Voimalaitoksen prosessivesien puhdistaja

Voimalaitoksen prosessivesien puhdistaja

18.02.2021

Vesilaitosasiantuntija Merja Korhonen on työskennellyt Kuopion Energian palveluksessa jo 35 vuoden ajan. Hänen tärkein tehtävänsä on,huolehtia, että Haapaniemen voimalaitos saa sähköntuotannon prosessiin puhdasta vettä. Vedellä on keskeinen tehtävä energiantuotannossa. Voimalaitoksen tuotantoprosessissa lämpöenergia muutetaan turbiinin liike-energiaksi.

– Haapaniemen voimalaitoksen prosessissa käytettävä vesi tulee Kallavedestä. Poistan Kallavedestä liukoiset ja kolloidiset kiintoaineet, orgaaniset yhdisteet, sekä liuenneet suolat nano- ja käänteisosmoosikalvotekniikan avulla. Veden tulee olla täysin puhdasta, ettei se aiheuta vaurioita putkistoon eikä turbiinille, Merja kertoo.

Pitkällä työurallaan hän on saanut kokea työnsä teknologisen muutoksen: aiemmin veden puhdistamisen prosessi oli hyvin pitkälle ”käsityötä”. Tänä päivänä monet työvaiheet hoitaa automaatio. Asiantuntija on kuitenkin edelleen korvaamaton ongelmatilanteissa, kun vedenpuhdistuksen prosessissa ilmenee jokin vika.

– Ammennan työniloa onnistumisista, kun jokin hankala pulmatilanne saadaan ratkaistua taidolla ja kokemuksella. Ajattelen, että työssäni olen kuin valkosolu, joka pitää epäpuhtaudet loitolla, hän jatkaa. 

Merjan työnkuvaan kuuluvat myös vedenpuhdistuslaitteiston kunnossapitämiseen liittyvät rutiinityöt, kattilavesien kemikaalien valmistus ja syöttö, sekä vesi- ja polttoaineanalyysien tekeminen laboratoriossa.

– Minulla on vielä muutama vuosi työuraa jäljellä. Parasta tässä vaiheessa on, ettei tarvitse kaikkiin hömpötyksiin, kuten someen enää lähteä mukaan. Minulla on minua nuorempia, loistavia osaajia apunani, jos kohtaan vaikka tietoteknisiä haasteita työssäni, Merja iloitsee.

 

“Kukkahattumummo” ilman hattua

Merjan vapaa-aika kuluu puutarhaa hoitaessa, käsitöitä tehden ja lastenlasten kanssa touhutessa.

– Asun maaseudulla ja viihdyn mainiosti luonnon rauhassa. Olen aina asunut Kuopiossa, ja juureni ovat niin syvällä Savon maaperässä, ettei niitä voi kitkeä mitenkään pois. En viihtyisi kaupungin sykkeessä, Merja pohtii.

Merjan kotona eletään varsin ympäristöystävällisesti. Käyttövesi tulee osuuskunnasta, mutta käytössä on myös omasta kaivosta tuleva vesi. Kodin katolla olevat aurinkopaneelit ja takka-leivinuunisysteemi lämmittävät kotia Väreen toimittaman sähkön lisäksi. 

– Olen ”kukkahattumummo” ilman hattua, ekologisuus on minulle tärkeää.  Kierrätän melkein kaiken ja kerään marjat sekä sienet lähimetsästä.

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #ympäristö  

Luvassa entistä viihtyisämpiä retkihetkiä Pilpassa

Suositulla Pilpan retkeilyalueella Kuopiossa ennallistetaan perinnemaisemaa. Syksyllä aloitettu työ tukee luonnon monimuotoisuutta ja lisää niin retkeilijöiden kuin pölyttäjien viihtyvyyttä. Pölyttäjäparatiisi Pilppa -hankkeeseen osallistum...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopiossa toimii harvinainen vapaajäähdytysjärjestelmä

Kaukojäähdytysjärjestelmä tarjoaa energiatehokkaan tavan jäähdyttää suuria kiinteistöjä Kuopion Savilahden alueella. Kuopion Energialla puhutaan lähijäähdytyksestä, sillä jäähdytyksen ydin on Neulalahden syvänne.

#kuopionenergia #sentuntee  

40 vuotta Kuopion Energialla – Sihteeristä on moneksi

Minna Pihkon ura Kuopion Energialla on kestänyt lähes 40 vuotta. Hän tuli koululaisena kesätöihin, ja on tehnyt koko työuransa energiayhtiöllä. Hyvä yhteishenki on pitänyt sihteerin ja assistentin talossa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kotivara #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #osaaminen #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #vapaalla #ympäristö