
Mantelitäytteinen Bostonkakku
29.03.2023
Bostonkakku on monessa perheessä todellinen perinneherkku. Idea on aina sama, mutta täytteet vaihtelevat. Mantelitäyte on yksi vaihtoehto.
Mistä pullataikinaan perustuva Bostonkakku on saanut nimensä? Tätä ei tunnu tietävän kukaan. Bostonkakku esiintyy amerikansuomalaisten julkaisemassa The Finnish Cookbook -keittokirjassa maininnalla sen suuresta suosiosta Suomessa. Silti Bostonkakku ei kuulu ainakaan nimensä puolesta amerikkalaisiin perinneleivonnaisiin.
Saksalainen Schnecken – tahmea sämpylä – on samantapainen. Suurin ero suomalaiseen Bostonkakkuun on voista, sokerista, siirapista ja pähkinöistä muodostuva kuorrute, joka tekee kakusta tahmeapintaisen. Schnecken tunnettiin Euroopassa jo 1700-luvulla, kun kanelin käyttö leivonnassa yleistyi.
Pullataikinareseptejä löytyy jokaisen jauhopussin kyljestä, joten emme tällä kertaa julkaise pullataikinareseptiä. Kasvisruokien valtakaudella kannattaa kuitenkin kokeilla vegaanista pullataikinaa. Se on helppo toteuttaa ja onnistuu yhtä hyvin kuin tavallinen pullataikina. Tavallinen maito korvataan cashewpähkinämaidolla, kananmunat jätetään pois ja voin sijasta käytetään kasvismargariinia. Kokemuksen mukaan vannoutuneinkaan makkaranpurija ei huomaa eroa tavalliseen pullataikinaan.
Näitä tarvitaan vegaanisen mantelitäytteen valmistukseen. Vegaanisen mascarponen voi korvata tavallisella, jos et ole leipomassa vegaanista kakkua.
Bostonkakku paistuu kypsäksi helpommin kapeassa leipävuoassa. Tavallinen kakku voidellaan kananmunalla, vegaanisen version voiteluun käytetään vaahterasiirappia tai vaahterasiirapin ja pähkinämaidon seosta.
Vegaaninen mantelitäyte
150 g vegaanista mascarponea
100 g mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3–5 tippaa karvasmanteliöljyä
1 dl omenasosetta
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Jos seos on kuivakasta ja paksua, ohenna sitä omenamehulla tai vedellä. Kun massa on hillomaista, voidaan se levittää helposti kaulitulle pullataikinalevylle.
Kaulitse pullataikinasta levy samaan tapaan kuin leipoisit korvapuusteja. Levitä pinnalle reilusti pehmeää voita tai kasvismargariinia. Levitä mantelitäyte. Sirottele pinnalle runsaasti kanelia ja sokeria.
Rullaa levy pötköksi. Leikkaa pötköstä noin viiden senttimetrin pituisia paloja. Lado ne väljästi hyvin rasvattuun leipävuokaan. Leikkaa vuoan pohjalle kaistale leivinpaperia, jotta uunissa sulava makea täyte ei tarttuisi vuoan pohjaan. Nostata kakkua vuoassa noin puoli tuntia ennen paistamista.
Voitele pinta vaahterasiirapilla, jos teet vegaanista kakkua tai kananmunalla, jos teet tavanomaisen kakun. Sirottele pinnalle mantelilastuja sekä raesokeria.
Bostonkakku paistetaan 200 asteen lämmössä noin 40 minuuttia uunin alaosassa – ei kuitenkaan alimmalla tasolla. Suojaa pinta leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna jäähtyä vuoassa peiteltynä.
Mantelimassatäyte
150 g valmista mantelimassaa
2 tl vaniljasokeria
3 tippaa karvasmanteliöljyä
1 dl omenasosetta
Leikkaa mantelimassa kuutioiksi. Pehmitä massa kauhalla ja ohenna sitä omenamehulla tai vedellä. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja karvasmanteliöljy. Käytetään samaan tapaan kuin edellä.
Teksti ja kuvat: Petri Sallinen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys #lämpö
Muista nämä lämmityskauden päätyttyä
Vaikka vielä on isossa osassa maata pakkasöitä ja koko maassa viileitä päiviä, lähestymme vääjäämättä lämmityskauden päättymistä. Lämmityskauden päättyessä on muutamia asioita, jotka on hyvä muistaa omassa kodissa ja talossa. Taloyhtiöissä ...

#energiantuotanto #energiapolitiikka
Ydinvoiman suosio huippulukemissa
Puhdas sähkö on kansallinen vahvuus, kun kilpaillaan kansainvälisistä investoinneista. Ydinvoima on yksi nykyaikaisista sähköntuotantomuodoista ja sen suosio on uusimman tutkimuksen mukaan huippulukemissa. Jopa 68 prosenttia suomalaisista s...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys
Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua
Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.