Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

Kysyntä, tarjonta ja vihreä siirtymä

21.11.2022

Energian tuonnin loppuminen Venäjältä kiihdyttää siirtymistä uusiin kestävämpiin energiamuotoihin. Valitettavasti siirtyminen ei tapahdu kivuttomasti.

Suomessakin varaudutaan sähkö- ja polttoainepulaan, vaikka meillä riippuvuus Venäjän tuonnista on ollut merkittävästi monia Keski-Euroopan maita vähäisempää. Suomen edelläkävijyyttä uusiutuvaan energiaan siirtymisessä on pidetty merkittävänä syynä suhteellisen hyvään tilanteeseemme. En ole selityksestä täysin samaa mieltä.

Polttamiseen perustuva lauhdesähkön tuotanto on ajettu Suomessa alas. Lauhdetuotanto on korvattu sähkön tuonnilla ja tuulivoimalla. Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on seuraavaksi uhattuna, kun erilaisten polttoaineiden käyttö kielletään tai tehdään poliittisin päätöksin kannattamattomaksi. Niin tuleekin toimia, jos fossiilisista energialähteistä oikeasti halutaan eroon. Onneksi suhtautuminen ydinvoimaan on meillä ollut erilaista kuin esimerkiksi Saksassa.

Tuotantovaihtoehtojen vähenemisen kääntöpuoli on se, jota elämme juuri nyt. Kysynnän ja tarjonnan joutuessa epätasapainoon reagoivat hinnat ja pahimmillaan myydään ei-oota.

Suomi on lisääntyvän tuuli- ja ydinsähkön ansiosta sähköomavarainen jo lähitulevaisuudessa – näin julkisuuteen on kerrottu. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että tuulettomina hetkinä olemme entistä kauempana omavaraisuudesta.

Kuopion Energia on sitoutunut vihreään siirtymään muun energiateollisuuden tahdissa. Jos siirtyminen tapahtuu luopumalla ensin vanhasta ja miettimällä vasta sitten korvaavia ratkaisuja, kamppailemme hintapiikkien ja pulatilanteiden kanssa jatkossakin.

Uhkaava sähköpula on havahduttanut monet organisaatiot huomaamaan puutteita omassa varautumisessaan sähkökatkoihin. Vaikka katkot kaupunkisähköverkossa ovatkin harvinaisia, ovat ne mahdollisia. Nyt on hyvä aika päivittää varautumissuunnitelmat.
 

Esa Lindholm
toimitusjohtaja
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta kipinä energia-alalle

Olen Elmo Eskelinen, lukion ensimmäisen vuoden opiskelija. Kesäkuun aikana olen ollut mukana Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa Kuopion Energialla. Harjoittelun aikana olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti energia-alaan ja Ku...

#kesämökki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla  

Lähdössä kesälomareissuun? Muista tehdä ainakin nämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessasi

Ennen lomalle lähtöä on monta asiaa muistettavana. Listasimme tärkeimmät, jotta sinä voit nauttia huolettomasti lomastasi.

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Harjoittelusta käytännön osaamista HR-tehtäviin

Olen Sonja Vepsäläinen, viimeisen vuoden wellness-tradenomiopiskelija. Tänä keväänä olen päässyt toteuttamaan viiden kuukauden mittaisen harjoittelun Kuopion Energialla.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #osaaminen #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #vapaalla #ympäristö