Uusi vuosi - uudet palvelut

Uusi vuosi - uudet palvelut

21.02.2022

Vuonna 2022 tuomme asiakkaillemme uusia palveluja. Myös sähkön myyjät ja muut energiamarkkinoiden toimijat kehittävät palveluita, joiden avulla osallistuminen energiamarkkinoille on entistä helpompaa.

Datahub otetaan käyttöön helmikuussa 2022. Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, jossa on tiedot Suomen 3,7 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Datahubin tietoja käyttävät noin 80 sähkönmyyjää ja yli 80 jakeluverkkoyhtiötä.

Tietojen keskittäminen eri toimijoiden järjestelmistä yhteen paikkaan parantaa sähköyhtiöiden asiakaspalvelua. Tämä nopeuttaa palvelua muun muassa sähkönmyyjää vaihdettaessa. 

Yhteinen järjestelmä mahdollistaa myös uudenlaisten sovellusten kehittämisen sähkönkäyttäjien hyödyksi, esimerkiksi energiansäästöön tai kulutuksen seurantaan. Sähkön myyjien rooli korostuu, sillä heidän kauttaan hoituvat pääsääntöisesti asiakkaan tarvitsemat palvelut, kuten sähkösopimukset tai kulutusjoustopalvelut. Sähköverkko mahdollistaa taustalla sähkömarkkinoiden luotettavan toiminnan.

Hyviä esimerkkejä uusista palveluista ovat hyvityslaskennan käyttöönotto ja tunnin sisäinen netotus. Hyvityslaskenta on laskentamalli, jonka avulla taloyhtiön aurinkopaneelien tuotanto mitataan ja jaetaan asukkaille. Taloyhtiö ja asukkaat pystyvät hyödyntämään aurinkopaneelien tuotantoa myös huoneistojen sähkönkulutukseen, jolloin aurinkosähkön käyttömahdollisuudet taloyhtiöissä paranevat.

Tunnin mittausjakson sisällä aurinkopaneelien tuottaman sähkön määrä voi vaihdella paljonkin sään mukaan. Tällöin kokonaiskulutusta vastaavaa tuotantoa ei välttämättä saada omaksi hyödyksi vaan osa tuotannosta siirtyy ylijäämänä sähköverkkoon eli sähkön ostajalle. Tunnin sisäinen netotus parantaa oman tuotannon käytettävyyttä, kun kaikki kulutusta vastaava tuotanto saadaan kiinteistön hyödyksi.

Uudet palvelut parantavat oman tuotannon kannattavuutta. Taseselvitysjakson sisäinen hyvityslaskenta ja sähkönkulutuksen ja -tuotannon netotus toteutetaan Datahubissa 1.1.2023 lähtien.

 

Kari Väänänen
toimitusjohtaja
Kuopion Sähköverkko Oy

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sähköverkko #sentuntee #turvallisuus  

Kysy ennen kuin kaivat

Kesällä rakennetaan ja kaivetaan maata. Kun maatöitä tehdään pintaa syvemmältä alueilla, jossa maassa voi olla sähkö- ja tietoliikennekaapeleita, vesijohtoja tai kaukolämpölinjoja, selvitä aina niiden paikat ennen kaivutöiden aloittamista. ...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kerro mielipiteesi sähköverkon kehittämisestä

Sähkö on tulevaisuuden energiaa, joka vaatii toimivat sähköverkot. Olemme Kuopion Sähköverkko Oy:llä saaneet valmiiksi laajan kehittämissuunnitelman, johon toivomme myös kommentteja asiakkailtamme. Kommentoiminen on helppoa sähköisellä kuul...

#blogi #energiantuotanto #kuopionenergia #sentuntee  

Katse kääntyy kotimaiseen, turpeelle ei armoa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekoitti pandemiasta toipuvat ja muutenkin murrosvaiheessa olevat energiamarkkinat. Niin EU:n kuin Suomenkin Venäjä-riippuvuuteen liittynyt riski realisoitui. Paine irtautua fossiilienergiasta sai ilmastonmuutokse...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus