Miten ostaisin sähköni?

Miten ostaisin sähköni?

12.09.2023

Sähkökaupassa mikään ei ole enää niin kuin ennen. Vielä pari vuotta sitten – energiakriisin kynnyksellä – sähköä ostettiin kolmella eri tavalla: määräaikaisella kiinteähintaisella sopimuksella, pörssisähkösopimuksella tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Suurin osa sukankuluttajista valitsi määräaikaisen sopimuksen.

Määräaikaisen sopimuksen riemu on siinä, että sopimuksessa on kiinteä hinta. Hinta ei siis muutu vaan pitää, vaikka tapahtuisi mitä. Tosin määräaikaisen sopimuksen kilowattitunnin hinta on muita sopimustyyppejä korkeampi. Vakaudesta saa maksaa.

Sähkökaupan gurut sanovat, että pitkällä aikavälillä pörssisähkösopimuksen hinta on aina edullisin. Edullisuuden kyytipoikana ovat suuret hintavaihtelut. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain ja tulevaisuudessa jopa vartin välein. Kestävätkö kukkaro ja mielenrauha suuret hintavaihtelut? Jos tänään tulee reippaasti, voi sähkön hinta painua nollaan, mutta huomenna tilanne voi olla jo täysin toinen.

Määräaikainen sopimuskin päättyy joskus. Jos sopimus päättyy jäätävän sydäntalven hetkellä, voi tarjolla olla vain kalliita tai vieläkin kalliimpia uusia määräaikaisia sopimuksia. Pitäisikö talven ylitse sinnitellä pörssisopimuksen turvin kohti kesää, jolloin tarjolla voi olla edullisempia määräaikaisia sopimuksia.

Epävakaus on nyt jokaisen kodin pysyvä riesa. Sähkön hinnat vaihtelevat entistä enemmän ja entistä useammin. Tämän aiheuttavat tuulivoiman ja aurinkovoiman kaltaisten tuotantomuotojen rynnistys sähkömarkkinoille. Niiden toimintaa on yhtä vaikeaa ennustaa kuin säätä – ne ovat sääriippuvaisia.

Entä mikä olisi paras mahdollinen sähkösopimus? Kolmesta tutusta sopimustyypistä on vaikea valita – mitä itse kukin arvostaa ja kuinka paljon kukkaron pohjalla on ylimääräistä. Lisäksi perinteisten sopimusten rinnalle on ilmaantunut uusia sopimuksia. Tarjolla on kiinteähintaisten ja vaihtuvahintaisten yhdistelmiä ja hyvin lyhyitä määräaikaisia sopimuksia. Osa sopimuksista edellyttää pohdiskelua, osan taustalla on monimutkaiselta vaikuttavia matemaattisia malleja. Sähkökaupan uusille tuotteille kannattaa kuitenkin uhrata muutama ajastus – jos ei muusta syystä, niin uteliaisuudesta.

Mitä minä odotan sopimukselta ja mihin talouteni taipuu? Ne on syytä pohtia valmiiksi ennen kuin kävelee sähkökauppaan. Asiakkaastaan välittävä sähkönmyyjä osaa kuunnella. Kun syntyy ymmärrys, löytyy myös sopiva tapa ostaa sähköä.

 

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

 

Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku