Valolla viihtyvyyttä Savilahden alueelle

Valolla viihtyvyyttä Savilahden alueelle

22.11.2023

Savilahden julkisivuvalaistukset ja valotaideteokset kutsuvat tutustumaan kaupunginosaan jalan ja polkupyörällä. Valon kaava -ohjelmassa korostuu yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Myös Kuopion Energia on mukana tuomassa iloa ja viihtyvyyttä alueelle. 

Iltojen pimentyessä valotaide tulee esille koko komeudessaan. Savilahden alueella on useampi Kuopion Energian kohde, jossa voi nähdä kauniit valot.

Iloharjun lämpökeskuksen valoteos näkyy parhaiten moottoritieltä. Teoksen teemat on valittu suomalaisten juhlapäivien mukaan. Lisäksi Energiansäästöviikolle on oma kuvansa.

– Julkaisimme uudistetun brändimme vuonna 2020 ja halusimme sen näkyvän myös valoteoksessa. Teokseen on tuotu muun muassa sloganimme "Sen tuntee" sekä uuden ilmeen grafiikkaa, sanoo projektissa mukana ollut Kuopion Energian henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö Satu Nurminen.

Iloharjun lämpökeskuksen seinusta haluttiin valaista kokonaisuudessaan, vaikka piippu on tehty valotaiteen näkökulmasta haastavasta todella tummasta corten teräksestä.

– Myös Kuopion Energian brändiväri keltainen on hankala saada aikaan valolla lähes mustaan piipun pintaan. Muunneltava kokonaisuus onnistui kuitenkin hyvin, valoteoksen suunnitellut ja toteuttanut Ari Tiilikainen LITE-designilta kertoo.

Nurminen kertoo, että erityisesti joulun aikaan seinällä seikkailevat porot ovat saaneet hyvää palautetta kuopiolaisilta.

 


Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki, valotaiteilija-yrittäjä Ari Tiilikainen ja Kuopion Energian henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö Satu Nurminen nauttivat valotaiteesta Savilahdessa.

 

Kaupunkiympäristöä rakennetaan yhdessä

Iloharjun lämpökeskuksen valoteos on osa Savilahden Valon kaavan kokonaisuutta. Savilahden Valon kaava on valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelma, jonka avulla Savilahteen syntyy taidetta ja valotaidetta, ihmisiä aktivoivia valaistusratkaisuja sekä yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia.

Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki kertoo, että Valon kaavaa toteutetaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi alueen opiskelijat ovat mukana taiteen ja valaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

– Syyskuussa Itä-Suomen yliopiston opiskelijat maalasivat yhteisötaideteoksen, Savilahdentien alikulkukäytävään, Lehtomäki kertoo.

 

Valotaideteoksesta maamerkki

Savilahdessa on taideteosten lisäksi toteutettu erikoisvalaistusta infrastruktuuriin, kuten siltoihin. Myös Kuopion Sähköverkon uutta sähköasemaa koristaa julkisivuvalaistus.

– Kaupungin näkökulmasta sähköaseman valaistus toteuttaa erinomaisesti Valon kaavan periaatteita ja rakentaa osaltaan kiinnostavaa ja omaleimaista kaupunkiympäristöä Savilahteen, kiittelee Lehtomäki.

– Myös Iloharjun lämpökeskuksen erikoisvalaistus on onnistunut hienosti ja siitä on tullut alueelle maamerkki, hän jatkaa.

Infrastruktuurin valaiseminen ja valotaide eivät kuluta niin paljon energiaa, kuin voisi luulla. Lehtomäki kertoo, että Savilahden Prisman kohdalla olevan Valosalisillan keskimääräinen energiankulutus vastaa kolmea pölynimuria.

 

Turvaa ja iloa kaikille kaupunkilaisille

Valon kaavan tavoitteena on viihtyisyyden, yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunteen lisääminen alueella.

– Toivomme, että taide ja valotaide myös innostavat liikkumaan kävellen tai pyöräillen, sillä monet teokset näkee vain siten, Lehtomäki sanoo.

Teoksia pääsee ihailemaan omin päin tai kerran vuodessa järjestettävällä opastetulla kävelykierroksella. Ajatuksena on, että taide on jokaisen ulottuvilla, eikä seinien sisällä.

Samaa ajatusta jatkaa Kuopion Energia. Satu Nurmisen mieleen ovat jääneet toimitusjohtaja Esa Lindholmin sanat Iloharjun valoteoksen avajaisissa: Teos on tehty kaikkien kuopiolaisten iloksi, olkaa hyvä!

 


Valosali loistaa kauniissa erikoisvalaistuksessaan.

 


Sähköaseman valaistu seinä näkyy etelään matkaaville.

 


Viäntö kohoaa korkeuksiin moottoritien vieressä

 


Lentoon-teos sai uutta ilmettä valoilla vuonna 2021. Valon kaavan teoksista voit lukea lisää osoitteessa savilahti.com.

 

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen ja Tiina Kilvensalmi

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #sähkö  

Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

Olemme vuodenajassa, jolloin varsinkin sähkölämmittäjän energialaskut alkavat laskea. Sähkönkulutus laskee ilmojen lämmetessä, auringon säteiden lämmittäessä ikkunan läpi sisätiloja ja sähkönhintojen tasaantuessa.

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #kolumni #sähkö #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiantuotanto #energiansäästö #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #hiilijalanjälki #datahub #ilmastointi #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku