
Raparperi on kirpeä herkku
05.06.2023
Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja.
Raparperin kirpeän hapan maku on peräisin sen sisältämästä oksaali- ja omenahaposta. Happamuutta neutraloidaan maitotuotteilla ja kirpeyden vastapainona piirakoissa ja kiisseleissä käytetään sokeria. Maitotuotteita, sokeria ja raparperia yhdistävä resepti tuottaa raikkaan ja mehevän piirakan, joka ei ole kuitenkaan makea.
Raparperi on peräisin Kiinasta, jossa sitä alkujaan käytettiin lääkekasvina. Kaliumia, kalsiumia ja C-vitamiinia sisältävä kasvi saapui Eurooppaan ja Suomeen Venäjän kautta. Vanhimmat kirjalliset maininnat raparperin käytöstä Suomessa ovat peräisin jo 1600-luvulta.
Kaikkien mielestä raparperin varsia ei tarvitse kuoria. Monesti ne kuitenkin kuoritaan etenkin silloin, jos varret ovat paksuja.
Piirakkataikina:
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl piimää
1 muna
Täyte:
1 l raparperipaloja
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
Raparperin varret pestään ja kuoritaan. Varret pilkotaan paloiksi ja asetetaan kulhoon. Palojen päälle ripotellaan reilu ruokalusikallinen sokeria, joka sekoitetaan palojen kanssa. Sokerin annetaan imeytyä raparperipaloihin noin 20 minuuttia. Sokerikäsittely miedontaa raparperin happamuutta.
Kuivat aineet sekoitetaan ja seokseen lisätään nyppimällä sulatettu ja jäähdytetty voi. Nyppiminen tuottaa murumaisen seoksen.
Seoksesta erotetaan noin neljännes toiseen kulhoon. Murut ripotellaan viimeiseksi valmiin piirakan päälle ennen paistamista.
Piimä ja kananmuna lisätään loppuun muruseokseen. Seoksesta saa helposti tasaista, jos sekoittamiseen käyttää yleiskonetta ja vispilää.
Seos levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperin reunat käännetään samaan tapaan uunipellin laitoja vasten kuin pannukakkua paistettaessa.
Raparperin palaset ripotellaan taikinalevyn pinnalle.
Kermaviili, maitorahka, sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri sekoitetaan kulhossa tasaiseksi. Seos kaadetaan raparperipalojen päälle.
Lopuksi piirakan pinnalle ripotellaan alkuvaiheessa erotellut murut.
Piirakka paistetaan 175 asteen lämpötilassa noin 45 minuuttia.
Raparperipiirakan annetaan jäähtyä. Parhaimmillaan piirakka on, kun sitä on säilytetty muutamia tunteja jääkaapissa.
Perustaikinasta erotellut murut ripotellaan piirakan päälle. Tämän jälkeen piirakka paistetaan.
Teksti ja kuvat: Petri Sallinen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys #lämpö
Muista nämä lämmityskauden päätyttyä
Vaikka vielä on isossa osassa maata pakkasöitä ja koko maassa viileitä päiviä, lähestymme vääjäämättä lämmityskauden päättymistä. Lämmityskauden päättyessä on muutamia asioita, jotka on hyvä muistaa omassa kodissa ja talossa. Taloyhtiöissä ...

#energiantuotanto #energiapolitiikka
Ydinvoiman suosio huippulukemissa
Puhdas sähkö on kansallinen vahvuus, kun kilpaillaan kansainvälisistä investoinneista. Ydinvoima on yksi nykyaikaisista sähköntuotantomuodoista ja sen suosio on uusimman tutkimuksen mukaan huippulukemissa. Jopa 68 prosenttia suomalaisista s...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys
Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua
Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.