Vasta vai jo 30-vuotias - aika vaihtaa lämmönjakokeskus?

Vasta vai jo 30-vuotias - aika vaihtaa lämmönjakokeskus?

04.01.2024

Mietityttääkö milloin lämmönjakokeskus kannattaisi uusia? ”Onhan tuo vanha laitteisto huolehtinut talon lämmityksestä ongelmitta jo lähes 30 vuotta?” Ihmiset kärsivät kuulemani mukaan ajoittain ikäkriisistä, mutta kyllä ikääntyminen laitteidenkin kunnon päälle käy.

Yleisesti tunnettu tekninen käyttöikä lämmönjakokeskukselle on noin 20–25 vuotta, joten hieman on vaihtoikä tuumijalla jo ylittynyt. Vaihtoa kannattaa alkaa suunnittelemaan teknisen käyttöiän loppupuolella, jotta talon lämmityksen luotettavuus pysyy erinomaisella tasolla. Lämmönjakokeskuksen uusintaa pohtiessa kannattaa tarkkailla asiaa hieman laajemmin: Onko tarvetta yhdelle vai kahdelle lämmityksen lämmönsiirtimelle? Kannattaako termostaatteja uusia samalla? Onko lämmitysverkosto kunnossa? Hyödyttäisikö lämmitysverkoston huuhtelu?

Lämmönjakokeskuksen uusinnasta kannattaa kysyä tarjous muutamalta LVI–urakoitsijalta, jotta saa vertailtua hintatasoa. Onnistuneen vertailun edellytys on, että kaikissa tarjouksissa on sama toimitussisältö. Omakotitalossa saneeraus kestää 1–2 työpäivää toimitussisällöstä riippuen ja lämpökatko on muutamasta tunnista yhteen työpäivään.

Lämmönjakokeskuksen uusinnan jälkeen LVI–urakoitsija tilaa käyttöönottotarkastuksen Kuopion Energian lämpöasiakaspalvelusta. Käyttöönottotarkastuksella olisi hyvä olla paikalla asiakas, urakoitsija sekä Kuopion Energian edustaja. Näin saadaan yhdessä varmuus, että asennus on kunnossa, ja mahdolliset kysymykset voidaan selvittää samalla.

On varsin tavallista, että saneerausta mietittäessä nousee ilmoille kysymys, onko uusi lämmönjakokeskus vanhaa energiatehokkaampi. Vastaus on helppo: kyllä on! Kiertopumput ovat kehittyneet taajuusmuuttajakäyttöisiksi, jolloin pumppujen sähkönkulutus on pienempi. Vanhat lämmönsiirtimet menettävät ajansaatossa tehoaan, joten uusi lämmönsiirrin pystyy ottamaan tehokkaammin lämpöä talteen kaukolämpövedestä. Laitteet ovat myös säädöiltään tarkempia kuin 30 vuotta sitten. On kuitenkin hyvä muistaa, että energiatehokkuus ei parane kymmeniä prosentteja vaan puhutaan muutamasta prosentista. Mutta jokainen prosentti on kotiin päin.

Saneerauksen jälkeen voi taas huokaista ja nauttia pari vuosikymmentä huolettomasta kaukolämmöstä. Kyllä näppituntumani on, että asiakkaamme, jotka tämän remontin ovat suorittaneet, ovat olleet varsin tyytyväisiä uusiin ja nykyaikaisiin lämmönjakokeskuksiinsa.
 

Jäikö jotain mieltä askarruttamaan? Autamme mielellään, joten ota rohkeasti yhteyttä lämpöasiakaspalveluumme (p. 020 520 04 / lampoasiakaspalvelu@kuopionenergia.fi).


 

Teemu Tirkkonen
Myyntipäällikkö, kaukolämpö
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

Vuotta 2023 leimasi sähkön pörssihintojen voimakas vaihtelu. Vuoden aikana koettiin korkeita piikkejä ja toisaalta miinusmerkkisiä hintoja. Sähkön hintavaihtelu näkyi myös Kuopion Energian liikevaihtokertymässä. Talousjohtajana seurasin suu...

#kuopionenergia #sentuntee #työ  

Kuopion Energia on Taitaja2024-kilpailun pääyhteistyökumppaneita

Taitaja2024-tapahtuma eli ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kuopion Energia on mukana muun muassa tuomaroinnissa. Nuorista toivotaan osaajia moneen erilaiseen työtehtävään energiayhtiössä.

#kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Asiakkaat pääsivät osallistumaan kaukolämmön kehittämistyöhön

Kuopion Energia arvioi lämmöntuotantotapojaan ja tulevaisuuden asiakastarpeita osana yhtiön strategiauudistusta, ja näiden suunnittelussa asiakasta kuunnellaan nyt entistä enemmän. Lisää arvokasta asiakastietoa saatiin huhtikuisessa asiakas...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö