Vihreä pelastus

Vihreä pelastus

16.02.2023

Energiakriisi mylläsi elämän. Kaikenlainen energia kallistui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sähkön, maakaasun, kivihiilen ja lähes kaiken hinta pomppasi pilviin. Syksyn ja talven aikana moniin kukkaroihin ja lompakoihin syntyi suuri lovi. Pahimmillaan energia maksoi kymmenen kertaa enemmän kuin aikaisemmin. Itku ei ole kaukana, kun takapuoli jäätyy penkkiin ja tili tyhjenee. Einari Epätoivo astuu tupaan.

Suomi ei ole kärsinyt yhtä paljon kuin Keski-Eurooppa, jos naapurin kurjasta kohtalosta saa lohtua. Keskieurooppalaiset ovat huippukalliin maakaasun syleilyssä, mutta onneksi suomalaisilla on muitakin vaihtoehtoja. Jos maakaasu on kallista tai sitä ei ole saatavilla, voidaan kaukolämpöä valmistaa puulla tai turpeella.

Talven aikana metsästä saatu energia on pelastanut paljolta. Metsäenergiaa – puuhaketta, risuja ja kaikenlaisia jämiä – on ollut hyvin saatavilla, kun valtio on tukenut metsien hoitotoimia: harventamista ja siivoamista. Kaukolämmön hinta on pysynyt kurissa, vaikka monella paikkakunnalla se on kallistunut jonkin verran.

Samalla tavalla on käynyt sähkön kanssa. Vaikka sähkö on ollut huippukallista, niin ei kuitenkaan yhtä kallista kuin Keski-Euroopassa. Suomalaisia on tässäkin auttanut se, että sähköä ei tehdä maakaasulla tai kivihiilellä, vaan lähes yksinomaan päästöttömillä tavoilla.

Päästöttömyys – tai vihreys – on se juttu, joka on tehnyt ja tekee suomalaisten elämästä helpompaa. Kun ei tarvitse kuskata päästöjä aiheuttavia polttoaineita rajojen ulkopuolelta, niin energian hinta pysyy kurissa. Samalla voidaan tuottaa sähköt ja lämmöt kotimaisin voimin ja välttyä kaikkein rankimmilta hintapiikeiltä. Ennen vihreä energia oli kallista hienostelua, jonka turhan moni muistaa. Nyt se on kuitenkin edullisempaa kuin menneen maailman fossiiliset polttoaineet.

Tämä on syy, miksi suomalainen energiapaletti värjäytyy aina vain vihreämmäksi. Sähköä tuotetaan yhä enemmän tuulivoimalla ja kaukolämpöä keitetään yhä enemmän päästöttömillä kotimaisilla keinoilla. Vaikka vihreät asiat saattavat tuntua turhanpäiväiseltä hömpältä, pelastaa vihreys suomalaiset monenlaiselta kurjuudelta. Samalla Einari Epätoivo jää nuolemaan näppejään.

 

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku