#lämpö
Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi
Kun kuopiolaisen kerrostalon ikääntynyt lämmitysjärjestelmä uusittiin 2022, toiveissa oli entistä energiaviisaampi ratkaisu. Taloyhtiön yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida älykkääseen lämmönsäätöön, jolta odotettiin jopa kymmenen prosentin säästöjä lämmityskuluihin. Lunastettiinko odotukset?
Kaukolämmön kysyntä nousussa: Nyt kannattaa hyödyntää investointiavustukset
Energiakriisi on nostanut kaukolämmön kysyntää. Kysyntä on noussut selvimmin öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyvien omakotitalojen kohdalla. Lämmitysmuotoa vaihtaville on tarjolla myös tukea. Myös lämmönjakokeskusta vaihtaville on tarjolla avustusta, kun samalla siirrytään matalalämpöiseen kaukolämpöön.
Kesällä ei kannata lämmittää turhaan
Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.
Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen
Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraavaa lämmityskautta.
Talojen energiaremontit kannattavat
Talojen energiatehokkuus ja energiaremontointi on viime päivinä puhuttanut ympäri Eurooppaa. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin löytyy remonttitarvetta, on sitten kyse omakoti-, rivi- tai kerrostalosta. Uudehkossakin talossa voi olla tarvetta energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen.
Taloyhtiössäkin kannattaa varautua
Myös taloyhtiöissä kannattaa varautua niin sähkön-, veden- kuin lämmönjakelun häiriöihin. Varautuminen on hyvä ulottaa myös taloustilanteen tiukkenemiseen inflaation nostaessa kustannuksia. Häiriöitä ja kustannusten nousua voi taklata karsimalla turhaa energiankulutusta ja pitämällä yhtiön kiinteistöt ja tekniikka kunnossa.