Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

15.04.2025

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

Kodeissa yleisin sisäilman jäähdyttäjä on Suomessa ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppu on energiankulutukseltaan tehokas viilentäjä. On laskettu, ettei kuumimpana kesänäkään kulu viilentämiseen kuin osa talvikaudella syntyneestä sähkön säästöstä.

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta vaatii kuitenkin laitteiden säännöllistä tarkistamista. Tarkistukset on hyvä tehdä ainakin ennen jäähdytys- ja lämmityskauden alkua.

Tutkimuksen mukaan säännölliset tarkastukset ja niissä mahdollisesti paljastuvat huoltotarpeet jäävät lähes puolella pumpun käyttäjistä tekemättä. Tämä selviää K-Raudan ja teknisen tukkukauppa Onnisen tekemässä Näin Suomi remontoi -tutkimuksesta. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti saattaa kostautua jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna.

 


Ilmalämpöpumppu kannattaa tarkastaa vähintään pari kertaa vuodessa. Uuden asennuksen ja vanhan laitteen kylmäaineen lisäämisen saa suorittaa vain kylmäaineluvat omaava asentaja.

 

Tarkasta ainakin nämä asiat

Teknisen tukkukaupan Onnisen tuotepäällikkö Karri Valkonen kertoo, miten ilmalämpöpumpun tarkistus kannattaa tehdä nyt keväällä ennen kesän helteitä. Ilmalämpöpumpun perustarkastaminen on melko helppoa ja jos toiminta ja laitteen energiatehokkuus mietityttää, kannattaa varata ammattilainen tarkastamaan oma ilmalämpöpumppu.

1. Katso: osan vioista voi nähdä paljaalla silmällä
Tarkastele ilmalämpöpumppuasi aluksi silmämääräisesti: huomaatko sisä- tai ulkoyksikössä likaa, roskia tai rikkoutuneita osia?

– Jos ulkoyksikköön on tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa, poista lika hellävaraisesti. Tarkista ulkona ollessasi myös, että jäähdytyskäytöllä ulkoyksikölle tulevan kondenssivesiletkun päästä alkaa tippumaan vesipisaroita. Näin varmistat, ettei letku ole tukossa. Tarkista myös mahdollisen kondenssivesikaukalon tyhjeneminen vedestä, muistuttaa Valkonen Onnisen tiedotteessa.

Jos sisäyksikön suodattimen takana olevassa kennossa on näkyvää likaa tai epäpuhtauksia, kannattaa kutsua ammattilaiset paikalle suorittamaan pumpulle perusteellisempi puhdistus.

– Epäpuhtauksien kertymistä voi estää imuroimalla sisäyksikön suodattimet kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.

Ammattilaiset kannattaa kutsua paikalle myös siinä tapauksessa, että ilmalämpöpumppu on selkeästi vahingoittunut talven aikana.

 

2. Testaa: haalea ilma voi kertoa piilevistä ongelmista
Jos ilmalämpöpumppu näyttää ehjältä ja puhtaalta, voit seuraavaksi testata, jäähdyttääkö pumppusi kuten sen pitää. Voit tehdä tämän omalla kädelläsi: tuntuuko pumpusta tuleva ilma aidosti kylmälle, ei haalealle.

– Haalea ilma voi olla merkki siitä, että kone alkaa olla käyttöikänsä lopussa tai että siinä on jotain vikaa. Haalea ilma voi olla myös merkki kylmäaineen puutteesta, vinkkaa Valkonen.
Kylmäaineen lisäämistä ei saa tehdä itse, vaan työn tekemiseen on tilattava Tukesin kylmäaineluvan omaava asentaja.

Uuden pumpun hankkimista kannattaa miettiä, jos pumppuun on vaihdettu jo useita varaosia eikä se silti toimi entiseen tapaan. Valkonen kertoo ilmalämpöpumpun oletetuksi käyttöiäksi noin 10–15 vuotta.

 

3. Huolla ilmalämpöpumppu 2–3 vuoden välein
Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi vähintään 2–3 vuoden välein ja silloin kun tarkastuksissa havaitaan puutteita. Tarkista oman ilmalämpöpumppusi mallikohtainen huoltoväli sekä valmistajan suositukset laitteen mukana toimitetuista materiaaleista.

Huolto kannattaa tilata myös siinä tapauksessa, että huomaat ilmalämpöpumpun toiminnassa häiriöitä.

– Huolto kannattaa myös siksi, että huolletun pumpun elinkaari on keskimäärin pitempi kuin huoltamattoman, painottaa Valkonen.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Shutterstock ja Kesko

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys #lämpö  

Muista nämä lämmityskauden päätyttyä

Vaikka vielä on isossa osassa maata pakkasöitä ja koko maassa viileitä päiviä, lähestymme vääjäämättä lämmityskauden päättymistä. Lämmityskauden päättyessä on muutamia asioita, jotka on hyvä muistaa omassa kodissa ja talossa. Taloyhtiöissä ...

#energiantuotanto #energiapolitiikka  

Ydinvoiman suosio huippulukemissa

Puhdas sähkö on kansallinen vahvuus, kun kilpaillaan kansainvälisistä investoinneista. Ydinvoima on yksi nykyaikaisista sähköntuotantomuodoista ja sen suosio on uusimman tutkimuksen mukaan huippulukemissa. Jopa 68 prosenttia suomalaisista s...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #vapaalla #kodinkone #sähkö #viihde-elektroniikka #kolumni #kaukolämpö #sähköverkko #resepti #laiteuutuudet #verkkopalvelu #työ #lämpö #ilmastonmuutos #sähköinen liikenne #lämmitys #hyvinvointi #energiantuotanto #energiansäästö #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #valaistus #puutarha #sähkönsiirto #ilmastointi #sähköauto #ympäristö #piha #energiapolitiikka #aurinko #sisustus #pääkirjoitus #aurinkopaneeli #sähkönsäästö #sähköpula #toimitusvarmuus #astettaalemmas #testi #datahub #tekoäly #hiilijalanjälki #Laskiainen #kinkkutemppu #sähköhammasharja #pääsiäinen #sähkövero #kotivara #sähköpalo #ystävänpäivä #sähköasennukset #sahkolasku