Luonto ja ekologisuus näkyvät syksyn sisustuksessa

Luonto ja ekologisuus näkyvät syksyn sisustuksessa

16.09.2021

Syksyllä 2021 nähdään hiukan pehmeämpiä sisustuksen linjoja ja materiaaleja. Trendinä on luonnon arvostus ja kestävien materiaalien suosiminen. Hiekan, sinisen ja vihreän sävyt ovat nyt suosikkeja. Vastavärien särmikkyys tulee skandinaavisen värimaailman rinnalle.

Syksyn 2021 materiaaleissa 3-ulotteisuus, struktuurisuus ja pehmeys ovat selkeästi vallalla. Luonnonmateriaaleja ja luonnon omaa väriskaalaa suositaan. Näin kertoo sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäki.

Syksyn väreissä on pehmeän pastellisia ja mausteisen murrettuja sävyjä. Hiekan sävyt, siniset ja vihreät värit ovat keskeisiä suosikkivärejä. Niihin yhdistetään ripaus mausteista oranssia, savenväriä, pinkkiä, lilaa tai kirkasta keltaista. Ja nyt on trendikästä yhdistellä vastavärien särmikkyyttä. Sirpa Linnanmäki kertoo, että rouheiset ja möyheät materiaalit ovat suosittuja. Rimapaneelit ovat olleet vallalla jo pitkään. Nyt niitä näkyy taas enemmän katoissa, joissa ne toimivat estetiikan lisäksi myös akustisina elementteinä.

 

Kotona on hyvä ja levollista olla

Kodin halutaan olevan levollinen, viihtyisä ja lämminhenkinen paikka pehmeine muotoineen ja väreineen. Tämä näkyy myös materiaaleissa ja väreissä. Kalusteet ovat saaneet tänä syksynä enemmän kaarevia muotoja. Sirpa Linnanmäki on ilahtunut siitä, että nyt kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota tilojen monikäyttöiseen muunneltavuuteen.

– Valaisimissa on paljon orgaanisia muotoja, kaarevuutta, pisaramuotoa, pyöreyttä. Materiaalina käytetään esimerkiksi bambua, rottinkia ja meriheinää.

 

Uutta ja vanhaa

Menneiden vuosikymmenten kalusteet ovat sopusoinnussa uudempien, modernien sisustuselementtien kanssa. Sisustuksen kerroksellisuus saa näkyä ja tuntua ja tehdä kokonaisuudesta kiinnostavan.

– Kävin tutustumassa Lohjan asuntomessut 2021 koteihin, joista löytyi paljon yhtäläisyyksiä – värejä, materiaaleja, muotoja ja myös toki persoonallisia, ehkä vähän myöhemmin enemmänkin jalansijaa saavia näyttäviä sisustusratkaisuja.

Sirpa Linnanmäen mukaan keittiöissä on paljon erilaisia puumateriaaleja, mutta toki myös maalattuja pintoja. Silmiinpistävää keittiöiden kuten myös vaatehuoneiden värityksissä on yksi trendi yli muiden, erilaisten beigen sävyjen käyttö. Mustaa yhdistetään esimerkiksi erilaisten vaaleiden puulajien kanssa.

 

Värit palasivat kaapistoihin

Kaapistoissa on jälleen värejä. Tummansininen, puuterinen pinkki ja lempeät vihreänsävyt ovat nyt suosittuja beigen ohella. Lähes jokaisesta keittiöstä löytyy keittiösaareke, minne se vain ikinä mahtuu. Marmoriset kivipinnat tai niiden jäljitelmät ovat suosittuja keittiöiden välitilan materiaalina ja myös kylpyhuoneissa. Kylpyhuoneissa näkyy tummia pintoja ja perinteistä, mökkifiiliksestä ammentavaa lookia.

Sirpa Linnanmäki sanoo, että taideteokset kuuluvat nyt sisustukseen.

Ne tuovat tilaan eloa, luovat tilaan persoonallisuutta ja viihtyvyyttä. Vahvan värikylläisiä, isoja maalauksia näkyi asuntomessuilla monessa kohteessa. Myös vahvat, värilliset ja suurikuvioiset tapetit olivat huomiota herättäviä. Niissä näkyi paljon luonto- ja kasviaiheita. Japani-henkiset esineet, kuviomaailma ja ornamentiikka ovat nyt suosittuja. Myös tummat puulajit, kuten tammensävyt ja pähkinä tekevät tuloaan sisustuksessa ja myös tumman pippuriset sävyt. Vahvat, geometriset kuviot ovat kysyttyjä luontoaiheiden rinnalla. Tummansinen, tumma lila, vahva keltainen ja punainen ovat trendikkäitä värejä geometrisuuden kanssa.

Sirpa Linnanmäki sanoo, että lisää lämpöä voisi hakea syksyyn ja saada kodin väripalettiin lisää syvyyttä. Jo koristetyynyjä vaihtamalla tai kivalla torkkupeitolla voi nopeasti saada uutta ilmettä vaikka olohuoneeseen.

 

Istuma-asento voi aiheuttaa niska- ja selkäkipuja ja pitkäkestoinen ruudun katsominen voi rasittaa silmiä. Hyvään työergonomiaan pyrkiminen onkin erityisen tärkeää. Säädettävä ja siro sähköpöytä on kätevä esimerkiksi perheen eri kokoisille työskentelijöille. Kuva: Jysk / syksy 2021 mallisto.

 

Sähköpöytä on hyvä hankinta

Työhuone on paras paikka kotikonttorin pitämiseen ja siellä huomion kiinnittäminen ergonomiaan. Esimerkiksi sähköpöytä on toimistotyötä tekevälle suositeltava, jolloin voi seistä ja istua vuorotellen ja minimoida siten kehon kuormitusta päivän aikaan.

– Työpiste on hyvä olla sivuvalon suuntaan tai vastavaloon, jolloin tietokoneen näytön heijastus on minimoitu. Hyvä työvalo on oleellinen, samoin valaisimen pitkä varsi, jolloin sitä voi liikutella eri asentoihin ja etäisyyksille kohteesta.

Pienessä asunnossa kannattaa tilat ottaa käyttöön mahdollisimman tehokkaasti ja saada tavaroita pois lattialta. Esimerkiksi kohotettu sänky säilytystiloineen on kätevä. Seniorikodeissa virikkeellisyys ja ikäihmisten aktivointi on tärkeää. Iloa tuovat esimerkiksi sisäpuutarhat ja akvaariot virikkeellisyyden lisäämiseksi

Sirpa Linnanmäki pitää tärkeänä, että tilojen monikäyttöisyyteen kiinnitettäisiin yhä enemmän huomiota. Tarve voi olla työ- tai harrastetilalle ja toisinaan myös vierashuone olisi tarpeen. Oma projektinsa on kasvavien lasten tilantarpeissa.

Entä mitä kuuluu sisustussuunnittelijan työhön. Onko työ jotenkin muuttunut?

– Työ ei ole muuttumassa. Teen sisustussuunnittelua asiakkailleni suurella sydämellä, korjaan myös itämaisia mattoja ja pyöritän sisustamisen verkkokauppaa, porehelsinki.fi. Pidän kovasti työni monipuolisuudesta. Rakastan aitoja materiaaleja, värejä ja kaikkea hyvin ja ajatuksella tehtyä. Tarjoan ja suosin eettis-ekologisia tuotteita. Niiden takana olevat arvot ovat minulle tärkeitä.

 

Esimerkiksi Verner Pantonen Flower Pot on nyt trendikäs valaisin. Valaisinten muodot eri valmistajilla ovat kaarevampia ja värit ovat palanneet.

 

Suurikuvioiset tapetit olivat Lohjan asuntomessuilla huomiota herättäviä. Niissä näkyi paljon luonto- ja kasviaiheita. Nämä kirahvit ovat kuin taideteos.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Sirpa Linnanmäki ja JYSK

 

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #sähkö  

Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

Olemme vuodenajassa, jolloin varsinkin sähkölämmittäjän energialaskut alkavat laskea. Sähkönkulutus laskee ilmojen lämmetessä, auringon säteiden lämmittäessä ikkunan läpi sisätiloja ja sähkönhintojen tasaantuessa.

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #kolumni #sähkö #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiantuotanto #energiansäästö #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #hiilijalanjälki #datahub #ilmastointi #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku