Hämärähommia

Hämärähommia

06.10.2023

Kalenteri sen näyttää ja kroppakin sen tuntee – loppusyksyn kosteus ja hämärät ajat ovat täällä taas. Eikä tämä ketään varmaan päässyt yllättämään. Se on talven ja autoilijoiden välinen jokavuotinen haaste.

Syksy tuo mukanaan monta vuodesta toiseen toistuvaa toimintaa. Syksyn anti on suloinen sekamelska sienestyksestä haravointiin, kynttilöistä kausivaloihin sekä lämmityksestä energiakuluihin. Lokakuussa viikko 41 on myös perinteisesti valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Silloin saamme myös jälleen voimalaitoksellemme reippaita ysejä tutustumaan tähän yhteiskunnan toiminnan kannalta merkitykselliseen energia-alaan.

Energiansäästö on aihe, joka on ilahduttavasti aina tuore ja ajankohtainen. Kukapa ei omista energiakuluistaan haluaisi nipistää ja jeesata samalla järkevillä valinnoillaan monelle niin tärkeää stressin tasaajaa, luontoa. Lämmityskausi on virallisestikin startannut lokakuun myötä, joten huoneistojen lämpötiloja ja ikkunoiden tiiveyksiä on hyvä tarkkailla ajatuksen kanssa. Moni on varmaan jo oppinut, että asteen pudotus huonelämpötilassa säästää viisi prosenttia lämmityskuluissa. Aika kova suhde minun mielestäni. Pienen pudotuksen voi yleensä tehdä ilman, että perhesopukaan eriasteisista lämmöistä nauttivien kesken vaarantuu.

Viime talvi oli niin suomalaisille kuin useille eurooppalaisille varsin poikkeuksellinen. Ensimmäisen kerran koimme tilanteen, jossa koko Suomi varautui kiertäviin sähkökatkoihin vaanivan sähköpulan vuoksi. Ja suomalaiset todellakin näyttivät mahtinsa ja tahtotilansa – energiaa säästettiin arjen mittapuulla kuvattuna ihan valtavasti. Tänä vuonna Suomen energiatilanne on parempi, vaikka äärimmäisen epäinhimillinen sotatilanne on Ukrainassa käynnissä edelleen. Energiarintamalla parempaan tilanteeseen on useita syitä: Olkiluoto 3 on kaupallisessa tuotannossa, tuulivoima on lisääntynyt, pohjoismaiset vesivarastot ovat runsaat, siirtoyhteyksiä Ruotsista vahvistetaan tulevaksi talveksi ja Venäjältä tuotu energia sekä polttoaine on saatu korvattua.

Yhtä kaikki, vaikka tilanne on energiamarkkinoilla vakaampi, on energiansäästö silti muodikasta ja kannatettavaa. On mahtavaa, että varsin moni jo miettii arjessaan ainakin ajoittain valintojaan energiansäästön kannalta. Tietoisuus kulutustottumusten vaikutuksesta lisääntyy ja jo alakoululaiset ovat varsin valveutuneita energia- ja ympäristöasioissa.

Astetta alemmas -kampanja oli näyttävästi esillä koko valtakunnassa viime talvena. Sanoma on loistava, joten sen levittämistä jatketaan tänäkin vuonna Energiasäästöviikosta alkaen. Kampanja keskittyy nyt erityisesti energian oikea-aikaiseen käyttöön, mistä seuraa suoraan rahallista etua. Seuraa meidän somea ja esimerkiksi Motivan viestintää tästä kaikkien laariin hyvää satavasta kampanjasta.

Oikea-aikaiseen energiankäyttöön on muuten olemassa valtavan hyviä apuvälineitä. Kuopion Energian, Savon Voiman ja Väreen yhteinen maksuton Väppi-sovellus on esimerkkinä alan parhaimmistoon kuuluvasta apuvälineestä. Voit seurata kulutustasi, saada vinkkejä, katsoa tuntihintoja… Ja näppärästi omasta puhelimestasi. Jos läheisellä ei ole Väppiin oikeuttavan tahon kanssa sopimusta, on esimerkiksi Fingridin tuntihintasovellus oiva apu, kun ajoitat energian käyttöäsi vuorokauden edullisimmille tunneille.

Ehkei vielä lunta toivota tuvan portaille, vaan toivotellaan raikkaita ja reippaita syyspäiviä kaikille. Kyllä hämärähommissa on hohtoakin – ehkäpä kynttilä, kuutamo tai energiatehokas kausivalo antaa juuri sen oikean fiiliksen omien akkujen lataamiseen!  


 

Maarit Antikainen
Viestintäpäällikkö
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

Vuotta 2023 leimasi sähkön pörssihintojen voimakas vaihtelu. Vuoden aikana koettiin korkeita piikkejä ja toisaalta miinusmerkkisiä hintoja. Sähkön hintavaihtelu näkyi myös Kuopion Energian liikevaihtokertymässä. Talousjohtajana seurasin suu...

#kuopionenergia #sentuntee #työ  

Kuopion Energia on Taitaja2024-kilpailun pääyhteistyökumppaneita

Taitaja2024-tapahtuma eli ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kuopion Energia on mukana muun muassa tuomaroinnissa. Nuorista toivotaan osaajia moneen erilaiseen työtehtävään energiayhtiössä.

#kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Asiakkaat pääsivät osallistumaan kaukolämmön kehittämistyöhön

Kuopion Energia arvioi lämmöntuotantotapojaan ja tulevaisuuden asiakastarpeita osana yhtiön strategiauudistusta, ja näiden suunnittelussa asiakasta kuunnellaan nyt entistä enemmän. Lisää arvokasta asiakastietoa saatiin huhtikuisessa asiakas...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö