Uusi sähkömittari asennetaan kaikille kuopiolaisille

Uusi sähkömittari asennetaan kaikille kuopiolaisille

22.11.2023

Älykkäät sähkömittarit auttavat seuraamaan ja säätämään omaa sähkönkulutusta tarkemmin. Ne myös parantavat sähköverkon turvallisuutta välittämällä tietoa verkon tilasta. Sähkömittareihin kohdistuvat vaatimukset ovat kiristyneet, ja Kuopion Sähköverkolla on velvollisuus vaihtaa vanhat mittarit uusiin, määräykset täyttäviin laitteisiin.

Kuopion Sähköverkko on aloittanut kotitalouksien sähkömittarien vaihtoprojektin, joka kestää noin viisi vuotta. Kaikki Kuopion Sähköverkon alueella sijaitsevat mittarit vaihdetaan uusiin. Vaihto on asiakkaalle maksuton. Uudessa älymittarissa on ominaisuuksia, jotka parantavat sähkönkulutuksen seurantaa.

Mittarien vaihdon taustalla on sähkömarkkinoiden siirtyminen kohti sääriippuvaista sähköntuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa. Tarkempi mittaustieto antaa paremman kuvan sähköverkon senhetkisestä tilasta ja osaltaan varmistaa valtakunnallista toimitusvarmuutta.

– Nyt valmistaudutaan muun muassa siihen, että tulevaisuudessa sähkön laskutus voi muuttua 15 minuutin tarkkuuteen nykyisen tunnin sijasta. Tarkempi mittaustieto täyttää tulevaisuuden sähköverkon vaatimukset, selittää Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo.

 

Tieto asennuksesta asukkaalle hyvissä ajoin

Taloyhtiöissä sähkömittarit sijaitsevat tyypillisesti yhteisessä tilassa. Silloin asukas huomaa mittarinvaihdon enintään noin 20 minuutin sähkökatkona. Omakotitalossa asuvan on hyvä olla paikalla asentajan saapuessa, jotta asentajalla on varmasti pääsy sähkömittarille.

Omakotitalossa asuvan Olli Heikkisen sähkömittari vaihdettiin uuteen syyskuussa.

– Ilmoitus vaihdosta tuli kuukauden verran aiemmin. Ensin tuli ilmoitus aikavälistä ja sen jälkeen tarkempi tieto siitä, milloin asennus oikeasti tehdään, Heikkinen kertoo.

– Asennus meni jouhevasti, kun ammattimies kävi hoitamassa homman. Meidän hommaksi ei jäänyt muuta kuin aukaista ovi. Parempaa palvelua ei voisi ollakaan, kun asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään itse, hän sanoo.

Sähkömittarien vaihdon suorittaa asennusyritys Elvera.

 


Elveran Ville Happonen esittelee Olli Heikkiselle uuden älymittarin toimintaa.

 

Uusi ominaisuus auttaa seuraamaan omaa sähkönkulutusta

Uuden sähkömittarin myötä kuluttaja voi seurata omaa sähkönkulutustaan lähes reaaliajassa. Samalla sähköverkon turvallisuus paranee, kun tieto mahdollisista vioista menee Kuopion Sähköverkolle nopeasti.

– Sähkömittari mittaa sähköenergian kulutusta. Uudet järjestelmät puskevat tietoa ulos koko ajan, kun taas vanhoilta laitteilta lukemat tulevat kerran päivässä. Tavoitteena on tuottaa asiakkaalle raakadataa hyvinkin nopeasti. Lukemien oikeellisuus vielä varmennetaan, jotta saadaan tarkka laskutusdata, Vaarasuo kertoo.

Nyt asennettavissa mittareissa on ominaisuuksia, joista on hyötyä tulevaisuudessa.

– Mittalaitteen uutena ominaisuutena on HAN-portti, jolla saadaan mittausdataa ulos laitteesta käytännössä reaaliaikaisesti. Asiakas voi halutessaan kytkeä mittarin tavallisella nettipiuhalla kodin automaatiojärjestelmään tai muuhun laitteeseen, Ilkka Vaarasuo kertoo.

HAN-portin tiedonsiirto avataan asiakkaan pyynnöstä Kuopion Sähköverkon järjestelmissä. Vaarasuo arvioi, että portin yhteyteen tarjottavat palvelut kaupallisella puolella ovat vielä kehittymässä.

– Uusi tapa siirtää tietoa voi auttaa esimerkiksi pientuotannon optimoinnissa ja sähkön kulutuksen kohdistamisessa edullisimmille tunneille. Asiakkaalle Väppi on tässä keskeinen työkalu, Vaarasuo pohtii.

– Tulevaisuudessa voi olla mahdollista tehdä oman sähkönmyyjän kanssa myös kulutusjoustoon liittyviä sopimuksia. Silloin esimerkiksi sähkönmyyjä saa ohjata asiakkaan lämminvesivaraajaa lämmittämään silloin, kun sähköverkon kuorma ei ole suurta. Uuden mittarin ominaisuudet mahdollistavat tämän, hän jatkaa. 

 

Viime vuosi opetti säästäväiseksi

Olli Heikkisen perhe ei ole vielä kokeillut uuden mittarin kaikkia ominaisuuksia. Sähkönkulutuksen seuranta Väpin avulla on kuitenkin tullut menneen talven aikana tutuksi.

– HAN-portti on meillä harkinnassa, mutta emme ole perehtyneet siihen vielä. Toiveissa on, että uudesta laitteesta on apua sähkönkulutuksen seurantaan. On hyvä, että sähköyhtiö oikeasti auttaa kuluttajaa tässä, Heikkinen sanoo.

– Tottakai seuraamme, milloin taloa kannattaa lämmittää ja koneita pyörittää. Viime vuosi opetti ja se oli hyvä herätys jokaiselle. Ympäristöähän tässä säästetään. Oma kulutus on tippunut tosi pienillä ja helpoilla toimilla, hän pohtii.

 

Miten sähkömittarien asennus etenee?

Uusia sähkömittareita on asennettu Kuopion alueella jo noin 4 000. Vaihdot tehdään laitteen iän mukaan. Ei siis kannata ihmetellä, jos naapurissa käyvät asentajat, mutta oma mittari vaihdetaan vasta vuosien päästä.

–  Edellisen kerran vuonna 2010–2012 vaihdettuja mittareita korvataan uusilla tänä vuonna. Vuoden 2012 jälkeen vaihdettuja mittareita vaihdetaan ensi vuodesta eteenpäin. Kaikkien kuopiolaisten sähkömittarit uusitaan viiden ja puolen vuoden aikana, kertoo Elveran projektipäällikkö Ville Happonen.

Asennuksesta ilmoitetaan asukkaalle hyvissä ajoin.

– Kerrostalokohteisiin tuodaan laput ilmoitustaululle tai oveen. Omakotitalojen asukkaisiin ollaan yhteydessä tekstiviestitse, Happonen sanoo.

Tekstiviesti tulee Kuopion Sähköverkko Oy:ltä. Viestissä kerrotaan, että sähkömittari vaihdetaan tietyn ajan sisällä. Lisäksi viestin mukana on henkilökohtainen, kertakäyttöinen ajanvarauslinkki.

Kuopion Sähköverkon asiakkaiden onkin tärkeää pitää yhteystietonsa ajan tasalla. Asentajalle tieto kulkee sähkönmyyjän kautta. Asukkaan ei tarvitse erityisesti varautua mittarin asennukseen.

– Pitäisi vain olla paikan päällä silloin kun tullaan, jos niin on sovittu. Ei myöskään kannata olla piirakat uunissa siihen aikaan, koska mittarin vaihto aiheuttaa lyhyen sähkökatkon, Happonen sanoo.

– Elvera Oy toteuttaa asennukset ammattitaidolla, turvallisesti ja luotettavasti eikä vaihdosta aiheudu ylimääräisiä kuluja asiakkaalle, hän lisää.

 

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #sähkö  

Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

Olemme vuodenajassa, jolloin varsinkin sähkölämmittäjän energialaskut alkavat laskea. Sähkönkulutus laskee ilmojen lämmetessä, auringon säteiden lämmittäessä ikkunan läpi sisätiloja ja sähkönhintojen tasaantuessa.

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #kolumni #sähkö #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiantuotanto #energiansäästö #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #hiilijalanjälki #datahub #ilmastointi #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku