
Mokkapala on sporttinen ikinuori
23.09.2025
Junnujoukkueiden buffeteista tuttu 80-vuotias leivonnainen on elämänsä vedossa. Viime aikoina se on löytänyt itsestään myös uusia puolia.
Pienten futaajien pelipaidat ulottuvat polviin asti. Lapset juoksevat pallon perässä, hyökkäystä seuraa vastahyökkäys ja sitten vasta vastahyökkäys tuleekin. Valmentaja yrittää viittoa, missä suunnassa on maali. Buffetista leijuu herkullinen tuoksu: mokkapaloja!
Tuokiokuva lienee useimmille tuttu. Suklaapelti ja junnu-urheilu kulkevat käsi kädessä.
Tälläkin hetkellä keittiöissä ympäri maan riittää kiirettä, kun äidit, isät ja isovanhemmat leipovat mokkapaloja buffettiin. Leivosten myynnillä kerätään varoja joukkueelle ja rakennetaan yhteisöllisyyttä. Ne juhlistavat voittoa ja lohduttavat häviön hetkellä.
Asiaan kuuluu vanhempien pieni motkotus, kun työpäivän jälkeen pitää vielä leipoa. Mutta vuosia myöhemmin, kun lapset ovat lähteneet pois kotoa, talkoita tulee ikävä.
Ranskalainen Marcel Proust kirjoittaa kuuluisassa kirjasarjassaan Kadonnutta aikaa etsimässä pienen Madeleine-leivoksen herättämästä muistojen ja aistimusten tulvasta. Voi veikkonen, hän ei tuntenut mokkapaloja.
Nopeasti, mutta ei liian nopeasti, hyvää tulee
Mokkapaloja on helppo ja nopea tehdä. Johtava asiantuntija Marjo Rantapusa Marttaliitosta muistuttaa, että mokkapalojen leipominen onnistuu hyvin myös yhdessä lasten kanssa.
Mutta toki, kuten leivonnassa yleensä, mokkapaloissakin on niksinsä.
– Mokkapalojen pohjasta tulee mukavan kuohkea, kun käyttää huoneenlämpöisiä kananmunia ja vaahdottaa niitä pitkään sokerin kanssa. Lisäksi kuiva-aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän avulla, jotta mukaan ei tule paakkuja, Rantapusa vinkkaa.
Vaikka lapset olisivat tässä vaiheessa jo malttamattomia, pohjan kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen kuorrutteen lisäämistä. Muuten vaarana on, että kuorrute imeytyy pohjan sisään.
– Kuorrutteen valmistaminen kannattaa aloittaa vasta sen jälkeen, kun on ottanut pellin uunista ulos. Näin pohjalle jää riittävästi jäähtymisaikaa.
Jos kuorrute vaikuttaa liian löysältä, sitä voi jämäköittää tomusokerilla. Tätä kannattaa kuitenkin lisätä kevyellä ranteella, sillä voi kiinteytyy jäähtyessään.
– Mikäli kuorrute miellyttää enemmän kuin pohja, niin sen määrän voi tuplata, Rantapusa huomauttaa.
Mokkapaloista on moneksi
Jos mokkapalojen tähtäimessä on joukkueen buffetti tai vaikkapa koulun disko, hyvä strategia voi olla pelata varman päälle ja koristella kuorrute klassiseen tapaan värikkäillä nonparelleilla.
Viime aikoina kentän laidalle on ilmestynyt kuitenkin myös valtavasti erilaisia variaatiota. Suklaapellin kuorrutetta voi tuunata esimerkiksi kinuskilla, ranskanpastilleilla, appelsiinikrokanteilla, lakritsijauheella tai marjoilla. Onpa mokkapala hieronut ystävyyttä jopa umamisen misotahnan kanssa; oletettavasti makuyhdistelmä miellyttää enemmän seniori- kuin junioripelaajia.
– Jos valmistaa tuunattuja mokkapaloja johonkin yleisötilaisuuteen, kannattaa laittaa mukaan allergikkoja palveleva lappu, jossa kerrotaan, mitä ainesosia mokkapaloissa on käytetty.
Mokkapalat onnistuvat myös gluteenittomista jauhoista. Vegaanisissa mokkapaloista kananmunat on korvattu yleisimmin rypsiöljyllä ja maito kaurajuomalla.
Masaliisan arvoitus
Mokkapalojen mutustelu on tänä vuonna entistäkin juhlavampaa, sillä leivonnainen täyttää 80-vuotta.
Mokkapalojen ensimmäinen resepti julkaistiin ruotsalaisessa Sju sorters kakor -kirjassa vuonna 1945. Suomeen mokkapalat alkoivat rantautua vähitellen erilaisina muunnoksina 1950-luvulta lähtien.
Tarina ei kerro, leipoiko Zlatanin äiti poikansa junnujoukkueelle mokkapaloja.
Epäselvää on myös, miksi ihmeessä mokkapalaa kutsutaan Porin seudulla Masaliisaksi. Kentes taustalla on porilaisten konstailematon tapa lausua mocha slice.
Oli miten oli, Masaliisa on elämänsä vedossa. Se tarjoaa lujan, mutta sopivan kuohkean perustan suomalaiselle junnu-urheilulle ja junnu-urheilun ystäville myös tulevaisuudessa.
Sähkövatkain hyvä, vaan ei välttämätönLapset pystyvät tekemään mokkapaloja yksin siinä vaiheessa, kun sähkövatkaimen käyttö sujuu itsenäisesti. Toisaalta, jos kuohkeudesta hieman tinkii, tämäkään ei ole välttämätöntä. – Mokkapaloja voi valmistaa myös niin, että sekoittaa tahoillaan nesteet ja kuivat aineet ja sitten yhdistää ainekset, Rantapusa vinkkaa. Netistä löytyy paljon ohjeita myös mikrossa kypsennettävistä mokkapaloista, joissa ei yleensä tarvita vaahdotusta. Suosioon ovat nousseet esimerkiksi yhden tai kahden hengen herkut, mukiin tehtävät mokkapalat. |
Perinteiset mokkapalat
4 annosta
Valmistusohje
200 g leivontamargariinia tai voita
4 kananmunaa
4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
Kuorrutus:
100 g sulatettua voita tai margariinia
noin 1 dl kylmää kahvia
7 ½ dl (450 g) tomusokeria
2–3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
nonparelleja, kookoshiutaleita tai muita koristerakeita
1. Sulata rasva ja nosta jäähtymään.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää sulatettu rasva.
4. Sekoita jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
5. Lisää jauhoseos ja maito taikinaan. Sekoita varovasti sekaisin.
6. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
7. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia.
8. Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi ja levitä jäähtyneen levyn pinnalle.
9. Koristele halutessasi esimerkiksi nonparelleilla tai kookoshiutaleilla.
Lähde: Martat
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Rodeo ja Ilari Välimäki
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

Vedellä sähköä jo 1880-luvulla: Vesi vanhin voitehista
Ensimmäinen sähkövalo syttyi Suomessa vuonna 1882. Sähköt lamppuihin tuotti Tammerkoskeen rakennettu vesivoimalaitos. Myöhemmin vesivoimasta muodostui Suomen teollistumisen veturi.

#energiatehokkuus #lämmitys #lämpö #sähkö
Talvi haltuun energiatehokkaasti
Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen muistuttaa, että syksy on oikea aika valmistautua lämmityskauteen. Kun tietää, mihin sähköä kuluu ja milloin kulutus on suurinta, voi löytää tapoja siirtää kulutusta edullisemmille tunneille.

#kesämökki #turvallisuus #vapaalla
Mökin talvehtimisesta kannattaa huolehtia
Mökillä käydään harvoin tai ei lainkaan talvella. Mökin on kestettävä itsenäisesti talven olosuhteet. Ulkopaikkakuntalainen tarvitsee usein ennakoivampia ratkaisuja ja turvajärjestelyjä, koska etäisyys asuinpaikkakunnalta voi olla huomattav...