Kuopion Energian rakentamiskohteet kesällä 2021

Kuopion Energian rakentamiskohteet kesällä 2021

04.05.2021

Täällä tehdään tulevaisuuden infraa – Savilahdessa yhä suurin myllerrys

Sähkö- ja kaukolämpöverkon rakennustyöt kuuluvat kesään siinä missä kalareissut ja marjastus. Verkostojen kunnossapito ja uusien rakentaminen kertovat paitsi kaupungin kasvusta, myös energiayhtiön investoinneista sähkön ja lämmön toimitusvarmuuteen. Rakennustyöt on pääosin tehtävä sulan maan aikaan, joten tilapäisiin esteisiin omilla kulkureiteillä kannattaa suhtautua maltilla.  

Suurin myllerrys on edelleen Savilahden alueella, mutta siellä välttämättömien rakenteiden toteuttaminen alkaa olla voiton puolella.  

Energiatehokkaan kaupunginosan kruunaa uusi jäähdytysverkosto, joka mahdollistaa Kallaveden syvänteiden luontaisen kylmyyden hyödyntämisen rakennusten päästöttömään jäähdytykseen. 
 

Savilahden kaukolämpötyöt jo voiton puolella 

– Kaukolämmön ja -jäähdytyksen työt kääntyvät jo loppupuolelle. Savilahden alueella on jo rakennettu 78 prosenttia jäähdytyksestä ja 80 prosenttia kaukolämmöstä. Töiden pääpaino on nyt Niuvantien alueella, mutta loppukesästä siirrytään Iloharjunkadulle. Valmista pitäisi olla ihan aikataulun mukaan syksyllä 2021, kertoo kaukolämpö- ja jäähdytysverkon rakennuttaja Mauno Luukkonen

– Uudet ja kunnostetut verkot parantavat lämmönjakelun ja jäähdytyksen palveluja ja tulevaisuutta alueella. Uusi putki on entistä energiatehokkaampaa, mikä vähentää hävikkiä ja samalla päästöjä merkittävästi.  Hävikin väheneminen koituu niin asukkaiden, asiakkaiden kuin Kuopion Energian eduksi. 
 

Isot työpaikat hyötyvät Kallan kylmästä 

Kun alueella saneerataan niin katua, sähkö- ja dataverkkoa kuin viemäreitä ja vesijohtoja yli kilometrin pituudella, sillä on huomattava vaikutus Savilahden alueen suurille työpaikoille, kuten KYS:ille ja KPY Novapolikselle. 

– Nämä ja liikekeskukset hyötyvät suoraan Kallan kylmän jäähdytyksestä, kun niiden ei enää tarvitse käyttää viilentämiseen muita energiamuotoja, Luukkonen toteaa. 

Kaukolämpötyömaiden liikennejärjestelyistä on vastannut Kuopion ympäristöpalvelut. Luukkosen mukaan rakennustyöt onkin jaksotettu useammalle vuodelle 2019–22, jotta koko alueen liikenne on voitu varmistaa.  

 – Kaupunki on tiedottanut alueesta, jossa liikkuvilta on pyydetty malttia vaaratilanteiden välttämiseksi. Vaikka liikkuminen juuri nyt ei ole niin joustavaa kuin aiemmin, siellä on tulevaisuudessa todella hieno reitti liikkua, Luukkonen sanoo. 

– Myös kevyttä liikennettä on ajateltu, kun on tehty erillisiä väyliä linja-autoille ja tehty tunneleita suojateiden sijasta.  

Rakennustöiden ajankin on selvitty hyvin, pieniä liukastumisia ja pyörällä kaatumisia lukuun ottamatta.  
 

Sähköverkolla tavanomaisen vilkas rakennuskesä 

Sähköverkkojen rakentamisessa on luvassa tavanomaisen vilkas kesä. Kuopiolaisten liikkumiseen enemmän tai vähemmän vaikuttavia kohteita on useita. Osa työmaista on Kuopion Sähköverkon  omia panostuksia toimitusvarmuuteen ja osa taas yhteisiä hankkeita Kuopion kaupungin kanssa. Kaupunki rakentaa Savilahden lisäksi muitakin uusia asemakaava-alueita, kuten Lehtorinne Lehtoniemessä ja Vaittilan eteläinen alue Hiltulanlahdessa.  

Kuopion Sähköverkon rakennuttaja Niko Repetti on helmikuusta lähtien vastannut yhtiön investointisuunnitelman toteutuksesta. 

– Toimitusvarmuusinvestointeja meillä on ohjelmassa kymmenen, joista suurimmat ovat maakaapelointikohteet vanhan Haapaniemen alueella sekä Kemilänrinteellä. Työmaat voi tarkistaa Kuopion Energian verkkosivuilta, Repetti vinkkaa. 
 

Työmaaturvallisuus syytä muistaa liikenteessä 

Kilpailutuksella valittu sähköverkkourakoitsija toteuttaa suunnitelmat käytännössä rakennuttajan ohjeiden mukaan.  

– Meiltä on ohjeistus urakoitsijalle myös työmaiden suojaamisesta esimerkiksi aitaamalla ja tarpeen mukaan vilkkuvaloilla. Työmaa-aitojen sisälle tai lähelle työkoneita ei saa mennä, ja koneita on syytä varoa, sillä kuljettaja ei välttämättä huomaa työmaa-alueella liikkuvia, Repetti huomauttaa. 

Urakoitsija puolestaan vastaa sähköverkon rakentamiseen liittyvästä liikennesuunnittelusta myös kevyen liikenteen osalta. Työmailla tiedetään, että ihmiset tahtovat kulkea siitä mistä ovat tottuneet ennenkin kulkemaan. 

– Ei näitä alueita niin tarkkaan voi aidata, ettei sinne millään pääse. Eihän niitä aitoja sinne turhaan laiteta, vaan siksi, että siellä voi olla vaarallisia kaivantoja, kaapeleita ja työkoneita, Niko Repetti sanoo. 

Myös autoilijoiden pitäisi malttaa noudattaa nopeusrajoituksia vahinkojen välttämiseksi. 

– Hyvin ihmiset sen yleensä ymmärtävät, että työkoneista on hetkellistä haittaa. Aika vähän loppupeleissä meidän työt vaikuttaa liikenteeseen. Esimerkiksi, kun vilkkaan Kallantien varrella  tehdään töitä, aiheutuu haittaa liikenteelle, mutta vähintään toinen kaista on aina käytössä. Kevyt liikennekin otetaan tarkasti huomioon.

 

Teksti: Tiinu Vuolio
Kuva: Roosa Ijäs


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Turvetuotanto on hallittua toimintaa loppuun asti - mitä tapahtuu poistuville tuotantoalueille?

Sade rummuttaa ikkunaan, talvi lähestyy. Tutkin sääennustetta, milloin olisi tiedossa poutaisia päiviä, jotta voisin vielä muutaman kerran pakata autoon dronen sekä eväät ja suunnata suolle. Turvetuotantokausi on päättynyt jo kuukausi sitte...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Asenne ratkaisee

Löysin arkistojen kätköistä erään asiakaskirjeen vuodelta 2011, jossa asiakas ilmoitti sähkösopimuksensa päättymisestä ja uudesta osoitteestaan. Vaikka kirje oli kirjoitettu vaatimattomasti ruutupaperille, se oli kuitenkin varsin muodolline...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion Energia saavuttaa ilmastotavoitteensa yhdessä asiakkaiden kanssa – eroon hiilidioksidipäästöistä 2030

Elokuussa julkistettu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti ravisteli yleisöä ja päätöksentekijöitä kiirehtimään tehokkaita ilmastotoimia. Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmia raportin pääviesti ei yllättänyt.

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #Tuhkanhyötykäyttö