Pääsiäiseksi mökille – lämmitä takkaa maltilla

Pääsiäiseksi mökille – lämmitä takkaa maltilla

12.04.2022

Pääsiäisen pitkinä vapaina moni suuntaa kesämökille. Ensimmäistä kertaa talven jälkeen mökille tullessa ei heti kannata pelästyä viileyttä ja kosteutta. Sähkölämpö on turvallinen tapa lämmittää. Takkaan ei sen sijaan kannata iskeä tuhtia tulta. Takan ensilämmitys on tehtävä hitaasti ja harkiten.

– Äkillinen kuumentuminen saattaa rikkoa talven aikana kylmenneen hormin ja pahimmassa tapauksessa sytyttää koko mökin tuleen. Vaikka suuremmalta harmilta välttyisi, on haljennut hormi korjattava ennen kuin sen käyttöä jatketaan, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Jos tulisijojen ja hormien kunto epäilyttää, kannattaa ne tarkistuttaa nuohoojalla. Myös vapaa-ajan asuntojen hormien nuohouksesta tulee huolehtia säännöllisesti, vähintään kolmen vuoden välein. Mökillä, kuten kotonakin, on hyvä olla tarvittavat alkusammutusvälineet ja palovaroittimet.

 

Sähkölämpö on turvallinen

Sähkölämpö on turvallista kytkeä päälle mökille tultaessa, jos sitä ei ole esimerkiksi saatu kytkettyä kotona jo etukäteen päälle. Jos mökki on ollut koko talven kylmänä, on hyvä antaa myös kylmälaitteiden ja muiden sähkölaitteiden kuivahtaa hetken ennen niiden käyttöönottoa. Pakkaslämpötiloissa ja lämpötilojen vaihtelussa ne ovat saattaneet hieman kostua.

Toimiva sähkönjakelu takaa sen, että mökilläkin on aina sähköä saatavana, kun sitä tarvitaan. Jos mökki otetaan jo vakituisempaan käyttöön, kannattaa harkita pienen peruslämmön päälle jättämistä. Mökki ehtii mukavasti kuivua ja lämmetä ennen seuraavaa kertaa.

 

Huolehdi akuista ja pattereista

Jätehuolto mökkioloissa ei ole samalla tasolla kuin kaupungissa. Vanhat akut ja patterit saattavat ikääntyessään aiheuttaa tulipalon. Vanha pakastimenromu taas on ruma ja vie tilaa. Mero vinkkaa kierratys.info-sivustosta, josta löytää helposti paikan, mihin mitäkin jätettä pystyy toimittamaan.

– Sivustolla on kartalle kerättynä yli 10 000 kierrätyspistettä ympäri Suomen. Jätteiden ja vanhojen sähkölaitteiden kierrättäminen on myös ympäristöteko, sanoo Mero.

 

Tee ainakin nämä mökillä

– Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.

– Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, ennen kuin kiipeät katolle rännien puhdistukseen ja poistamaan piipunhattua.

– Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa auttamaan.

– Aloita tulipesien lämmitys varovasti pienellä tulella, hormin pelti auki, jotta hormi lähtee vetämään ja alkaa lämmetä hitaasti. 

– Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota normaalisti vähintään kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tulisijat ja hormit on nuohottava kerran vuodessa. Pyydä tarvittaessa nuohoojaa tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto ennen käyttöönottoa.

– Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa. 

– Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin. Testaa kaikki varoittimet.

– Mökin sisällä talven yli olleiden sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa ja sähköjen kytkemisen jälkeen seurata hetki niiden toimintaa, ettei kuulu tai näy mitään poikkeavaa, kuten ritinää, rätinää tai savua. Jos laite ei toimi normaalisti, niin älä käytä sitä lainkaan, vaan korjauta se tai vaihda uuteen.

– Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.

– Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltavat turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#sähkö #sähköinen liikenne #tulevaisuus  

Sähkö antaa voimaa myös maan alla

Sähköistäminen etenee maalla, merellä, ilmassa – ja maan alla. Suomalaiset ovat maailman kärjessä akkukäyttöisten kaivoskoneiden kehittämisessä.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #turvallisuus #vapaalla #kolumni #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #sentuntee #sähköverkko #kuopionenergia #sähkö #resepti #kaukolämpö #energiantuotanto #työ #kodinkone #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiansäästö #kesämökki #tulevaisuus #piha #lämpö #hyvinvointi #osaaminen #puutarha #aurinko #aurinkopaneeli #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #astettaalemmas #valaistus #energiapolitiikka #sähköpula #sisustus #datahub #ympäristö #lämmitys #ilmastointi #sähköauto #tekoäly #ystävänpäivä #hiilijalanjälki #pääkirjoitus #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #toimitusvarmuus #testi #pääsiäinen #sahkolasku