Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi

Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi

30.08.2023

Kun kuopiolaisen kerrostalon ikääntynyt lämmitysjärjestelmä uusittiin 2022, toiveissa oli entistä energiaviisaampi ratkaisu. Taloyhtiön yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida älykkääseen lämmönsäätöön, jolta odotettiin jopa kymmenen prosentin säästöjä lämmityskuluihin. Lunastettiinko odotukset?

– Kyllä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Urpo Hirvonen vastaa empimättä.

– Käytännössä säästettiin jopa yli sen mitä luvattiin. Mikä parasta, ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, hän kiittelee ensimmäisen vuoden toteutuneita lukemia ja palautetta asukkailta. Ratkaisua alun perin esittänyt isännöitsijä Sirpa Ihanus on myös tyytyväinen sekä uuteen järjestelmään että sen käyttöönottoon. Kun hankintapäätös oli tehty, järjestelmän uusiminen sujui mutkattomasti.

– Todellakin kannatti, hän toteaa.

 – Säästö on ollut aika merkittävä jo ensimmäisenä vuonna, kun perusmaksukin on laskenut.

Kuopion Energian Älykäs tasalämpökeskus seuraa automaattisesti ulkolämpötilaa, huonelämpötiloja, tulevaa säätä, lämpimän käyttöveden kulutusta ja säätää näiden avulla lämmityksen aina sopivaksi.

Asteen lasku sisälämpötilassa kannatti

Urpo Hirvonen viittaa Kuopion Energian kaukolämmön asiakasvastaava Antti Lappalaisen arvioon, jonka mukaan uuden järjestelmän säästöt käyttäjistä tai taloyhtiöstä riippuen voivat vaihdella 0–10 prosenttiin.

– Jos oikein ruvetaan asioita tekemään, se voi olla 10 prosenttia, hän muistaa asiakasvastaavan todenneen.

– Nyt kun katseltiin yhdessä mennyttä vuotta tilastojen valossa, käytännön toteutuma oli reilut 10 prosenttia säästöä edellisvuoteen verrattuna, vaikka kaukolämmön hinta vähän nousikin samoihin aikoihin.

Tulokseen vaikutti sekin, että taloyhtiössä tartuttiin kaukolämmön asiakasvastaavan ehdotukseen sisälämpötilan laskemisesta asteella osana säästötoimia. Vähittäin toteutetusta yhden asteen lämpötilan laskusta ei tullut yhtään valitusta.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla suositeltiin huoneistolämpötilaksi 19–21 astetta, koska se on ihmisen terveyden kannalta paras, Hirvonen huomauttaa.

Poikkeustilanteissa apu on lähellä

Kaikkiaan kerrostalon 42 asunnosta vain yhdestä tuli sanomista uuden järjestelmän ensimmäisenä toimintavuotena.

– Sekin tilanne ratkesi, kun siinä huoneistossa otettiin patteritermostaatin edestä verho pois, Hirvonen kertoo.

Taloyhtiön puheenjohtajan mielestä on tärkeää, että todellinen huoneistokohtainen tilanne voidaan selvittää järjestelmästä koska tahansa, jos havaitaan jotain tavallisesta poikkeavaa. Tarkkasilmäinen Urpo Hirvonen huomasi järjestelmän lukemissa poikkeaman, jonka syytä ryhdyttiin selvittämään. Kuopion Energian asiantuntija löysikin lämmönjakokeskuksen paisuntasäiliöstä teknisen vian, joka muuten olisi voinut jäädä huomaamatta. Sen korjaaminen varmisti, että järjestelmä toimii mahdollisimman hyvin.

Hirvonen on tyytyväinen Kuopion Energian palveluun myös poikkeustilanteessa.

– Älykkäässä järjestelmässä on mukana jatkuvat hälytykset ongelmatilanteissa. Jos kiertopumppu vaikka hajoaa viikonloppuna 25 asteen pakkasella, tieto menee automaattisesti päivystykseen ja he lähtevät sieltä liikkeelle. Sellainen järjestelmä pitäisi olla joka talossa, Urpo Hirvonen sanoo.


Projekti-insinööri Tero Viitala, isännöitsijä Sirpa Ihanus, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Urpo Hirvonen ja kaukolämmön asiakasvastaava Antti Lappalainen
 

Älykäs järjestelmä hankkii itsensä takaisin

Melko isolta remontilta kuulostava lämmitysjärjestelmän uusiminen sujui isännöitsijä Sirpa Ihanuksen mielestä mutkattomasti, kun hankintapäätös kerran oli tehty ja joustava rahoitusmalli jätti mahdollisuuksia taloyhtiön muillekin investointitarpeille. Hänestä yhteistyö niin taloyhtiön kuin Kuopion Energian suuntaan on toiminut kaiken aikaa moitteettomasti.

– Kaikkiin kysymyksiin on heti saatu vastaus ja neuvoja, hän sanoo.

Ihanus tietää, että ihmisiä arveluttaa näissä hankkeissa, ovatko huoneistokohtaiset anturit järkeviä ja saako niiden hankinta-arvon käytön myötä takaisin.

– Älykäs järjestelmä hankkii kyllä itsensä takaisin, kun seuranta on kunnossa, Ihanus toteaa.

Hän kertookin uusia hankkeita olevan jo vireillä.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen ja Essi Heikkilä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö