VÄPPI-palvelusta hyötyy niin kuluttaja kuin ammattikäyttäjä

VÄPPI-palvelusta hyötyy niin kuluttaja kuin ammattikäyttäjä

21.02.2022

Isännöitsijät hyödyntävät aktiivisesti Kuopion Energian ja Väreen asiakkaille kehitettyä Väppi-sovellusta. He huolehtivat työkseen rakennusten pidosta ja taloyhtiön hallinnosta. Miten he käyttävät Väpistä saatavaa tietoa? Voisiko tavallinen asukas oppia heiltä jotakin ja hyötyä enemmän Väpin ominaisuuksista?

 

Väppi on helppokäyttöinen sovellus niin tietokoneen selaimella tarkasteltuna kuin puhelinsovelluksellakin. Tekniikka kyllä sujuisi, mutta miten tietoa tulisi tulkita? Tiedosta on hyötyä ihan jokaiselle energiankuluttajalle, riippumatta siitä, miten kiinnostunut on energia-asioista. Omilla valinnoilla ja fiksuilla kulutustottumuksilla voi säästää sekä rahaa että ympäristöä.

– Väpillä on kuluttaja-asiakkaiden joukossa oma aktiivinen käyttäjäkuntansa, joka seuraa omaa kulutustaan jopa päivittäin. Sähkön hinnan poikkeuksellinen nousu näkyy lisänneen sen käyttöä. Entistä useampaa kiinnostaa, mistä omassa kulutuksessa voisi vähentää, myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen Kuopion Energialta kertoo.

Kuluttajan käyttäytymisellä on myös yhä isompi merkitys koko energiajärjestelmässä. On yhteinen etu, jos voidaan välttää kalliita ja ilmastoa kuormittavia energian kulutushuippuja. Jos järjestelmän teho ei jollain hetkellä tahdo riittää kaikille tarvitsijoille, tarvitaan lisää tuotantoa, joka pienemmän normaalikulutuksen aikana on turha kustannustekijä.

– Tehon vaikutus otetaan jo huomioon verkkopalveluhinnastoissamme lukuunottamatta pienempiä sähkönkäyttäjiä, kuten kerros-, rivi- ja pientaloasiakkaita, joilla ei ole sähkölämmitystä. Ennen pitkää se tulee vaikuttamaan ihan jokaisen sähkölaskuun. Mitä matalampi tehohuippu, sitä vähemmän tulee maksettavaa, Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo toteaa.

 

Rakennukset ja asuminen kuluttavat ison osan energiasta

Rakennusten ja asumisen arvioidaan muodostavan 40 prosenttia koko energiankulutuksesta – ja samalla energiantuotannon ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Siksi rakennusten lämmön ja sähkön kulutuksen seuranta on tärkeää tietoa meille kaikille. Energiankulutuksen seurantaan kehitetyn sovelluksen tärkein tehtävä onkin ohjata käyttämään energiaa mahdollisimman fiksusti, ja silti tinkimättä mukavuudesta.

– Jos oma kaukolämmön kulutus yhtäkkiä kasvaa, voi miettiä, mistä se johtuu ja koettaa vaikuttaa asiaan. Tiedetään esimerkiksi, että yhden asteen nousu sisälämpötilassa merkitsee viiden prosentin lisäystä lämmityskustannuksissa, Isännöintipalvelu Isarvon Kuopion aluejohtaja Pasi Pesonen muistuttaa.

Pasi Pesosella on rakennusinsinöörin koulutus, isännöintialan tutkinnot ja käytännön isännöintikokemusta 20 vuoden ajalta. Hän on mukana Isännöintiyhdistyksen hallituksessa ja tuntee ison joukon ammattilaisia alaltaan.

– Kuopion seudulla varmaan kaikki isännöitsijät käyttävät Väppiä, hän arvioi.

Pesonen myös kokosi kommentteja Väpin käyttökokemuksista kollegoiltaan tätä juttua varten. Sovelluksesta löytyi paljon hyvää. Sitä kiiteltiin nopeaksi, selkeäksi ja käytettävyydeltään yksinkertaiseksi. Käyttäjät arvostavat sitä, että kaikki järjestelmään syötetyt taloyhtiöt löytyvät saman kirjautumisen takaa ja kohteiden löytäminen pitkältäkin listalta on helppoa hakutoiminnolla.

– Tarjolla on monenlaista ja ajantasaista tietoa kohteesta pelkän kulutustiedon lisäksi, kuten hinta, vertailu, markkinahinta ja sopimukset. Tietoja voi ladata taulukko-ohjelmaan haluamaltaan aikaväliltä, kollegat listasivat hyötyjä.

 

– Yhden asteen nousu sisälämpötilassa merkitsee viiden prosentin lisäystä lämmityskustannuksissa, Isännöintipalvelu Isarvon Kuopion aluejohtaja Pasi Pesonen muistuttaa.

 

Luotettavaa ja ajantasaista kulutustietoa

Pesonen kertoo seuraavansa omien, eri rakennusvuosia edustavien isännöintikohteidensa lämmön ja sähkönkulutuksia vuositasolla. Hän voi näistä laskea vertailulukuja tilinpäätökseen, mutta myös ennakoida kulutusta ja kustannuksia tulevan vuoden talousarviota varten.

– Lämmönkulutus riippuu tietenkin sääoloista, mutta lämmön kulutuksesta myös näkee, miten paljon mahdolliset remontit ovat vaikuttaneet kulutukseen ja kustannuksiin, hän mainitsee.

Pesonen on tyytyväinen voidessaan luottaa tekniikkaan ja siihen, että kaukolämmön laskutuksen perusteena on aina oikea kulutustieto.

Jatkuva kaukolämmön ja sähkön kulutuksen seuranta voi myös paljastaa vikoja ajoissa niin, että isompaa harmia ei ehdi syntyä.

– Kuopion Energialta on myös herkästi otettu yhteyttä, jos kaukolämmön kulutus poikkeaa tavanomaisesta ja on aihetta epäillä vikaa tai vuotoa kohteessa, Pesonen kertoo.

Väpistä saa myös hälytyksiä poikkeamista, jos esimerkiksi kaukolämmön paluuveden lämpötila laskee heikolle tasolle.

Samat ominaisuudet ovat käytössä kaikilla Väpin käyttäjillä. Sovelluksen avulla kuka tahansa kuluttaja-asiakas voi myös kätevästi tehdä vikailmoituksen.

– Jos vian aiheuttaja on näkyvissä, siitä voi myös ottaa valokuvan ja liittää sen vikailmoitukseen. Kannustamme asiakkaita hyödyntämään tätä ominaisuutta matalalla kynnyksellä, koska pienikin vinkki voi nopeuttaa vian korjaamista, Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo lisää.

Lisätietoa Väpistä Kuopion Energian verkkosivuilta.


Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee  

Suunnitellut sähkökatkot talvella melko todennäköisiä

Sähköpula voi talvella olla tosiasia, jos kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä tai viikkoja. Kun kulutus on huipussaan, sähköstä joudutaan maksamaan paljon tavallista enemmän. Pahimmassa tapauksessa sitä ei edes ole markkinoilta riittäväst...

#kuopionenergia #sentuntee  

Energiapulaan on varauduttu jo pitkään

Venäjän sotatoimista seurannut sähköpulan uhka ja energian hinnannousu ovat herättäneet paljon huolta. Nyt varaudutaan jo sähkön säännöstelyyn talvipakkasilla, vaikka vielä äskettäin puhuttiin Suomen pian olevan omavarainen energian suhteen...

#kuopionenergia #sentuntee  

Lämmön alkuperätakuulla valinnanvaraa vastuulliselle kuluttajalle

Suomessa on tänä vuonna otettu käyttöön lämmön alkuperän takuujärjestelmä. Se on heinäkuun alusta alkaen edellyttänyt lämmön alkuperän varmennusvelvoitetta myös uusiutuvana markkinoiduille ja myydyille kaukolämpötuotteille. Kuopion Energia ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus