Kuopiolaisperhe vaihtoi öljyn kaukolämpöön

Kuopiolaisperhe vaihtoi öljyn kaukolämpöön

22.02.2023

Huoleton ja toimintavarma kaukolämpö vakuutti Juho Rissasen. Energiaremontin ansiosta perheen ekologiset huolet helpottuivat merkittävästi ja talo lämpiää nyt tasaisemmin ilman pelkoa öljyn loppumisesta.

Kuopiolaisen Juho Rissasen omakotitalo lämpeni öljyllä, ja sekös painoi mieltä. Rissanen on asunut puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa rintamamiestalossaan noin viisi vuotta. Koko ajan pariskunnalla on ollut mielessä, että öljystä on päästävä eroon.

– Akuuttia tarvetta vaihtamiselle ei ollut öljykattilan tekniikan tai aikaisempien vuosien kustannuksien puolesta. Enemmän vaihtopäätöstä vauhdittivat ekologiset syyt sekä energian hinnan muutokset keväällä 2022, Rissanen kertoo.

Mutta millä talo lämpiäisi jatkossa? Vuonna 1954 rakennettu rintamamiestalo asettaa lämmöntuotannolle omat haasteensa, sillä siinä on monia huoneita ja kulmia. Kaukolämmön hinnasta ja saatavuudesta Rissasella oli huono kuva, joten se karsiutui heti alussa pois. Sen jälkeen Rissanen pohti maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun välillä.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Onneksi juttelin aiheesta naapurini kanssa, sillä hän kehotti miettimään kaukolämpöä uudelleen. Perehdyin asiaan ja ymmärsin, että mielikuvani kaukolämmön kalleudesta tai monopolien pelinappulana olemisesta perustui ainoastaan median luomaan kuvaan Etelä-Suomen tilanteesta, Rissanen pohtii nyt.

 


Juho Rissasen perheen koti lämpiää nyt huolettomasti kaukolämmöllä. Myös perheen lasten kanssa energia-asioista on keskusteltu esimerkiksi muistuttelemalla suihkun kestosta.

 

Kaukolämpö voitti vertailun

Rissanen vertaili eri lämmitysmuotoja ja teki laskelmia. Laskelmat osoittivat, että talon useammassa kerroksessa sijaitsevat 160 asuinneliötä olivat haastavia ilma-vesilämmölle. Myös maalämpö olisi ollut isompi investointi, ja sille olisi pitänyt ostaa melko iso yksikkö, jotta laitteen kapasiteetti riittäisi tämänkokoiseen vesikiertoisella patterijärjestelmällä lämpenevään taloon.

– Lopulta omien insinööriaivojenikin mielestä kaukolämpö alkoi tuntua järkevälle. Massatuotettu energia on ympäristönkin kannalta järkevämpää kuin se, että jokaisessa talossa on omat lämmöntuotantoyksikkönsä, Rissanen sanoo.

Vanhoilla asuinalueilla on mahdollista siirtyä kaukolämpöön, mikäli kiinteistö on kaukolämpöverkoston äärellä. Kuopion Energian kaukolämpöverkosto kattaa koko keskeisen kaupunkialueen, ja se ulottuu Sorsasalosta Hiltulanlahteen. Netin kautta laitettu yhteydenottopyyntö poiki Kuopion Energialta nopean vastauksen, ja asiaa päästiin edistämään.

– Asennuksissa meni pari kuukautta. Prosessi oli helppo, sillä itse ei juuri tarvinnut laittaa tikkua ristiin. Käytännössä piha avattiin, putket laitettiin sisään ja piha suljettiin. Asumismukavuuteen asentaminen ei vaikuttanut, sillä käyttökatkoa oli työpäivän verran, jolloin olimme kaikki poissa, kuvailee Rissanen.

 

Kauniit putket ilahduttavat insinööriä

Insinöörin talossa asennustyöllä ja asentajien kädenjäljellä on kenties muita talouksia suurempi merkitys. Insinööri- ja asiantuntijatoimisto Swecolla työskentelevä Rissanen on suunnitellut elämänsä aikana runsain mitoin teollisuuden putkia.

– Olin varma, että pääsen sanomaan putkista jotain. Mutta ei! Putket ovat todella kauniit, Rissanen kertoo silmin nähden ilahtuneena. Kaukolämpöyksikkö sijoitettiin entiseen öljykattilahuoneeseen.

Myös takaisinmaksuaika ilahduttaa Rissasta: nykyisellä energianhinnalla ja öljystä luopumiseen saatavilla tuilla kaukolämpö on maksanut itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Maalämmössä samaan voisi mennä kymmenen vuotta.

– Vaikka energiaa tarvitsemme edelleen saman verran kuin aiemmin, se on nyt ekologista ja biopolttoaineista keskitetysti tuotettua lämpöä. Kaukolämmön toimitusvarmuus myös helpottaa arkea: ennen öljy loppui aina kovimmilla pakkasilla ja sitä piti kannuilla täydentää. Toki siinä oli myös omaa hölmöyttä, kun ei ennakoinut, mutta enää ei tarvitse sitäkään miettiä, virnistää Rissanen.

Nyt lämpöä ja lämmintä vettä on aina saatavilla, sillä kaukolämmön tuotannosta ja toimittamisesta vastaavat päivittäin noin 130 Kuopion Energian ammattilaista. Vuosittaiset 4 000 öljylitraa saivat jäädä historiaan. Muutaman kuukauden kokemuksella Rissasen laskelmat ovat pitäneet paikkansa, ja 100-prosenttisesti biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö keventää huolta ympäristöstä.

– Huoneiden lämpötila on huomattavasti aiempaa tasaisempi. Sekä lompakko että omatunto kiittävät, summaa Rissanen.

 

Tukea kaukolämmittäjälle

Pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Esimerkiksi ELY-keskus voi myöntää tukea 4000 €, kun öljylämmityksestä siirrytään 100 % uusiutuvaan kaukolämpöön. Lue lisää.

Avustusta on saatavilla myös lämmönjakokeskuksen korvaamiseen matalalämpötilaisella kaukolämpölaitteistolla. ARA voi myöntää tukea pientalolle enintään 2000 € / vaihdettava kaukolämpölaitteisto. Avustushakemus on jätettävä ARAan ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista. Lue lisää ara.fi.

Lue lisää ja liity kaukolämpöön.
 

Teksti: Heta Jyrälä
Kuvat: Jape Tiitinen


 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiansäästö #energiantuotanto #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #ilmastointi #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #datahub #hiilijalanjälki #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku