Kuopion Energia rakentaa uutta ja uudistaa vanhaa kesällä 2023

Kuopion Energia rakentaa uutta ja uudistaa vanhaa kesällä 2023

19.05.2023

Laajenevassa Kuopiossa tehdään tulevana kesänä saneeraustöitä sekä rakennetaan uutta sähkö-, kaukolämpö- ja jäähdytysverkkoa. Rakennustyöt varmistavat asukkaiden luotettavan sähkön, lämmön ja jäähdytyksen jakelun jatkossakin. Lisäksi on luvassa uusia latauspisteitä sähköautoille.

Uudet kaukolämpöjohdot eivät hukkaa lämpöä

– Tarkoituksena on rakentaa kaukolämpöverkkoa noin 8 kilometriä, toteaa kaukolämmön rakennuttaja Lauri Akkanen.

Vilkas rakennuskesä on siis tulossa. Esimerkiksi Kumpusaarentiellä, Kellolahdentiellä ja Kaartokadulla on ensi kesänä kaukolämmön saneeraustyömaita.

Vanhan kaukolämpöverkoston saneeraamisella varmistetaan, että asiakkaat saavat lämpöenergiaa aina kun sitä tarvitsevat. Toimitusvarmuus on taattu tulevaisuudessakin, kun verkosta pidetään säännöllisesti hyvää huolta. Akkanen kuvailee työn alla olevia johtoja merkittäviksi lämmönjakelun kannalta. Siksi on erityisen tärkeää vaihtaa vanhat johdot uusiin ennen kuin varsinaista korjattavaa ilmenee.

– Myös energiansäästöä syntyy, kun vanhat johdot korvataan kiinnivaahdotetuilla johdoilla. Niiden lämpöhäviöt ovat merkittävästi pienemmät, Akkanen lisää.

Saneeraustyöt saattavat aiheuttaa katkoksia lämmönjakelussa, kun uusi johto liitetään kaukolämpöverkkoon.

– Lämmönjakelun keskeytykset ovat tyypillisesti muutaman tunnin mittaisia ja ne pyritään ajoittamaan normaalille työajalle. Tulevista lämmönjakelun keskeytyksistä tiedotetaan asiakkaita tekstiviestillä, Akkanen sanoo.

Asiakkaan on siis hyvä muistaa pitää yhteystietonsa ajan tasalla.

 

Lämpöä ja sähköä uusille asuinalueille

Kuopio laajenee uusille asuinalueille. Tieverkoston rakentamisen yhteydessä uudet alueet saavat myös kaukolämmön ja -jäähdytyksen sekä sähköt. Rakentamalla samalla kertaa useampaa verkostoa säästetään kustannuksissa, kun työtä tehdään yhdessä.

– Kaupungilla on yhteisrakentamiskohteita uusilla alueilla esimerkiksi Savilahdessa ja Hiltulanlahdessa. Siellä on vilkasta, kertoo sähköverkon rakennuttaja Niko Repetti.

Kuten kaukolämpöverkosto, myös sähköverkosto tarvitsee huoltoa. Repetti muistuttaa, etteivät sähkökaapelit ole ikuisia.

– Kuopiossa on jopa 40–50 vuotta vanhoja kaapelointeja. Meidän tehtävämme on toimittaa sähköä laadukkaasti ja katkottomasti. Siksi niitä korjataan, hän sanoo.

Saneerauksia tehdään esimerkiksi Kaikukadulla ja Puijonsarventiellä. Käytännössä saneeraukset tarkoittavat ilmajohtojen vaihtamista maakaapeliin tai maakaapeleiden vaihtoa uusiin.

 

Lisää latauspisteitä sähköautoille

Rakennustöitä teettävät jonkin verran myös lisääntyvät sähköautojen latauspisteet. Latauspaikkoja on tulossa lisää ainakin työpaikoille ja taloyhtiöihin. Oman työpaikan tai asuintalon tilannetta kannattaa kysyä työnantajalta ja taloyhtiön edustajalta. 

Kuopion Sähköverkko Oy ei tuota itse sähköautojen latauspalvelua, mutta toimittaa niihin tarvittavat sähköliittymät. Varsinaiset latauspisteet rakennuttavat taloyhtiöt.

– Kaupalliset sähköautojen latauspisteet ovat suuritehoisia, ja vaativat usein sähköverkon vahvistamista tai uudistamista. Useammat sähköautojen latauspisteet kiinteistöissä ja taloyhtiöissä voivat nostaa sähköliittymien kokoja, mikä vaatii yleensä sähköverkon rakennustöitä Kuopion Sähköverkko Oy:ltä, Repetti kertoo.

 

Työmaiden lähellä varovaisuus on valttia

Liikennejärjestelyihin pitää tehdä muutoksia rakennustöiden ajaksi. Akkanen ja Repetti muistuttavat, että tienkäyttäjiltä vaaditaan erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta työmaa-alueiden läheisyydessä.

– Tietyömaan kyltti tarkoittaa sitä, että pitää havainnoida ympäristöä tarkasti ja nopeusrajoituksia pitää noudattaa. Jos on pystytetty aitoja, niiden sisäpuolelle ei missään nimessä saa mennä. Täytyy myös huomioida, että työkoneen kuski ei aina näe koneen taakse. Pyrimme aina olemaan nopeita, jotta haitta liikenteelle olisi mahdollisimman pieni, Repetti sanoo.

Tiellä liikkujien tarkkaavaisuus varmistaa myös rakennusmailla työskentelevien turvallisuutta. Rakennuttajat kertovat, että työturvallisuudesta huolehditaan Kuopion Energian työmailla hyvin.

 – Työmaan turvallisuutta valvotaan urakoitsijan tekemin MVR mittauksin sekä rakennuttajien työmaakäynneillä, Akkanen kertoo.

– Työturvallisuus on kaikkien prioriteetti numero yksi. Kaikki käyttävät asianmukaisia turvavarusteita, Repetti lisää.

Kuopion Energian verkkosivuilta löytyvältä kartalta voi tarkistaa, missä rakennustyömaita milloinkin on.

 

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuva: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #sähköverkko #kodinkone #resepti #energiansäästö #energiantuotanto #työ #laiteuutuudet #hyvinvointi #tulevaisuus #lämpö #osaaminen #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #lämmitys #ympäristö #kesämökki #piha #puutarha #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #aurinko #sähköauto #ilmastointi #sisustus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #pääkirjoitus #datahub #hiilijalanjälki #testi #ystävänpäivä #tekoäly #kilpailut #sähköasennukset #sähkövero #Laskiainen #pääsiäinen #toimitusvarmuus #kinkkutemppu #sahkolasku