Muista sulattaa kylmälaitteet

Muista sulattaa kylmälaitteet

08.02.2024

Kylmälaitteet vaativat toimiakseen energiatehokkaasti säännöllisen sulatuksen ja puhdistuksen. Ohutkin jääkerros pakastimessa voi nostaa laitteen kulutusta jopa 30 prosenttia.

Pakkaskausi on paras aika sulattaa kodin kylmälaitteet, koska pakasteet voi viedä sulatuksen ajaksi ulos pakkaseen. Jos et ole sulattanut niitä muutamaan kuukauteen, vielä ehdit ennen pakkaskauden päättymistä.

Pakastimen lisäksi myös jääkaappi kannattaa tarkastaa, ettei sinne ole kertynyt jäätä tai likaa. Sulattamisen lisäksi kaikki pinnat on hyvä pyyhkiä puhtaaksi ja kuivattaa ennen laitteen uudelleen päälle kytkemistä.

Jo ohut viiden millin jääkerros voi lisätä pakastimen sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia ja tilanne vain pahenee, jos jäätä on kertynyt enemmän. Ylimääräinen jää jäähdytyslaitteissa rasittaa myös kylmälaitteen koneistoa.

 

Tyhjennä kylmälaite

Kun aloitat kylmälaitteen sulattamisen ja puhdistamisen, kytke se pois päältä. Hae matala astia, aseta se laitteen eteen ja käännä useimmista laitteista alhaalta edestä löytyvä tippanokka auki, niin että sulamisvedet valuvat varmasti astiaan. Varaa esille myös hyvin imevä rätti.

Tyhjenne pakasteet laatikoihin ja pusseihin. Vie ne sulatuksen ajaksi terassille, parvekkeelle tai muuhun paikkaan, jossa ne ovat laitteen sulatuksen ajan pakkasessa. Voit nopeuttaa pakastimen sulamista nostamalla sen alahyllylle astian, jossa on kuumaa vettä.

 

Pyyhi ja kuivata

Kun jää on sulanut, pyyhi ylimääräinen kosteus pois hyvin kosteutta imevällä rätillä. Pyyhi kaikki pinnat puhtaaksi ja kuivaa ne. Kun laite on puhdas ja kuiva, voit sulkea oven ja kytkeä laitteen päälle.

Kylmälaitteen kuivuessa vedä tyhjä laite ulos kaapistosta ja imuroi pölyt pois laitteen alta ja takaa. Pöly voi olla paloriski ja se lisää laitteen sähkönkulutusta. Tarkista myös, että ilma pääsee vapaasti kiertämään laitteen takaa, alta sekä päältä.

 

Kytke laite päälle

Kytke laitteeseen tehokkaampi pakastustila ja anna sen jäähtyä hetken. Tuo sen jälkeen pakasteet takaisin ja asettele ne takaisin hyllyille tai pakastimen laatikoihin. Anna pakastustilan olla vielä päällä, kunnes pakastin on saavuttanut -18 asteen lämpötilan.

Muista kytkeä laite takaisin normaaliasentoon, kun oikea lämpötila on saavutettu. Pakastustila kuluttaa enemmän sähköä kuin normaali käyttötila. Parhaat ohjeet löydät laitteen käyttöohjeesta.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku