Puijon torni lämpiää jatkossa paikallisella energialla

Puijon torni lämpiää jatkossa paikallisella energialla

22.11.2023

Puijon torni sai arvoisensa 60-vuotislahjan, kun öljyn sijasta se lämpiää tänä talvena paikallisella kaukolämmöllä. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen suositussa matkailukohteessa tukee kaupungin strategiaa – tavoitteena on hiilineutraali Kuopio vuoteen 2030 mennessä. Tunnettu maamerkki on hyvä esimerkki siitä, että kaukolämpö sopii lähes minne vain.

Puijon tornin 70 000 litran vuosittainen öljyntarve on vaihtunut paikallisiin puupolttoaineisiin.

– Selvitystyö Puijon lämmitysmuodon muuttamiseksi on aloitettu jo vuonna 2018, sanoo Kuopion tilapalvelujen toimitilajohtaja Hannu Väänänen.

Ensin oli vertailtava ja valittava sopiva vaihtoehto öljyn tilalle. Kaukolämmöstä, maalämmöstä sekä vesi-ilmalämpöpumpusta tehtiin perusteelliset laskelmat, ja kaukolämpö voitti sekä taloudellisista että ympäristöön liittyvistä syistä.

– Maalämpö olisi ollut Puijolle teknisesti haastava ja vesi-ilmalämpöpumput olisivat olleet maisemallisesti liian hallitsevia, Väänänen kertoo.

Väänänen kuvailee kaukolämpöprojektin taustalla olevia ympäristönäkökulmia painaviksi. Kuopion kaupunki haluaa öljyriippuvuudesta eroon, mistä Puijon tornin siirtyminen kaukolämpöön on konkreettinen osoitus. Paikallisen energian käyttö on tietenkin myös arvovalinta.

Puijo lämpiää jatkossa puupohjaisilla polttoaineilla ja biokaasulla. Kuopion Energialla varmistetaan, että kaukolämpötuote täyttää EU:n direktiivit uusiutuvasta kaukolämmöstä. Ekokaukolämpö tuotetaan Haapaniemen voimalaitoksella ja Pitkälahden moottorivoimalaitoksella.

 

Oma kaukolämpöverkko lämmittämään korkeuksia

Kaukolämpöverkon rakentaminen Puijon mäelle, joka kohoaa 232 metrin korkeuteen, ei ollut itsestäänselvyys. Aiemmin kaukolämpöverkkoa on rakennettu reilusti alle 200 metriä merenpintaa korkeammalla sijaitsevilla alueilla. 

– Ensimmäinen reaktio oli, että katsotaan, onko tämä mahdollista. Lopulta suurimmat haasteet prosessissa olivat luvituksessa eivätkä teknisissä asioissa, kertoo Kuopion Energian kaukolämpöjohtaja Reima Lassila.

Puijon alueella on nyt oma kaukolämpöverkko ja pumppaamo. Samaan kaivantoon kaukolämpöputkien viereen laitettiin sähkö- ja telekaapelit. Rakennusvaiheessa herkkää luonnonsuojelualuetta varjeltiin tarkasti. Kaivaukset tehtiin autotien vierellä, eikä täyttömaata tuotu alueen ulkopuolelta lainkaan, jotta vieraslajit eivät pääsisi leviämään alueelle.

– Meidän rakentamista siedettiin hyvin, vaikka se aiheutti liikenteeseen pullonkaulaa. Käytössä oli kesäaikaan yksi ajokaista ja liikennevalot, Lassila kertoo.

Puijon tornille vievä tuolihissi onkin auttanut matkailijoita pääsemään helposti kohteeseen kesäsesongin ja kaukolämpöverkon rakentamisen aikana.

 


Kuopion Energian kaukolämpö ja Puijo solmivat lämpöliiton. Kuvassa kaukolämpöjohtaja Reima Lassila, Puijo Peakin toimitusjohtaja Pekka Niemelä ja Kuopion tilapalvelujen toimitilajohtaja Hannu Väänänen.

 

Yrittäjä korostaa Puijon luontoarvoja

Puijon matkailualueella toimivan Puijo Peakin toimitusjohtaja Pekka Niemelä pitää Puijon tornin luopumista öljylämmityksestä tärkeänä askeleena alueelle.

– Toimimme luonnonsuojelualueen keskiössä. Luontoarvot ovat tärkeitä meille ja tänne matkustaville. Luonto on Puijon voimavara, hän sanoo.

Kaukolämpö on yksi tapa, joilla Puijo Peak pyrkii edistämään kestävää kehitystä. Puijo Peak haluaa olla kehityksen etunenässä ja profiloitua ympäristöystävälliseksi yritykseksi. Ravintolassa tarjotaan lähiruokaa ja paikallisuutta korostetaan.

Lisäksi luonnonsuojelualueella ihmiset käyttävät merkittyjä reittejä, jotta aluskasvillisuus saa olla rauhassa. Esteetön kansipolku kulkee Puijon majan ja tornin lähellä. Sen teema vaihtuu vuodenaikojen mukaan.

– Lokakuussa valtakunnallisella Energiansäästöviikolla polku muuntautui Energialenkiksi, jossa pääsi ratkaisemaan pulmatehtäviä, Niemelä kertoo. 

Puijon alue on muuttunut paljon lyhyessä ajassa. Erilaisia aktiviteetteja on jokaiselle vuodenajalle ja tilat ovat auki ympäri vuoden.

– Kaukolämpöön siirtyminen oli viimeinen silaus. Nyt Puijo pääsee arvoiseensa asemaan. Puheet Puijon uudistamisesta ovat olleet huomattavan myönteisiä ja se on ollut mahtavaa huomata. Nyt alue on viihtyisä ja asiakasmäärät kasvavat, Niemelä iloitsee.

 

Maamerkillä on symbolista arvoa kuopiolaisille

Uusiutuvan energian käyttö on osa Kuopion kaupungin strategiaa. Resurssiviisauden kehitystä mitataan muun muassa kasvihuonekaasupäästöinä ja kotitalousjätteen määränä. Tuoreesta raportista selviää, että kasvihuonekaasupäästöjen lasku on tasaantunut. Jotta päästöt saadaan uudelleen laskuun, tarvitaan lisää aktiivisia toimia.

Kuopion Energian Reima Lassila toteaa, että ympäristöasiat ohjaavat yhä enemmän yritysten ja ihmisten valintoja.

– Puijon torni on merkittävä symbolinen maamerkki. Maamerkkejä tarvitaan näyttämään tietä uusiutuvaan energiaan, Lassila sanoo.

Puijon torni ja kaukolämpö jakavat myös yhteisen juhlavuoden – molemmat täyttävät tänä vuonna 60 vuotta.

– Tässä on historian havinaa, kun kuusikymppiset löysivät toisensa. Pitkän matkan jälkeen meillä on lämmön liitto, toteaa Lassila.

– Nyt Kuopion Energia lämmittää muailman napaa eli Kuopion toria ja lisäksi muailman lakea, eli Puijon tornia. Kaukolämpö sopii joka paikkaan!, hän jatkaa.

 

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Wille Markkanen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämmitys #lämpö  

Panostus energiatehokkuuteen maksaa itsensä takaisin

Taloyhtiöissä painitaan kustannuspaineiden kanssa, samoin omakotitaloissa. Panostus energiatehokkuuteen on taloyhtiössä ja omakotitalossa kannattava sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys #lämpö  

Muista nämä lämmityskauden päätyttyä

Vaikka vielä on isossa osassa maata pakkasöitä ja koko maassa viileitä päiviä, lähestymme vääjäämättä lämmityskauden päättymistä. Lämmityskauden päättyessä on muutamia asioita, jotka on hyvä muistaa omassa kodissa ja talossa. Taloyhtiöissä ...

#energiantuotanto #energiapolitiikka  

Ydinvoiman suosio huippulukemissa

Puhdas sähkö on kansallinen vahvuus, kun kilpaillaan kansainvälisistä investoinneista. Ydinvoima on yksi nykyaikaisista sähköntuotantomuodoista ja sen suosio on uusimman tutkimuksen mukaan huippulukemissa. Jopa 68 prosenttia suomalaisista s...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #vapaalla #kodinkone #sähkö #viihde-elektroniikka #kolumni #kaukolämpö #sähköverkko #resepti #laiteuutuudet #lämpö #työ #ilmastonmuutos #verkkopalvelu #lämmitys #sähköinen liikenne #energiansäästö #hyvinvointi #energiantuotanto #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #puutarha #valaistus #sähkönsiirto #piha #ympäristö #ilmastointi #sähköauto #sisustus #energiapolitiikka #aurinko #pääkirjoitus #aurinkopaneeli #sähkönsäästö #toimitusvarmuus #astettaalemmas #sähköpula #hiilijalanjälki #testi #datahub #tekoäly #Laskiainen #kinkkutemppu #sähköhammasharja #pääsiäinen #sähkövero #kotivara #sähköpalo #ystävänpäivä #sähköasennukset #sahkolasku