Energia-alassa on vetovoimaa

Energia-alassa on vetovoimaa

30.05.2024

Energia-alalla on tarjota paljon enemmän kuin vain insinööritöitä ja asennushommia. Paikkansa voi löytää niin someosaaja kuin palvelumuotoilija. Erityisesti alalle kaivataan lisää naisia.

Käsi ylös sen merkiksi, jos energia-alasta tulee mieleen jotain tasapaksua tekemistä sähköaiheiden ympärillä ja ehkäpä mustaa savua tuprahtelevat savupiiput. Ja eikö energiayhtiöissä ole töitä vain asentajille ja insinööreille. Mutta mitä mieltä on Energiateollisuus ry:n viestinnän asiantuntija Laura Himanka, vastaavatko nämä mielikuvat todellisuutta?

– Eivät todellakaan, sillä energia-ala on tosi monipuolinen ja täällä on paljon erilaisia työtehtäviä. Energiatuotantomuodotkin ovat keskenään hyvin erilaisia, joten energia-alaa on lähtökohtaisesti mahdotonta tunkea yhteen muottiin, Laura toteaa.  

Energiayhtiöitä on siis turha lokeroida, olipa kyse sitten töistä tai tuotantomuodoista. Todellisuus energia-alalla näyttäisi olevan täysin jotain muuta, suurelle yleisölle vähemmän tuttua?

– Juuri näin. Perinteisessä uutisoinnissa energia-aiheet nousevat pääsääntöisesti esiin ikävässä valossa. Tämän takia vanhat mielikuvat eivät muutu helpolla.

Laura kertoo olleensa aktiivinen median seuraaja myös ennen kuin tutustui alaan paremmin ja näin jälkikäteen pohtinut sitä, miksi energia-alaa positiivisesti käsitteleviä uutisia ei tuntunut tulevan vastaan. 

– Yhtiöissä tapahtuu kuitenkin hyvää kehitystä jatkuvasti. Esimerkiksi Suomessa kehityskulku hiilineutraaliksi maaksi vuoteen 2035 mennessä on kovassa vauhdissa ja fossiilisista polttoaineista irtautuminen on jo pitkällä.  

Suomi satsaa voimakkaasti uusiutuvaan energiaan – mustaa savua puskevat piiput sekä isot kivihiilikasat alkavat olla vääjäämättä mennyttä aikaa.

 

Viestinnän asiantuntija Laura Himanka
kehittää Energiateollisuus ry:n some-
strategiaa ja vetovoimaviestintää.   

Ilmastoahdistusta torjumassa

Vanhat mielikuvat joutavat siis romukoppaan ja uusia työtuulia etsivän kannattaakin katsastaa energiasektoria avoimin mielin. Laura kehottaakin miettimään tarkemmin, voisiko työnteko esimerkiksi ilmastomuutoksen estämiseksi olla juuri se työelämän merkityksellinen juttu.

– Nyt energiamurroksen keskellä on mahdollista päästä kehittämään uusia ratkaisuja tulevaisuutta varten. Nuorten kannattaa nähdä ala uudella tavalla, sillä jos ilmastoasiat kiinnostavat niin tämä ala tarjoaa konkreettisen tavan vaikuttaa.

Nuorille voi olla hyödyllistä hakea tietoa ilmastoteoista, joita yhtiöt tällä hetkellä tekevät. Tiedon kartuttaminen voi myös tuntua huojentavalta, jos ilmaston tila mietityttää. Laura kuvaileekin nuorten ilmastoahdistuksen kumpuavan vallalla olevasta fiiliksestä, että ilmastonmuutoksen vain annetaan tapahtua ilman aktiivisia toimia.

– Nuoret kokevat, että pitää kapinoida, koska kukaan ei tee mitään. He eivät kuitenkaan ole tässä taistelussa yksin – esimerkiksi energiayhtiöt tekevät merkittävää työtä hiilineutraalin tulevaisuuden eteen ja siitä olisi tärkeää viestiä nuorille niissä kanavissa, joissa heidät tavoitetaan, Laura sanoo.

Vastuullisuusviestinnässä läpinäkyvyys on tärkeää: nuoret vaativat viherpesun sijaan konkreettisia tekoja ja tosiasioiden tunnustamista. Laura toteaakin, että paljon on jo saavutettu, mutta vielä enemmän on tehtävänä.

 

Uudet ajat, uudenlaista osaamista

Puhtaan ja päästöttömän energian puolesta töitä paiskova energia-ala on monella tapaa myös uuden edessä. Tekoälyn ja muun teknologian hurja evoluutiovauhti ja uudet energiantuotannot vaativat panostusta kehitykseen ja innovointiin. Tämän huomasi myös Laura, joka hyppäsi energia-alalle teknologiayrityksestä ja huomasi toimialojen välillä enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia.

– Energia-alalla töitä tehdään kehityksen kärjessä ja erittäin merkittävien asioiden parissa. Energia-alalla on keskeinen rooli ilmastomuutoksen ratkaisemisessa, ja se tarvitsee tulevaisuudessa paljon uusia tekijöitä. Siksi on tärkeää, että tämä viesti tavoittaa nykyiset ja tulevat opiskelijat sekä alanvaihtajat mahdollisimman laajasti.

Myös vastuullisuuden rooli tulee kasvamaan entisestään. Energia-alalla se on kaiken tekemisen ytimessä – yhtiöt kehittävät määrätietoisesti uusia, kestävämpiä ratkaisuja.

– Hiilineutraali tulevaisuus on energia-alan yhteinen, aito päämäärä, Laura summaa.

 

Naisten osuus kasvuun

Energia-alalla on pidemmän aikaa kamppailtu työvoiman saatavuuden kanssa, ja osasyy on alaan liitetyt vanhat mielikuvat ja työmahdollisuuksien oletetun kapea suppilo. Mutta kuten todettu, tilanne on päinvastainen: ala on kehityksen ytimessä ja työtehtävien kirjo monipuolinen.

– Energian merkitys ei tule vähenemään vaan päinvastoin – ala tarvitsee uutta ajattelua kehittämään teknologioita, myyntiä ja monia muita osa-alueita. Sosiaalisen median merkitys viestinnässä kasvaa jatkuvasti, joten myös viestinnän digiosaajien taitoja kaivataan, Laura toteaa.

Energia-alan yhtiöissä valtaosa työntekijöistä on miehiä, mutta alan tavoite on saada naisten osuus merkittävään kasvuun.

– Niin kuin muutkin alat, myös energia-ala tarvitsee monipuolista osaamista. Ala tarjoaa laajan kattauksen erilaisia tehtäviä ja etenemismahdollisuuksia ja näihin urapolkuihin nuorten kannattaa ehdottomasti tutustua. Toivottavasti myös yhä useammat tytöt kiinnostuvat lähtemään alalle tyypillisten naisvaltaisten alojen sijaan.

Isoa palkkapussia metsästävälle vinkiksi, että energia-alan palkat ovat Suomessa teollisuusalojen kärkipäässä. Myös toimeentulolle voi povata vakaata polkua, sillä energia-alalla työsuhteet ovat tyypillisesti pitkiä – ja yhteiskunnan toiminnan kannalta energiaa tarvitaan aina.

 

Teksti: Ulla Kaila
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #kaukolämpö #kodinkone #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #resepti #energiansäästö #tulevaisuus #laiteuutuudet #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #energiantuotanto #kesämökki #lämpö #lämmitys #ympäristö #sähkönsiirto #piha #puutarha #sähköauto #aurinko #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #valaistus #ilmastointi #pääkirjoitus #sähköpula #astettaalemmas #energiapolitiikka #sisustus #hiilijalanjälki #tekoäly #datahub #testi #kilpailut #ystävänpäivä #pääsiäinen #sähkövero #toimitusvarmuus #sähköasennukset #Laskiainen #kinkkutemppu #sahkolasku