsoa kohdilleen. Koneellisessa ilmastoinnissa on erikseen kesä- ja talvisäätö, joka ohjaa ilmankulkua joko lämpövastuksen kautta tai ohi. Jos ilmastoinnin talvisäätö on jäänyt päälle, saattaa laite turhaan lämmittää tuloilmaa kesäkaudellakin.  Ilmastointi kannattaa kääntää kesäsäädöille, kun kovat yöpakkaset ovat loppuneet ja lämpötila pysyy plussalla valtaosan ajasta.

Samaan aikaan on hyvä tarkastaa myös lämmityksen säädöt niin kauko- kuin sähkölämpötaloissa ja muistaa myös mahdollisen lämpöpumpun puhdistus ja suodattimien vaihto.

Jos laitteiden käyttö on vierasta, lue käyttöohjeet, jotka löytyvät yleensä myös netistä, pyydä apua huoltomieheltä tai paikalliselta huoltoliikkeeltä. Taloyhtiössä tarkasta yhtiön käytännöt suodattimien vaihdosta sekä säätöjen asetuksista.

 

Ilmastoinnin huollon muistilista!

– Tarkasta ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto.
– Korjaa tiivisteissä huomatut vuodot.

Painovoimainen ilmastointi:
– Puhdista kaikki ilmanvaihtoventtiilit.
– Vaihda säädettävät venttiilit kesäasentoon.

Koneellinen ilmastointi:
– Puhdista imuroimalla ja pyyhkimällä.
– Vaihda suodattimet.
– Kytke laite kesäasentoon.
– Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit.
– Säädä ilmastointia tarpeen mukaan.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku