Ukrainalainen borssikeitto lämmittää kesällä ja talvella

Ukrainalainen borssikeitto lämmittää kesällä ja talvella

20.02.2023

Borssikeitto on Ukrainan kansallisruoka, josta jokaisella perheellä on oma versionsa. Suomeen lastensa kanssa sotaa paennut Tatiana Kulia luottaa äitinsä reseptiin.

Tatiana Kulia laittaa veden kiehumaan. Hänen poikansa Bohdan,15 v ja tämän tyttöystävä Nicole ryhtyvät kuorimaan perunoita, punajuuria ja porkkanoita. Tytär Mila, 3 v, on vielä sen verran pieni, että hän saa keskittyä piirrettyjen katsomiseen kännykältä.

– Borssikeitosta on erilaisia versioita eri puolilla Ukrainaa. Lisäksi jokaisella perheellä on vähän oma reseptinsä, Tatiana kertoo.

Hän valmistaa tänään borssikeittoa äitinsä reseptillä.

– Mieheni Denis on myös hyvä tekemään borssikeittoa, omalla tyylillään. Mutta hän on Ukrainassa, tällä hetkellä Kramatorskissa.

Unesco on lisännyt ukrainalaisen borssikeiton aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa. Sen mukaan varsinkin nykytilanteessa on tärkeää suojella borssikeittoon liittyviä perinteitä.

 

Keittiö täyttyy herkullisesta tuoksusta

Tatiana on alkanut kypsentää paistinpannulla sianlihaa. Tämä saa seurakseen sipulia, sitten myös pilkottuja punajuuria, porkkanoita, kaalia sekä tomaattisosetta ja punaisia kidneypapuja. Keittiö alkaa täyttyä herkullisesta tuoksusta.

Perunat keitetään erikseen kattilassa ja vedessä näyttää olevan mukana myös hieman punajuuria ja porkkanoita. Seuraavaksi paistinpannulla valmistetut ainekset kaadetaan kattilaan ja keitto saa vielä rauhassa kypsyä.

– Valmistukseen menee noin tunti. Mutta jos käytetään lihapaloja, joissa on mukana luuta, aikaa kannattaa varata parikin tuntia.

Keiton paksuusasteessakin on paljon vaihteluja:

– Jotkut pitävät borssikeitosta, jossa lusikka seisoo, toiset taas hieman vetisemmästä keitosta. Tämä äitini keitto on siitä väliltä.

Tatiana lisää borssiin hieman suolaa.

– Suolaa on oltava sopivasti. Tai no, Ukrainassa sanotaan, että jos suolaa on liikaa, se kertoo siitä, että keittäjä on rakastunut, hän naurahtaa.

 


 

Alkupaloiksi musiikkia

Borssi valmistuu tänään seurakunnan leirikeskuksessa Naantalin Merimaskussa, joka on ollut Tatianan, Bohdanin ja Milan koti maaliskuusta 2022 lähtien.

– Kun sota syttyi, Denis oli rakennustöissä täällä Suomessa. Hän soitti Ukrainaan ja käski meidän lähteä heti pois. Me tulimme Suomeen ja Denis lähti Ukrainaan maata puolustamaan. Ehdimme nähdä toisemme Romaniassa, viiden minuutin ajan…

Perheen huoli isästä on tietenkin suuri.

– Puhuin Deniksen kanssa puhelimessa viimeksi tänään aamulla. Kaikki oli hyvin.

Kuliat ovat kotoisin hyvin kansainvälisestä Ismailin kaupungista, joka sijaitsee eteläisessä Ukrainassa, lähellä Romaniaa ja Moldovaa. Tatiana toimi kotikaupungissaan opettajana; tällä hetkellä hän työskentelee Raisiossa ukrainalaisten lasten apuopettajana. Mila on päiväkodissa ja Bohdan käy yläastetta.

Keitto kiehuu hiljakseen. Äitinsä suostuttelemana Bohdan suostuu tarjoilemaan alkupaloiksi musiikkia. Suomalainen ystävä on lahjoittanut musikaaliselle pojalle saksofonin, jolla ilmaan kiirivät ensin Summertimen ja sitten kuuluisan ukrainalaisen laulun Oi u luzi chervona kalynan sävelet.

Kun kysymme Bohdanilta, mikä hänestä tulee isona, vastaus tulee nopeasti:

– Haluan kirurgiksi. Se on hyvä ammatti.

 

Borssi sopii jokaiseen hetkeen

Borssi on valmista ja ryhdymme syömään. Jo ensimmäinen lusikallinen vahvistaa tuoksun herättämät aavistukset. Keitto maistuu erinomaiselta.

– Oikeastaan meillä pitäisi olla borssin kanssa myös smetanaa, mutta suomalainen smetana on ukrainalaiseen makuun liian makeaa. Meillä ei ole nyt myöskään ’saloa’ eli suolattua tai maustettua sianihraa, perinteistä borssin lisuketta. 

Lämmin borssi sopii tietenkin hyvin kylmään vuodenaikaan. Ukrainassa sitä syödään kuitenkin ympäri vuoden.

– Vanhempani saavat borssikeiton ainekset omalta maatilaltaan. Myös kesällä borssikeitto maistuu erittäin hyvältä, silloin siinä maistuu kesä, Tatiana miettii.

 

Borssikeitto ála Tatiana

2 pientä punajuurta
3 pientä porkkanaa
4 perunaa
hieman kaalia
sipulia
tomaattisosetta
punaisia kidneypapuja
persiljaa
naudanlihaa 500–800 g
kolme litraa vettä

Kypsennä liha paistinpannulla ja lisää joukkoon pieneksi pilkotut ainekset. Keitä erillisessä kattilassa vettä, jossa on mukana myös vähän punajuurta ja porkkanaa. Lisää paistinpannun antimet kattilaan ja anna kiehua hiljakseen. Lisää raastettu kaali mukaan loppuvaiheessa ja koristele annokset persiljalla, Tatiana kertoo.

 


Nicole, Bohdan ja Tatiana ovat kokoontuneet illallispöytään; Mila ujostelee vieraita.

 

Sodan keskellä eläviä ukrainalaisia voi tukea taloudellisesti ainakin seuraavien organisaatioiden välityksellä: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset, SOS Lapsikylä, Plan International, UN Women, Kirkon Ulkomaanapu, World Vision sekä Fida. Monilla paikkakunnilla on organisoitu myös vaate- ja tavarakeräyksiä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku