Kunnon telkku leffamaratooneihin

Kunnon telkku leffamaratooneihin

18.09.2023

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

Televisioiden sähkönkulutukset vaihtelevat ja ne tekevät helposti piikin kodin sähkönkulutukseen. Vaikka sähkön hintaennusteet lupaavat vihreää valoa pitkille leffamaratoneille ruudun äärellä, kannattaa laitetta hankkiessa kiinnittää huomiota sen energiankulutukseen.

Tarkimpien ruutujen ystäville taivaanrannassa siintää mustia pilviä. Euroopan unionin lakialoite uhkaa kieltää 8k-televisiot liian suuren virrankulutuksen takia.

Maaliskuussa voimaan astuneen määräyksen mukaan 55 tuuman television tehonkulutus saa olla enintään 84 wattia, 65-tuumaisen 112 wattia ja 75-tuumaisen 141 wattia.

Kannattaa huomata, että edistyksellisemmät ja kuvan osittaista himmennystä käyttävät 4k-televisiot ja hdr-korkeasävytila saattavat ylittää raja-arvot. Tv:n virrankulutukseen on siis edelleen syytä kiinnittää huomiota ja suosia virtapihejä malleja.

 

Syysalet lähestyvät

Tv-tekniikka vilisee toinen toistaan mutkikkaampia teknisiä termejä. Ei hätää! Valinta on helppoa valitsemalla edullinen 55 tuuman tarjousmalli. Se täyttää lähes kaikki kuluttajan vaatimukset ja tarjoaa hyvän kuvanlaadun.

Karvalakkimalleistakin löytyy tyypillisesti Neflix, Ylen Areena, MTV:n Ruutu ja YouTube. Tv voidaan myös kytkeä hdmi-liitännän avulla pelikonsoliin. 40–55 tuuman kokoluokan perustelkut maksavat noin 400–600 euroa. Näyttötekniikkana toimii tuttu LCD-nestekide.

Astetta isommat 65 tuuman perustelevisiot maksavat noin 600–1500 euroa ja käyttävät laadukkaampia QLED -tai NanoCell-paneeleja. Etuina ovat parempi mustan syvyys ja väritoisto. Hdmi-liitäntöjä on tyypillisesti kahdesta neljään.

75–85 tuuman kokoluokka tuo mukanaan monelle jo liian suuren 4k-kuvakoon. Tv:n sijoittelu voi olla vaikeaa pienempään olohuoneeseen ja virrankulutus karkaa käsistä.

 

Samsung, LG, Philips vai Sony?

Nyrkkisääntönä kaikki televisiot tarjoavat valmistajasta riippumatta hyvää, jopa erinomaista kuvanlaatua. Valmistajien paneelitekniikat eroavat kuitenkin toisistaan ja tv:n käyttöjärjestelmissä ja kaukosäätimen toiminnassa on isojakin eroja.

Uusi tv hankitaan usein samalta valmistajalta kuin edeltäjäkin. Kuluttajan kannattaa silti testata televisioita kaupassa, josko kilpailevasta leiristä löytyisi itselle mieluisampi malli.

Poimimme tähän muutamia esimerkkejä tämän vuoden mallistoista 65–75 tuuman sarjassa. Syystarjouksia kannattaa metsästää verkkokaupoista jo ennen black friday -kliimaksia.

 

Sony Playstation-pelaajille

Sony on helppo valinta PlayStation 5 -pelikonsolin käyttäjille, sillä yhteiskäyttöön on kiinnitetty erityistä huomiota. Tasapuolisuuden nimessä kannattaa mainita, että muidenkin valmistajien mallit toimivat hyvin pelinäyttöinä.

Sonyn tämän vuoden Bravia tarjoaa 65 tuuman OLED-näytön 4k-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella. Hdmi-liitäntöjä on neljä ja kuvanlaatu on erinomainen, kuten sopii odottaakin noin 3000 euron televisiolta.

Virrankulutus pysyy hyvin aisoissa, sillä sdr-dynamiikalla Sony kuluttaa 96 wattia ja hdr-korkeadynamiikalla vain 112 wattia. Virittimiä on kaksi, mikä mahdollistaa toisen kanavan nauhoituksen katselun aikana.

Tv:n äänentoisto sijoittaa äänet ruudulle Acoustic Surface Audio+ -menetelmää käyttäen. Lisävarusteena saatava videokamera tuo mukaan Full HD videochatin.

 

75 tuuman QLED-tv Samsungilta

75-tuumaisten jättiruutujen sarjassa Samsungin tämän vuoden QN85C 4K Neo QLED yllättää virrankulutuksella, joka on puskettu sdr-tilassa vain 77 wattiin. Hdr-tilassa mennään EU-rajan 141 watin ylitse ja kulutus kohoaa 218 wattiin.

120 hertsin virkistystaajuus ja Neural Quantum Processor -kuvankäsittely tuottavat tarkan ja sävykkään 4k-kuvan. Hdmi-liitäntöjä on neljä kappaletta, vaikkapa pelikonsolille, kahdelle tietokoneelle ja mediatoistimelle.

Äänentoisto on toteutettu Dolby Atmos -tekniikan avulla, joka avartaa surround-äänet tv:n ympärille.

2000 euron hintainen Samsung soveltuu parhaiten isoon olohuoneeseen. Jos hdr-tilan suurehko virrankulutus huolettaa, sähköä voi säästää omien kuva-asetusten avulla.

 

OLED-huippulaatua LG:ltä ja Philipsiltä

Lg:n tämän vuoden 65 tuuman uutuusmalli B3 4K OLED TV yltää vain 0,1 millisekunnin vasteaikaan pelikäytössä. 120 hertsin virkistystaajuuden kanssa näyttö reagoi käytännössä välittömästi pelitapahtumiin.

Hdmi-liitäntöjä on tarjolla neljä kappaletta. Sähkönkulutus on sdr-katselussa 107 wattia ja kohoaa hdr-tilassa 164 wattiin. Rikas väritoisto on toteutettu itsevalaisevilla pikseleillä eikä LCD:n tavoin valkeaa valoa suodattamalla.

Vastineeksi noin 2200 euron investoinnille saa todellisuuden kaltaisen tarkkuuden, väri- ja liiketoiston. Kuvan yksityiskohdista vastaa tekoälysuoritin ja kolmiulotteinen Dolby Atmos äänentoisto ja Dolby Vision hdr-tekniikka loihtivat näyttäviä elokuvaelämyksiä.

Philipsin tämän vuoden OLED808 4K 120Hz -malli vastaa kuvan laadussa LG:tä. Lisänä on Ambilight-taustavalaistus. Erityiskiitoksen Philips ansaitsee pienestä sähkökulutuksesta: vain 83 watin hdr-tilan kulutus on erinomainen saavutus 65 tuuman kokoluokassa.

 

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #turvallisuus #vapaalla  

Kesäkoti käyttöön maltilla

Ilmojen lämmetessä ja kesän lähestyessä myös kesämökkejä otetaan käyttöön ja vietetään enemmän aikaa kesäkodissa. Suomalaisista mökeistä on noin 90 prosenttia sähköistetty. Valtaosa näistä on kytketty paikalliseen sähköverkkoon. Osalla möke...

#kaukolämpö  

Kaukolämpö sopii öljylämmittäjälle

Öljylämmittäjien on luovuttava omakoti- ja paritaloissa nykyisestä lämmitysmuodostaan viimeistään vuonna 2030. Kaukolämpö korvaa suoraan öljylämmön ja kaukolämpö onkin erinomainen vaihtoehto kohteissa, joissa kaukolämpöä on saatavilla. Luop...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla #turvallisuus #sähkö #kolumni #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #kodinkone #resepti #energiansäästö #työ #energiantuotanto #laiteuutuudet #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #sähköinen liikenne #lämpö #sähkönsiirto #kesämökki #lämmitys #ympäristö #piha #puutarha #aurinko #sähkönsäästö #sähköauto #aurinkopaneeli #valaistus #sisustus #ilmastointi #astettaalemmas #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #testi #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #tekoäly #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku