Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

21.11.2022

Energian tuonnin loppuminen Venäjältä kiihdyttää siirtymistä uusiin kestävämpiin energiamuotoihin. Valitettavasti siirtyminen ei tapahdu kivuttomasti.

Suomessakin varaudutaan sähkö- ja polttoainepulaan, vaikka meillä riippuvuus Venäjän tuonnista on ollut merkittävästi monia Keski-Euroopan maita vähäisempää. Suomen edelläkävijyyttä uusiutuvaan energiaan siirtymisessä on pidetty merkittävänä syynä suhteellisen hyvään tilanteeseemme. En ole selityksestä täysin samaa mieltä.

Polttamiseen perustuva lauhdesähkön tuotanto on ajettu Suomessa alas. Lauhdetuotanto on korvattu sähkön tuonnilla ja tuulivoimalla. Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on seuraavaksi uhattuna, kun erilaisten polttoaineiden käyttö kielletään tai tehdään poliittisin päätöksin kannattamattomaksi. Niin tuleekin toimia, jos fossiilisista energialähteistä oikeasti halutaan eroon. Onneksi suhtautuminen ydinvoimaan on meillä ollut erilaista kuin esimerkiksi Saksassa.

Tuotantovaihtoehtojen vähenemisen kääntöpuoli on se, jota elämme juuri nyt. Kysynnän ja tarjonnan joutuessa epätasapainoon reagoivat hinnat ja pahimmillaan myydään ei-oota.

Suomi on lisääntyvän tuuli- ja ydinsähkön ansiosta sähköomavarainen jo lähitulevaisuudessa – näin julkisuuteen on kerrottu. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että tuulettomina hetkinä olemme entistä kauempana omavaraisuudesta.

Kuopion Energia on sitoutunut vihreään siirtymään muun energiateollisuuden tahdissa. Jos siirtyminen tapahtuu luopumalla ensin vanhasta ja miettimällä vasta sitten korvaavia ratkaisuja, kamppailemme hintapiikkien ja pulatilanteiden kanssa jatkossakin.

Uhkaava sähköpula on havahduttanut monet organisaatiot huomaamaan puutteita omassa varautumisessaan sähkökatkoihin. Vaikka katkot kaupunkisähköverkossa ovatkin harvinaisia, ovat ne mahdollisia. Nyt on hyvä aika päivittää varautumissuunnitelmat.
 

Esa Lindholm
toimitusjohtaja
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiantuotanto #kuopionenergia #sentuntee  

Sitruunahapon matka Kuopion Energialla

Sitruunahappo – kodin ihmepuhdistaja. Sillä lähtee tahrat, kalkkisaostumat ja jopa ruoste. Kuopion Energialla tämä turvallinen ja ympäristöystävällinen aine kiertää yllättävän matkan, jälkeäkään jättämättä.

#blogi #energiantuotanto #kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Uunit ulos, atomimiilut sisään – pienydinreaktorit tulevaisuuden lämmönlähteenä?

Suomessa kaupunkien lämmitys on perustunut, ja tulee perustumaankin vielä pitkään, voimalaitoksilla tuotettuun kaukolämpöön. Kaukolämmitys on vanha ja luotettava, tuotantotavasta riippumaton menetelmä kaupunkien lämmityksessä.

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Kuopiolainen kaukolämpö 60 vuotta

Suomalaiset kaupungit lämpenevät kaukolämmöllä. Kuopiossa keskeisellä kaupunkialueella yli 90 % rakennuksista on kaukolämmössä.  

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö