Älyä sähköauton lataamiseen ja aurinkopaneelien ohjaukseen

Älyä sähköauton lataamiseen ja aurinkopaneelien ohjaukseen

25.08.2023

Kotien sähkönkäyttö halutaan joustavammaksi ja älykkäämmäksi. Tulevaisuudessa oman kotitalouden sähkönkäytön kustannuksiin vaikutetaan älyllä ja joustavuudella. Jo nyt pörssisähköä käyttävät ovat ohjanneet sähkönkäyttöään mahdollisimman paljon halvimmille tunneille ja säästäneet omissa sähkökuluissaan. Tehokkaimmin sähkönkäyttöään ohjaavien keskimääräiset kilowattituntihinnat ovat pyörineet muutamassa eurosentissä.

Suomessa on kehitetty älykästä sähkönkäytön alustaa, jonka avulla saadaan esimerkiksi sähköauton lataus siirrettyä vuorokauden edullisimmille tunneille. Luonnollisesti kohteena on teollisuuden ja muiden suurten sähkönkäyttäjien kulutuksen älyohjaaminen energiakustannuksia alentaen, mutta tekniikkaa sovelletaan myös kotitalouksien käyttöön.

Suomalainen teknologiayritys Synergy Solutions Oy:n missiona on nopeuttaa siirtymistä kohti kestäviä energialähteitä kotitalouksille ja yrityksille suunnatuilla älykkäillä ohjelmistoratkaisuilla. Yrityksen tarjoamalla sovelluksella voi jo nyt ohjata useimpien sähköautojen latausta vuorokauden halvimmille tunneille automaattisesti ja vaivattomasti.

Kuluttajamarkkinoille on tarjolla myös uusi oman aurinkosähkötuotannon seurantapalvelu. Palvelu antaa kotitalouksien aurinkopaneelien omistajille reaaliaikaisen näkyvyyden paneelien tuotannosta.

Seuraavana askeleena on tarkoitus tehdä aurinkopaneelien ostamisesta saumattomampaa ja tarjota Synergin käyttäjille mahdollisimman helppo tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmiä koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin ympäri Suomen. Kehitystyötä tehdään uuden kumppanin kanssa.

 


Sähköauton latauksen ajoittaminen halvoille ja mahdollisimman vähäpäästöisille tunneille on helppo tapa säästää niin omia kustannuksia kuin ympäristöä. Oman kulutuksen ohjaaminen onnistuu helpoimmillaan sovelluksella.

 

Älykäs sähkönkäytönalusta ohjaa sähköauton lataamista

Käytössä on jo Synergin älykkään sähkönkäytön alusta, joka auttaa kotitalouksia ja yksityishenkilöitä optimoimaan useimpien tärkeiden kodin sähkölaitteiden kulutuksen aikaan, jolloin sähkö on halvinta ja tuotettu kestävistä energialähteistä.

Palvelu on jo auttanut spot-hintaisen sähkösopimuksen käyttäjiä säästämään keskimäärin 40 prosenttia sähköauton latauskustannuksista. Sen lisäksi, että Synergi tukee älykästä latausta 90 prosentille sähköautomerkeistä, se tarjoaa nyt aurinkosähköinvertteri-integraation yleisimmille tuotemerkeille, kuten Sofarille, SMA:lle, Froniukselle, Huaweille ja monille muille.

Aurinkoenergiaseurannan avulla kotitaloudet voivat pyrkiä optimoimaan oman aurinkosähkön tuotannon kodin kulutuksessaan reaaliaikaisen datan avulla.

 

Säästää rahaa ja tukee sähköverkkoa

– Aurinkopaneelien tuotannon seuranta on hyvin tärkeää ostoprosessin jälkeisessä vaiheessa, koska sen avulla kotitaloudet voivat käyttää dataa parempien kulutuspäätösten tekemiseen päivittäin. Esimerkiksi sovittamalla paljon sähköä kuluttavat toiminnot yhteen aurinkosähkön huipputuotannon kanssa, kotitaloudet vähentävät riippuvaisuuttaan ostetusta sähköstä, pienentävät ympäristövaikutustaan ja tekevät sähköverkosta yleisesti tehokkaamman, kun sähkö saadaan kulutettua siellä missä se tuotetaan, sanoo Synergin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Antti Hämmäinen

– On olennaista rakentaa kumppanuuksia muiden toimijoiden kanssa, jotta asiakaskokemus olisi sujuvampi – erityisesti asennuksen jälkeen, sanoo Kalle Kaasinen, Atumin toimitusjohtaja ja perustajajäsen.

– On haastavaa löytää ohjelmistoratkaisuja, jotka sopivat modernin älykkään sähkönkuluttajan moninaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi 30 prosentilla nykyisistä aurinkopaneeliasiakkaistamme on myös sähköautoja, ja suurin osa heistä on jo kysynyt parempia tapoja seurata kulutustaan ja tuotantoaan, kuten sitä, miten aurinkosähköä saisi paremmin käytettyä sähköauton latauksessa. 

Uudet ratkaisut ja äly ovat tulevaisuutta, joka helpottaa myös koteja ohjaamaan kulutustaan automaattisesti. Älykäs tekniikka antaa käyttäjille näkyvyyden ja kontrollin kodin sähkökuormista ja omasta energiankäytöstä.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Synergy Solutions

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #kodinkone #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #resepti #energiansäästö #tulevaisuus #laiteuutuudet #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #energiantuotanto #kesämökki #lämpö #lämmitys #ympäristö #sähkönsiirto #piha #puutarha #sähköauto #aurinko #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #ilmastointi #pääkirjoitus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #sisustus #hiilijalanjälki #tekoäly #datahub #testi #kilpailut #ystävänpäivä #pääsiäinen #sähkövero #toimitusvarmuus #sähköasennukset #Laskiainen #kinkkutemppu #sahkolasku