Valtteri sai tukkapöllyä

Valtteri sai tukkapöllyä

18.02.2022

Valtteri ei ole mikä tahansa Vaahteramäen Eemeli. Se oli vihainen lumimyrsky, joka riehui pitkin Suomea tammikuun kylmimpinä hetkinä. Valtteri puhkui talojen seinät, puiden oksat ja sähköyhtiöiden ilmajohdot valkoiseksi märästä lumesta.

Vielä kymmenen vuotta sitten Valtterin riehuminen olisi ollut tihutyö vailla vertaa. Kun märkää lunta kertyy honteloiden puiden oksille, taipuvat puut sähköyhtiön johdoille tai kova tuuli saattaa rysäyttää koko rungon johtojen päälle. Muuta ei tarvita. Tämän jälkeen sähköt ovat poikki useammasta kylästä. Puolukat sulavat pakastimissa ja vilu työntää viltin alle laihaa koipeaan.

Tällä kertaa Valtteri ei onnistunut. Vain alle 5000 kotia oli myrskyn aikana ilman sähköä – vielä kymmenen vuotta sitten kymmenet tuhannet olisivat saaneet kärsiä Valtterin kepposista. Nyt kaikki on toisin. Sähköverkkoyhtiöiden sedät ja tädit ovat ahkeroineet ja siksi maakaapeleiden määrä Suomen sähköverkoissa on kaksinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana. Antaa myrskyn ja lumen tulla – maan alle upotettu kaapeli ei luonnon elämöinnistä piittaa. Sähkö saa helliä kansalaisia kaikenlaisissa oloissa.

Eikä tässä vielä kaikki. Ilmajohtoja siirretään hiki hatussa metsistä maanteiden varsille. Tämä on oiva tapa suojautua säitä vastaan alueilla, joilla maakaapelin hintalappu olisi turhan kirpakkaa luettavaa. Jutun juoni on saada ilmajohdot pois myrskyssä horjuvien puiden ulottuvilta.

Ilmajohdon elämä maantien varrella on monella tavalla helpompaa kuin metsissä. Puut ovat kauempana tai niitä ei ole lainkaan. Samalla huoltomiehet ja -naiset pääsevät kätevästi korjaustöihin, kun johdot ovat käden ulottuvilla.

Juna jatkaa kulkuaan vielä tovin. Vuonna 2028 suurin osa suomalaisista sähköverkoista on säävarmassa kunnossa – osa porukasta jatkaa verkkojen saneeraamista vielä vuoteen 2036 asti. Tämän jälkeen Valtteri kavereineen voi vapaasti riehua sähkövalojen loisteessa.

 

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

 

Kuva: Lehtikuva Oyj

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#työ #vapaalla  

Kesälomalta takaisin töihin armollisella fiiliksellä

Alkaako paluu töihin jo häämöttää? Ehkä lasket vielä jäljellä olevia lomapäiviä? Ei se kesä siihen loman päättymiseen lopu. On viikonloppuja, arkivapaita ja parhaimmillaan kesäisestä säästä pääsee nauttimaan vielä lokakuulla.

#energiantuotanto #energiatehokkuus  

Yliopisto mursi kolme aurinkosähkön myyttiä

Aurinkosähkön tuotanto kiinnostaa kotitalouksia. Pientuotanto onkin ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Aurinkosähköön liittyy myös myyttejä. LUT-yliopisto on murtanut myyttejä ja selvittänyt aurinkosähkön taloudellisen kannattavuude...

#ilmastointi #ilmastonmuutos #kotona  

Luvassa lämpenevää

Moni suomalaiskoti muuttuu helteellä tukalan kuumaksi. Onneksi tarjolla on myös helpotusta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#ilmastonmuutos #kotona #vapaalla #verkkopalvelu #kolumni #energiavinkki #sähkö #energiatehokkuus #turvallisuus #viihde-elektroniikka #kesämökki #sähköverkko #työ #osaaminen #energiantuotanto #energiapolitiikka #resepti #laiteuutuudet #kaukolämpö #puutarha #lämpö #hyvinvointi #datahub #sähkönsiirto #ystävänpäivä #piha #kodinkone #sahkolasku #ilmastointi #sähköasennukset #Laskiainen #pääsiäinen #sisustus #valaistus #sähkövero #tulevaisuus