On aika laittaa loma-asunto talvikuntoon

On aika laittaa loma-asunto talvikuntoon

24.09.2021

Syksy on jo pitkällä ja on aika miettiä loma-asunnon talvikuntoon laittamista. Moni asia riippuu siitä, onko kohteessa talvikauden ajan peruslämpö vai jätetäänkö talo kylmilleen. Talvikausi on myös hyvää aikaa rakentamiseen ja remontointiin, jotta asunto on käytettävissä koko seuraavan kevät-, kesä- ja syyskauden.

Jos loma-asuntoon jätetään peruslämpö, se on useimmiten vajaat 10 astetta. Tämä lämpötila pitää vesiputket sulina ja sähkölaitteet kunnossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkään käyttämättömänä olevat vesiputket saattavat jäätyä ulkotiloissa ja kohdissa, jossa ne nousevat maasta sisään rakennukseen.

Usein, varsinkin pääosin kesäkäyttöön tehdyissä loma-asunnoissa, vesijohdot saattavat olla asennettu maahan pintavetona tai vain vähän maahan upotettuna. Tässä tapauksessa ne todennäköisesti jäätyvät talvella.

Jos vesijohdot on asennettu talvikäyttöön sopiviksi, kannattaa pitkään tyhjillään olevassa rakennuksessa harkita riskikohtiin vesijohdon lämmitysratkaisuja, joilla estetään niiden jäätyminen jäätymisherkissä kohteissa. Putkien sulanapitolämmittimet ovat osaratkaisu tilanteissa, joissa vesijohtoja ei haluta tai pystytä tyhjentämään.

Peruslämmölle jätettävässä rakennuksessa kannattaa tiskikaapin ja muiden vesikalusteita sisältävien kaappien tai tilojen ovet jättää raolleen, jotta lämpö pääsee esteettä myös näihin tiloihin.

Tyhjilleen jätettävässä tilassa ei riitä pelkkä lämmitys. Aina pitää huolehtia myös riittävästä ilmanvaihdosta, jotta rakennukseen ei tule kosteusvaurioita. Jos ilmanvaihtoon ei ole muuta vaihtoehtoa, voi savupiipun pelti ja ilmanvaihtoräppänät jättää raolleen, jotta mahdollinen sisälle tiivistynyt kosteus pääsee haihtumaan.

 

Jos loma-asunto jää talveksi kylmilleen

Jos talo jää kylmilleen, sulje vedet rakennuksen ulkopuolelta ja tyhjennä vesiputket. Melko vähäinenkin määrä vettä saattaa halkaista vesiputken tai vesikalusteiden osia ja aiheuttaa pahan kosteusvahingon.

Muista myös tyhjentää vesivaraajat ja mahdolliset vettä sisältävät koneet sekä wc-istuimen vesisäiliö. Lavuaarin vesilukot, lattiakaivot sekä wc-istuimen vesilukko vaativat suojakseen pakkasnestettä, jos niitä ei saada tyhjennettyä.

Huolehti myös katon puhdistamisesta ja rännien puhdistamisesta sekä varmista, että vesi juoksee rakennuksesta poispäin. Näin estät ylimääräisen kosteuden pääsyn rakenteisiin. Muista myös tyhjentää kaikki vesiastiat. Savupiippu pitää suojata ilman läpi päästävällä suojalla tai piippuhatulla.

 

Tarkasta riskipuut ja pidä huoltokirjaa

Tarkasta myös, ettei mökille tulevan sähkölinjan vierellä ole puita, jotka saattavat lumikuormasta taipua sähkölinjan päälle. Jos riskin muodostamaa puuta ei saa itse turvallisesti poistettua, ota ammattilainen apuun tai kysy apua verkkopalveluyhtiöltäsi.

Syys- ja kevättoimia helpottaa loma-asunnon huoltokirja, jossa on kirjattuna kaikki vuoden varrella tehtävät huoltotoimet vuodenajoittain. Huoltokirjasta voit tarkastaa, että kaikki kriittiset kohteet tulevat hoidettua ja vahingot ehkäistyä.

Jos haluat katkaista sähköt rakennuksista, muistathan tehdä sen mittalaitteen napeista, ei pääkytkimestä. Jos sähköt on katkaistu pääkytkimestä, ei verkkopalveluyhtiö saa yhteyttä mittalaitteeseen ja haettua sieltä kulutustietoja eikä seurattua mahdollisia häiriöitä sähköverkossa. Sähköjen katkaiseminen pääkytkimestä saattaa aiheuttaa ylimääräisen huoltokäynnin kohteessa, jolla tarkastetaan mittalaitteen toimivuus.

Muistathan myös lämmittää kylmää tulisijaa varovasti, jos loma-asunnolle mennään talvella pitkän tauon jälkeen kylmällä kaudella. Rakennuksen omistajan on huolehdittava myös savuhormin nuohouksesta. Vakituisessa asuinkäytössä olevaan kiinteistöön on tilattava nuohous ammattipätevyyden omaavalta nuohoojalta kerran vuodessa ja vapaa-ajan asumiseen käytetyssä rakennuksessa kolmen vuoden välein.

 

Muista ainakin nämä, jos jätät loma-asunnon kylmilleen!

– Katkaise vesi ja tyhjennä vesiputket, vesivaraaja, wc-istuimen säiliö ja vettä sisältävät koneet.
– Lorauta pakkasnestettä vesilukkoihin ja muihin kohtiin, joita ei saada tyhjennettyä.
– Katkaise sähköt mittalaitteen säätimistä, ei pääkytkimestä.
– Tarkasta ettei sähkölinjoille tai rakennuksen päälle ole kaatumassa puita.
– Puhdista katto ja tyhjennä rännit syksyn lehdistä ja huolehdi, että vesi ei valu seiniin tai muihin rakenteisiin.
– Suojaa savupiippu piippuhatulla tai muulla suojalla.
– Vie ruuat pois, ettet houkuttele jyrsijöitä.
– Vie arvotavarat pois ja lukitse ovet huolella.
– Huolehdi ettei vene ja laituri jää jäiden armoille.
– Siirrä kalusteet talvisuojaan.

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Lehtikuva


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #sentuntee #kuopionenergia #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #kodinkone #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #resepti #energiansäästö #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #energiantuotanto #sähköinen liikenne #kesämökki #lämpö #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #sähköauto #aurinkopaneeli #sähkönsäästö #valaistus #ilmastointi #aurinko #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #tekoäly #hiilijalanjälki #testi #datahub #ystävänpäivä #kilpailut #sähkövero #sähköasennukset #toimitusvarmuus #Laskiainen #pääsiäinen #kinkkutemppu #sahkolasku