Järkevällä energiankäytöllä tuloksiin

Järkevällä energiankäytöllä tuloksiin

08.09.2023

Viime vuoden energiakriisi oli hyvä esimerkki siitä, miten toimiva energiainfra, kuten sähkönjakelu ja kaukolämpöverkot, auttavat selviämään vaikeistakin ajoista, kun kotitaloudet samalla tarkastelevat omaa kulutustaan. Energiaa ei tulevana talvenakaan ole hukattavaksi. Siksi jokaisen on hyvä miettiä omaa energiankäyttöään.

Jätetään yhdessä tarpeeton energiankäyttö historiaan. Varmistetaan kotiemme energiatehokkuus tiivistämällä ovet ja ikkunat, säätämällä ilmastointi- ja lämmityslaitteemme toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti, sulkemalla turhat sähkölaitteet ja ajoittamalla suurimmat energiantarpeemme aikoihin, jolloin esimerkiksi sähkönkäyttö ei ole suurimmillaan. Pienet teot näkyvät niin omissa kuluissa kuin koko yhteiskunnan toimivuudessa.

Energiansäästöviikkoa vietämme jälleen 9.–15. lokakuuta, josta alkaa viime talvikaudelta tuttu Astetta alemmas -kampanja, jonka seurassa suomalaiset kotitaloudet vähensivät tarpeetonta energiankäyttöään fiksusti ja oikea-aikaisesti. Myös energia-alan yhtiöt jatkavat järkevän energiankäytön neuvontaa kanavillaan.

Energian järkevä käyttö on edelleen tärkeää. Hyödyn energiansäästämisestä saat sinä itse ja myös koko yhteiskunta. Samalla on kyse myös huoltovarmuudesta ja energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä. Maailmantilanne heijastuu myös energian hintoihin ja rinnalla on käynnissä myös kehitystyö, jonka myötä olemme jatkossa entistä omavaraisempia energia-asioissa.

 

Suomalainen energia-ala tehokas

Suomalainen energia-ala on aina panostanut osaamiseen ja tehokkaaseen kunnossapitoon. Osaaminen ja tehokkuus näkyvät myös hinnoittelussa. Esimerkiksi sähkönsiirtoverkosto on meillä hyvässä kunnossa, ja maamme kustannustasosta huolimatta olivat suomalaiset siirtohinnat Eurostatin tilaston mukaan kotitalouksille viime vuonna Euroopan keskiarvon alapuolella. 

Energia-alan toimivuus ja osaaminen auttoivat osaltaan selviämään viime vuonna nopeasti eskaloituneessa energiakriisissä monia muita maita paremmin.

Suuri osa tätä kokonaisuutta olivat myös energiankäytössä joustanut teollisuus ja aktiiviset kotitaloudet, jotka panostivat energiansäästöön ja joustivat sähkönkulutuksessa siirtämällä sitä hiljaisempiin aikoihin.

Tätä koteihin kertynyttä energiaosaamista ei kannata hukata, vaan pitää kiinni viime talvikaudella saamistamme opeista energiankäytön järkeistämisessä. Energiajoustot ja energian tehokas käyttö ovat tulevaisuutta, jota myös sähkönsiirtoyhtiöiden investoinnit tukevat.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#sähkö #sähköinen liikenne #tulevaisuus  

Sähkö antaa voimaa myös maan alla

Sähköistäminen etenee maalla, merellä, ilmassa – ja maan alla. Suomalaiset ovat maailman kärjessä akkukäyttöisten kaivoskoneiden kehittämisessä.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #turvallisuus #vapaalla #kolumni #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #sentuntee #sähköverkko #kuopionenergia #sähkö #resepti #kaukolämpö #energiantuotanto #työ #kodinkone #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiansäästö #kesämökki #tulevaisuus #piha #lämpö #hyvinvointi #osaaminen #puutarha #aurinko #aurinkopaneeli #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #astettaalemmas #valaistus #energiapolitiikka #sähköpula #sisustus #datahub #ympäristö #lämmitys #ilmastointi #sähköauto #tekoäly #ystävänpäivä #hiilijalanjälki #pääkirjoitus #sähköasennukset #Laskiainen #sähkövero #toimitusvarmuus #testi #pääsiäinen #sahkolasku