Lämmön alkuperätakuulla valinnanvaraa vastuulliselle kuluttajalle

Lämmön alkuperätakuulla valinnanvaraa vastuulliselle kuluttajalle

26.09.2022

Suomessa on tänä vuonna otettu käyttöön lämmön alkuperän takuujärjestelmä. Se on heinäkuun alusta alkaen edellyttänyt lämmön alkuperän varmennusvelvoitetta myös uusiutuvana markkinoiduille ja myydyille kaukolämpötuotteille. Kuopion Energia on hakenut uusiutuvalle kaukolämmölleen Energiaviraston sertifikaattia, joka toimii samaan tapaan kuin uusiutuvan sähkön alkuperätakuu.

Kun kuluttajille halutaan tarjota uusiutuvaa energiaa, tulee puolueettoman energiaviranomaisen arvioida yhtiön lämmöntuotannon ja -jakelun ympäristöystävällisyyttä. Kun tarkat ehdot täyttyvät, yhtiö on oikeutettu myymään ekologista kaukolämpöä, jolla on Energiaviraston myöntämä sertifikaatti lämmön uusiutuvasta alkuperästä. Energiaviraston asiantuntija on jo keväällä käynyt Kuopiossa todentamassa koko kaukolämmön tuotannon ja jakelun prosessin.

– Kaukolämmön alkuperätakuu kertoo lämmön loppukäyttäjälle, että tietty energiaosuus tai -määrä on todellakin tuotettu uusiutuvista polttoaineista, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen selvittää.

Sertifikaatti mahdollistaa uusia kaukolämpötuotteita Kuopion kaukolämpöverkon alueella.  Ensi vuonna myös kaukolämmön kuluttajilla on varaa valita itselleen ja omiin arvoihinsa sopivin tuote. Kuopion Energia on tarjonnut uusiutuvia tuotteita aiemminkin, mutta toistaiseksi ilman eri sertifikaattia.

 

Hinnan rinnalle muitakin valintaperusteita

Omaa lämmitysmuotoa valitessaan kuluttaja siis päättää, maksaako vähän enemmän siitä, että lämpö on sertifioidusti ympäristöystävällistä. Painottaessaan hintaa kuluttaja hyväksyy sen, ettei tiedä varmasti, onko hänen hankkimansa lämpö tuotettu uusiutuvilla polttoaineilla.

Teemu Tirkkonen muistuttaa, että asiakkaiden valinnat myös ohjaavat yhtiön polttoainevalintoja. Usein kuluttaja valitsee hinnaltaan halvimman, mutta varsinkin viimeisten kahden vuoden aikana on Tirkkosen mukaan nähty muitakin valintaperusteita.

 – Isot toimijat ovat huomanneet, että kehityksen suunta on uusiutuvaan energiaan, hän toteaa.

Vaihtoehdot kiinnostavat jo monia rakennuttajia, teollisuuslaitoksia ja julkisia toimijoita, mutta myös taloyhtiöitä, jotka haluavat viestiä vihreistä valinnoistaan. 

 

Maksutta apua lämmitysmuodon valintaan

Lämmitysmuodon valinta eri vaihtoehdoista voi kuitenkin olla kuluttajalle vaikeaa. Kaukolämmön markkinointipäällikkö Essi Heikkilä kertoo, että Kuopion Energia tarjoaa mahdollisuuden keskustella aiheesta maksutta alan ammattilaisen kanssa.

– Meille on tärkeää, että asiakas kokee saavansa vastaukset kysymyksiinsä ja voi valita itselleen oikean tuotevaihtoehdon. Kannattaa olla yhteydessä Kuopion Energian asiantuntijaan. Maksutta kartoitetaan yhdessä jokaiselle paras ratkaisu, hän sanoo.

Asiakkaan lämmönkulutuksesta riippuu, mikä on juuri hänelle paras kaukolämpötuote. Esimerkiksi vain vähän lämpöä kuluttaville pientaloille on oma vaihtoehtonsa, kun taas suuremmille taloyhtiöille on tarjolla isompaan energiankulutukseen kehitettyjä ratkaisuja. Optimoimalla lämmönkulutusta ja valitsemalla siihen tarkoitetun tuotteen taloyhtiö voi säästää rahaa energiakustannuksissa.

– Isommassa mittakaavassa olemme osa kiertotaloutta, jossa voimme parantaa koko kaupungin energiatehokkuutta ja vihreää siirtymää, Heikkilä sanoo ja muistuttaa, että Kuopiossa kaukolämpö tuotetaan pääosin uusiutuvilla puuperäisillä polttoaineilla.

 

Kaukolämmön uudet tuotteet 2023

Kuopion Energian uudet kaukolämpötuotteet tulevat voimaan vuodenvaihteessa:

Reilu – vastuullista lähilämpöä
Rehti – sertifioitua lähilämpöä
Säästö – pieneen lämmönkulutukseen pientaloille
Viisas – vastuullista lähilämpöä taloyhtiöille
Viisas+ – älykästä ja sertifioitua lähilämpöä taloyhtiöille

 

Teksti: Tiinu Wuolio

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö