Taituruutta lähietäisyydeltä – Taitaja2024-kilpailu tarjoili maistiaisia energia-alan moninaisista työtehtävistä

Taituruutta lähietäisyydeltä – Taitaja2024-kilpailu tarjoili maistiaisia energia-alan moninaisista työtehtävistä

28.05.2024

Kuopiossa järjestetty Taitaja2024-finaali tarjosi haastetta ja käytännön kokemusta energia-alan laajalta työkentältä. Ammattitaidon SM-kilpailut huipentuivat Kuopiossa 20.–23. toukokuuta. Taitaja2024-finalisti Aatu Hakkarainen, 18, pääsi näyttämään osaamistaan muun muassa kolakuljettimen kokoonpanossa ja käyttöönotossa viiden muun finalistin kanssa.

Kyseessä oli tapahtumaan varta vasten suunniteltu, yksityiskohtainen pienoismalli oikeasta Kuopion Energian voimalaitoksen kolakuljettimesta, jota pitkin polttoaine liikkuu voimalaitoksen kattilaan. Kuopion Energia vastasi Koneenasennus ja kunnossapito -lajin finaalitehtävän yhdestä osa-alueesta ja toi samalla tutuksi alan työmahdollisuuksia. Toinen Kuopion Energian valmistelemista osatehtävistä toteutettiin sähköasennuksen kilpailulajiin.

Aatu opiskelee koneasennusta Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistossa. Vaikka opettajan ehdotus Taitaja-kilpailuun osallistumisesta oli Aatun mielestä yllättävä, hän päätti lähteä kokeilemaan taitojaan yhdessä opiskelukaverin kanssa. Kisaan valmistauduttiin pohtimalla tehtävissä mahdollisesti eteen tulevia haasteita, ja taitoja hiottiin oppitunneilla sekä käytännön kautta kevään työharjoittelujaksolla. Kaiken tuloksena kotiin viemisinä olikin mitali 3. sijasta.

Aatu kokee koneasennuksen omaksi alakseen.

– Tässä parasta on käsillä tekeminen, että saa tehdä mukavaa käytännön työtä.

Taitaja-kilpailun tuomarit tarkkailivat suorituksia yksityiskohtaisesti. Sami Koponen kertoo, että kilpailijoiden suoritusten seuraaminen oli pitkien valmistelujen päätteeksi hieno kokemus.


Uudet osaajat tuovat mukanaan uusia ajatuksia työelämään

Taitaja-tapahtuma oli Kuopion Energialle erinomainen tilaisuus päästä esittelemään alan työmahdollisuuksia tulevaisuuden osaajille sekä tarjota asiantuntemustaan kilpailutehtäviin. Kunnossapitopäällikkö Sami Koponen toimi yhtenä kilpailun tuomareista.

– Oli etuoikeus nähdä nuoria taitajia työssään aivan lähietäisyydeltä. Isojen valmistelujen jälkeen oli myös iloinen yllätys huomata, kuinka paljon tapahtumassa vieraili nuoria sekä yritysten edustajia katsomassa rastien suorittamista.

Kilpailutehtävässä käytetty kolakuljettimen pienoismalli on niin ikään Samin suunnittelun tulosta.

– Siinä on täysin samat komponentit kuin aidossa versiossa. Vaikka laatimamme tehtävä ei ollut helppo, kisaajat suorittivat sen todella taitavasti. Kaikkiaan he antoivat itsestään erittäin ammattitaitoisen ja rennon vaikutelman, ja osaamisen taso oli korkean tasainen.

Kuopion Energia tarjoaa tulevaisuuden tekijöille laaja-alaisesti töitä. Osaajia tarvitaan jo pelkästään voimalaitoksessa paitsi koneasennuksessa, myös esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan, laboratorioalan ja prosessitekniikan tehtävissä. Lisäksi monen alan ammattilaisia tarvitaan kaukolämmön, sähköverkon, hallinnon ja liiketoimintateknologian tehtävissä.

Sami huomauttaa, että perustieto alasta opitaan koulussa, ja tämän jälkeen varsinainen erikoistuminen tulee työpaikalla käytännössä.

– Reipas ote töihin ja halu oppia on tärkeintä, ja sitä nuorilla tuntuu olevan. Taitaja-kisapäivien aikana huomasin, että nuoret ovat tietoisia ja selkeästi kiinnostuneita energia-alasta. He tuovat tulevaisuuden työpaikoilleen uusia, fiksumpia toimintatapoja.

Taitaja2024 tarjosi Aatulle paitsi haastetta ja uutta intoa oman alan opiskeluun, myös tuntumaa työmahdollisuuksista.

– Energia-alalla riittää paljon tekemistä. Energian riittävyys ja uudet energianlähteet ovat enenevissä määrin tärkeitä kysymyksiä, myös ilmaston ja vastuullisuuden näkökulmasta, hän pohtii.

Aatu toteaa, että tärkeintä omassa tulevaisuuden työpaikassa on työtehtävien mielekkyys ja se, että saa keskittyä ja kehittyä juuri omalla osaamisalalla.

– Armeijan jälkeen haaveissa on jatkokouluttautuminen. Se tarjoaisi lisää vaihtoehtoja työelämään.

 

Katso tapahtuman videokooste:


Teksti: Innimari Hyvärinen
Kuvat: Matias Honkamaa
Video: Kuopion Energia


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Tutustumassa energia-alan moniin eri ammatteihin

Olen Emma Lång ja jatkan syksyllä opiskelujani lukiossa. Olen päässyt kahden viikon ajan tutustumaan monipuolisesti energia-alaan Kuopion Energian Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujakson aikana.

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta kipinä energia-alalle

Olen Elmo Eskelinen, lukion ensimmäisen vuoden opiskelija. Kesäkuun aikana olen ollut mukana Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa Kuopion Energialla. Harjoittelun aikana olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti energia-alaan ja Ku...

#kesämökki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla  

Lähdössä kesälomareissuun? Muista tehdä ainakin nämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessasi

Ennen lomalle lähtöä on monta asiaa muistettavana. Listasimme tärkeimmät, jotta sinä voit nauttia huolettomasti lomastasi.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #osaaminen #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #vapaalla #ympäristö