Voimalaitoksen prosessivesien puhdistaja

Voimalaitoksen prosessivesien puhdistaja

18.02.2021

Vesilaitosasiantuntija Merja Korhonen on työskennellyt Kuopion Energian palveluksessa jo 35 vuoden ajan. Hänen tärkein tehtävänsä on,huolehtia, että Haapaniemen voimalaitos saa sähköntuotannon prosessiin puhdasta vettä. Vedellä on keskeinen tehtävä energiantuotannossa. Voimalaitoksen tuotantoprosessissa lämpöenergia muutetaan turbiinin liike-energiaksi.

– Haapaniemen voimalaitoksen prosessissa käytettävä vesi tulee Kallavedestä. Poistan Kallavedestä liukoiset ja kolloidiset kiintoaineet, orgaaniset yhdisteet, sekä liuenneet suolat nano- ja käänteisosmoosikalvotekniikan avulla. Veden tulee olla täysin puhdasta, ettei se aiheuta vaurioita putkistoon eikä turbiinille, Merja kertoo.

Pitkällä työurallaan hän on saanut kokea työnsä teknologisen muutoksen: aiemmin veden puhdistamisen prosessi oli hyvin pitkälle ”käsityötä”. Tänä päivänä monet työvaiheet hoitaa automaatio. Asiantuntija on kuitenkin edelleen korvaamaton ongelmatilanteissa, kun vedenpuhdistuksen prosessissa ilmenee jokin vika.

– Ammennan työniloa onnistumisista, kun jokin hankala pulmatilanne saadaan ratkaistua taidolla ja kokemuksella. Ajattelen, että työssäni olen kuin valkosolu, joka pitää epäpuhtaudet loitolla, hän jatkaa. 

Merjan työnkuvaan kuuluvat myös vedenpuhdistuslaitteiston kunnossapitämiseen liittyvät rutiinityöt, kattilavesien kemikaalien valmistus ja syöttö, sekä vesi- ja polttoaineanalyysien tekeminen laboratoriossa.

– Minulla on vielä muutama vuosi työuraa jäljellä. Parasta tässä vaiheessa on, ettei tarvitse kaikkiin hömpötyksiin, kuten someen enää lähteä mukaan. Minulla on minua nuorempia, loistavia osaajia apunani, jos kohtaan vaikka tietoteknisiä haasteita työssäni, Merja iloitsee.

 

“Kukkahattumummo” ilman hattua

Merjan vapaa-aika kuluu puutarhaa hoitaessa, käsitöitä tehden ja lastenlasten kanssa touhutessa.

– Asun maaseudulla ja viihdyn mainiosti luonnon rauhassa. Olen aina asunut Kuopiossa, ja juureni ovat niin syvällä Savon maaperässä, ettei niitä voi kitkeä mitenkään pois. En viihtyisi kaupungin sykkeessä, Merja pohtii.

Merjan kotona eletään varsin ympäristöystävällisesti. Käyttövesi tulee osuuskunnasta, mutta käytössä on myös omasta kaivosta tuleva vesi. Kodin katolla olevat aurinkopaneelit ja takka-leivinuunisysteemi lämmittävät kotia Väreen toimittaman sähkön lisäksi. 

– Olen ”kukkahattumummo” ilman hattua, ekologisuus on minulle tärkeää.  Kierrätän melkein kaiken ja kerään marjat sekä sienet lähimetsästä.

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#KUOPIONENERGIA #SENTUNTEE  

KPY Novapoliksen vastuullinen valinta – Toimintavarma ja energiatehokas Kallan kylmä

Lämmityksen, jäähdytyksen ja lämmöntalteenoton kokonaisuudella on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä. Isoissa kiinteistöissä sillä voidaan säästää merkittävästi energiaa, rahaa ja päästöjä. Tämä edellyttää tuotantolaitoksia ja ver...

#KUOPIONENERGIA #SENTUNTEE  

Kuopion Energian brändiuudistus: Brändi syntyy asiakkaan kokemuksesta

Kuopion Energia on uudistanut ja kirkastanut brändinsä viime vuoden aikana, ja työ jatkuu edelleen. Kuopion Energian laaja brändiuudistus toteutettiin yhteistyössä kuopiolaisen luovan toimiston Ahooy Creativen kanssa. Tärkeintä uudistustyös...

#KUOPIONENERGIA #SENTUNTEE  

Merkityksellinen työ auttaa jaksamaan

KYSin tartuntatautien ehkäisystä ja hoidosta huolehtiva infektio- ja sairaalahygieniayksikkö on joutunut koville kuluneen talven ja viime vuoden aikana. Koronan torjuntaan liittyviä konsultointipyyntöjä on tullut monelta taholta ja ohjeistu...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #KUOPIONENERGIA #pääkirjoitus #SENTUNTEE