Kaukolämmön hinnalla saa toimitusvarmuutta

Kaukolämmön hinnalla saa toimitusvarmuutta

14.02.2024

Mitä saat, kun maksat kotisi kaukolämmöstä? Kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja markkinointipäällikkö Essi Heikkilä kertovat, mistä osasista kaukolämmön hinta rakentuu. Ota talteen myös säästövinkit.

Kaukolämmön hintaan vaikuttavat erilaisten energiaraaka-aineiden, kuten puun ja turpeen, hankinta- ja tuotantohinnat sekä valtion verotus. Lisäksi maksulla katetaan verkoston ja voimalaitoksen ylläpitokustannuksia. Puhutaan energiamaksusta ja perusmaksusta.

Perusmaksu kattaa ensiavun kaukolämpöasioissa

Perusmaksu koostuu kiinteistä kustannuksista, joita ovat esimerkiksi tuotantolaitosten ja kaukolämpöverkoston ylläpitokustannukset. Kuopion alla kulkee yli 500 kilometriä kaukolämpöputkea, joista on pidettävä huolta. Maksamalla perusmaksua kaukolämmön asiakas osallistuu siis huolto- ja toimitusvarmuuden ylläpitoon. Lisäksi perusmaksuun kuuluu palvelu, josta monikaan ei tiedä.

– Asiakkaalle perusmaksuun kuuluu 24/7 varallaolopalvelu. Jos jotain menee rikki, kuuluu outo ääni tai tulee muuta ongelmaa, on aina vuorossa oleva päivystäjä, jolta saa ensiavun, kertoo Essi Heikkilä.

Heikkilä kertoo, että päivystäjiltä löytyy tarinoita siitä, miten asiakas on pelastettu isostakin pulasta.

– Meidän päivystäjämme seuraa miten kaupungissa kulkee lämpö. Hän huomasi, että yksi omakotitalo jäähtyy. Hän soitti asiakkaalle, ja kuuli, että perhe on kahden viikon lomalla ulkomailla. He olivat laittaneet lämmityksen pois päältä säästääkseen rahaa. Tammikuun pakkasilla kahden viikon lämpökatkos olisi jäädyttänyt putket ja aiheuttanut laiterikkoja. Puhelimessa sovittiin, että joku käy laittamassa kiinteistön lämmöt päälle. Muuten lomilta palatessa olisi odottanut ikävä ja kallis yllätys.

– Lisäksi tekninen asiakaspalvelu on olemassa sitä varten, että asiakas saisi vastauksia, jos herää kiireettömiä kysymyksiä omakotitalon kaukolämpöasioissa. Rohkeasti vaan ottamaan yhteyttä, Teemu Tirkkonen kannustaa.

Perusmaksua mitataan omakoti- ja paritaloissa kiinteistön tilavuuden mukaan ja yrityskohteissa, kuten kerrostaloissa, toimistoissa ja kouluissa, kulutuksen mukaan.

Omakotitalon lämmityksessä voi säästää vaihtamalla pientaloille suunniteltuun SÄÄSTÖ ekokaukolämpö -tuotteeseen, sanovat kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja markkinointipäällikkö Essi Heikkilä.

Energiamaksuun vaikuttavat raaka-aineen kysyntä ja tarjonta

Kaukolämmön hintaan kuuluva energiamaksu kattaa esimerkiksi polttoainekustannuksia. Raaka-aineen, kuten hakkeen ja biokaasun, hankintahintaan vaikuttavat kysyntä ja tarjonta. Lisäksi energiamaksu on riippuvainen valtion määrittelemästä energiaverosta eri polttoaineille sekä päästöoikeusmaksuista, jotka maksetaan poltossa syntyneistä päästöistä.

Koska energiamaksuun vaikuttavat hankinta- ja tuotantokustannukset vaihtelevat, Kuopion Energialla on käytössä kausihinnoittelu.

– Vuosi on jaettu neljään jaksoon. Kevät ja syksy ovat samanhintaisia, mutta energiamaksussa on kausihinnoittelun mukainen korotus talvella ja alennus kesällä, Tirkkonen kertoo.

– Jos kaukolämmön kustannuksissa haluaa säästää, se kannattaa tehdä joulu-, tammi- ja helmikuun aikoihin. Lämpötilaa voi tiputtaa esimerkiksi asteella tai polttaa takassa puita, Tirkkonen vinkkaa.

Hän muistuttaa myös, että kesälläkään ei kannata tinkiä kosteiden tilojen lattialämmityksestä. Jos suihkun jäljiltä lattialle jäänyt vesi ei kuivu, kiinteistölle voi koitua haittaa.

Energiatehokkaat pientalot säästävät lämmityksessä

Perusmaksulla ja energiamaksulla varmistetaan kaukolämmön toimitusvarmuus. Tirkkonen korostaa, että koko ajan etsitään parhaita ratkaisuja kaukolämmön tuottamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.

– Tälle vuodelle jouduimme polttoainekustannusten takia korottamaan sekä energia- että perusmaksua. Painotamme hinnankorotukset kevät-, kesä- ja syyskaudelle, jotta hintapiikki ei ole niin iso lämmityskaudella, Heikkilä jatkaa.

Hinnankorotuksista kerrottiin kaukolämmön asiakkaille kirjeitse. Moni pientalon asukas on vaihtanut Kuopion Energian kehotuksesta kaukolämpötuotteensa SÄÄSTÖ ekokaukolämpöön. Se on kehitetty pientaloille, jotka kuluttavat alle 25 MWh vuodessa.

– Tällaisia energiatehokkaita omakotitaloja on Kuopion alueella tuhansia. Oman kaukolämmönkulutuksen näkee Väpistä. Väpin voi ladata omaan älypuhelimeen ilmaiseksi sovelluskaupasta, Heikkilä vinkkaa.

Heikkilä on ilahtunut ihmisten aktiivisuudesta, sillä soittoja ja kaukolämpötuotteiden vaihtoja on tullut paljon.

– Monen soittajan kohdalla SÄÄSTÖ ekokaukolämpöön siirtymisen säästöpotentiaali oli suurempi kuin tälle vuodelle toteutunut hinnankorotus, hän mainitsee.

Kaukolämpötuotteensa voi vaihtaa ilmaiseksi, ja sopimus on voimassa vähintään vuoden. Ekokaukolämpöä tuotetaan ainoastaan uusiutuvilla polttoaineilla.

Kuvateksti: Omakotitalon lämmityksessä voi säästää vaihtamalla pientaloille suunniteltuun SÄÄSTÖ ekokaukolämpö -tuotteeseen, sanovat kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja markkinointipäällikkö Essi Heikkilä.

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiansäästö #energiantuotanto #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #ilmastointi #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #datahub #hiilijalanjälki #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku