Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

21.11.2022

Energian tuonnin loppuminen Venäjältä kiihdyttää siirtymistä uusiin kestävämpiin energiamuotoihin. Valitettavasti siirtyminen ei tapahdu kivuttomasti.

Suomessakin varaudutaan sähkö- ja polttoainepulaan, vaikka meillä riippuvuus Venäjän tuonnista on ollut merkittävästi monia Keski-Euroopan maita vähäisempää. Suomen edelläkävijyyttä uusiutuvaan energiaan siirtymisessä on pidetty merkittävänä syynä suhteellisen hyvään tilanteeseemme. En ole selityksestä täysin samaa mieltä.

Polttamiseen perustuva lauhdesähkön tuotanto on ajettu Suomessa alas. Lauhdetuotanto on korvattu sähkön tuonnilla ja tuulivoimalla. Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on seuraavaksi uhattuna, kun erilaisten polttoaineiden käyttö kielletään tai tehdään poliittisin päätöksin kannattamattomaksi. Niin tuleekin toimia, jos fossiilisista energialähteistä oikeasti halutaan eroon. Onneksi suhtautuminen ydinvoimaan on meillä ollut erilaista kuin esimerkiksi Saksassa.

Tuotantovaihtoehtojen vähenemisen kääntöpuoli on se, jota elämme juuri nyt. Kysynnän ja tarjonnan joutuessa epätasapainoon reagoivat hinnat ja pahimmillaan myydään ei-oota.

Suomi on lisääntyvän tuuli- ja ydinsähkön ansiosta sähköomavarainen jo lähitulevaisuudessa – näin julkisuuteen on kerrottu. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että tuulettomina hetkinä olemme entistä kauempana omavaraisuudesta.

Kuopion Energia on sitoutunut vihreään siirtymään muun energiateollisuuden tahdissa. Jos siirtyminen tapahtuu luopumalla ensin vanhasta ja miettimällä vasta sitten korvaavia ratkaisuja, kamppailemme hintapiikkien ja pulatilanteiden kanssa jatkossakin.

Uhkaava sähköpula on havahduttanut monet organisaatiot huomaamaan puutteita omassa varautumisessaan sähkökatkoihin. Vaikka katkot kaupunkisähköverkossa ovatkin harvinaisia, ovat ne mahdollisia. Nyt on hyvä aika päivittää varautumissuunnitelmat.
 

Esa Lindholm
toimitusjohtaja
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee  

Arvailun tilalle faktaa ja älykästä lämmönsäätöä

Urpo Hirvonen esittelee tyytyväisenä Saarijärventie 13:n uutta lämmönjakokeskusta ja sen älykästä lämmönsäätöä. – Nyt on nykyaikaiset vehkeet viimeistä huutoa. Tulee säästöä ja saadaan ‘mutun’ tilalle faktatietoa lämpötiloista ja kulutukse...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kaukolämmön uudet tuotteet vastaavat muuttuviin tarpeisiin

Kaukolämmön tuotteet uudistuvat vuoden vaihteessa. Tuoteuudistuksen lähtökohtana on ollut Kuopion Energian halu vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Kaukolämmön uusi alkuperätakuujärjestelmä mahdollistaa ilmastotietoisen eli hiilineut...

#kuopionenergia #sentuntee  

Näin varaudut mahdollisiin sähkökatkoksiin talvella

Ensi talvena on todennäköisesti luvassa sähkön säännöstelytoimia, kun kylmät säät lisäävät sähkön tarvetta. Kuopion Sähköverkon asiantuntijat muistuttavat, että heillä on hyvät suunnitelmat poikkeustilanteisiin. Silti varautuminen katkoksii...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus