Omaa sähköntuotantoa aurinkopaneeleilla

Omaa sähköntuotantoa aurinkopaneeleilla

17.05.2023

Aurinkopaneelit sopivat käytännössä kaikenlaisiin rakennuksiin ja kaikille kattotyypeille. Oman aurinkopaneelijärjestelmän koko määritellään oman sähkönkulutuksen mukaan, koska tuottavinta on hyödyntää niiden tuottama sähkö itse.

Kannattaako aurinkopaneelien hankkiminen Suomessa? Aurinkoenergiaa saadaan täällä talteen suunnilleen sama määrä kuin Pohjois-Saksassa. Jo keväällä on erinomaiset olosuhteet aurinkosähkön tuotantoon, kun säteet heijastuvat lumen pinnasta.

Aurinkopaneelit eivät tuota vain auringon suoraan niihin osuessa, koska ne reagoivat myös kirkkauteen. Aurinkopaneelit eivät seiso tuottamattomina, vaikka aurinko ei niihin suoraan osukaan. Aurinkopaneelit tuottavat myös paremmin kylmässä kuin lämpimässä. Talvella paneelit tuottavat kuitenkin vähän, vaikka ne eivät olisikaan lumen peitossa. Jo pieni jäähilekerros estää aurinkopaneeleiden sähköntuotannon.

On kuitenkin aina parempi, mitä avarammassa paikassa paneelit sijaitsevat. Puiden varjostukset ja muut auringon suoraa paistetta häiritsevät esteet alentavat kokonaistuottoa.

 

Mitä aurinkopaneeleilla saa

Oikein mitoitetuilla ja asennetuilla aurinkopaneeleilla, joihin ei aurinkoiseen aikaan osu varjostumia, voidaan parhaimmillaan tuottaa jopa 50 prosenttia kodin kuluttamasta sähköstä. Siksi paneelien hankinnassa kannattaa luottaa luetettaviin osaajiin, jotka osaavat tehdä kannattavuuslaskennan juuri omiin tarpeisiin.

Aurinkopaneelit ovat järkevä vaihtoehto, kun kulutusta on tarpeeksi ja varjotonta tilaa löytyy tontilta tai katolta riittävästi. Aurinkopaneeleilla saadaan säästöä sähkön ostokustannuksista, siirtomaksuista sekä veroista. Kannattavinta on hyödyntää tuotettu sähkö itse ja siksi on tärkeää, ettei järjestelmää mitoiteta liian suureksi.

 

Aurinkopaneelit myös kerrostaloihin

Paneeleja on usein omakotitalojen ja yritysrakennusten katoilla, mutta myös taloyhtiöissä niiden hyödynnettävyys on parantunut, kun lakimuutos mahdollistaa taloyhtiön paneeleilla tuotetun sähkön jakamisen asunto-osakkaiden käyttöön. Aiemmin sähköä voitiin taloyhtiössä käyttää vain talon yleisissä tiloissa.

Yksi tapa hyödyntää aurinkosähköä ovat akkujärjestelmät, joihin aurinkoisella säällä tuotettu ylijäämäsähkö voidaan varastoida ja käyttää, kun paneelit eivät tuota. Kätevimmillään sähköllä voi ladata omaa sähköautoaan ja näin ajaa sillä käytännössä täysin päästöttömällä ilmaissähköllä. Tietenkin paneeleiden hankintakulut tuovat kustannuksia.

Aurinkopaneeleita hankkiessa kannattaa olla yhteydessä myös omaan sähkönmyyjään, jolle ylijäämäsähkön voi myydä.

 

Aurinkopaneelit ovat huoltovapaita

Aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita, koska niissä ei ole kuluvia osia. Tärkeintä on paneelien asentaminen oikein, niin riskiä hajoamisesta ei ole.

Paneelien puhdistamiseen meidän ilmastossamme riittää yleensä sadevesi, eikä erillistä pesua tarvita kuin poikkeustapauksissa.

Itse kannattaa tarkastella silloin tällöin johdotuksia ja liitoksia silmämääräisesti sekä poistaa kiinnikkeisiin ja paneelien alle tarttuneet roskat ja puiden lehdet pois.

Kestävyyden ja toimivuuden kannalta kannattaa panostaa laatuun. Siksi on järkevä tutustua järjestelmien tarjoajiin huolella. Materiaalien ja paneelien on kestettävä maamme ilmasto-olosuhteet ja esimerkiksi lumikuormat. Myös takuuasioihin on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Tukea hankintaan

Aurinkopaneeleja hankittaessa kotitaloudet voivat hyödyntää 40 prosentin kotitalousvähennyksen asennuskustannuksista omassa verotuksessaan. Hyvityksen enimmäismäärä on 2250 euroa vuodessa.

Maatilat voivat hakea aurinkosähköinvestoinnille investointitukea ELY-keskukselta. Tuen suuruus voi olla jopa 40 prosenttia järjestelmän verottomasta hinnasta.

Energiatukea on tarjolla myös yrityksille ja yhteisöille sekä kunnille, joille tuki voi olla 15 prosenttia verottomasta hinnasta.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku