Suunnitellut sähkökatkot talvella melko todennäköisiä

Suunnitellut sähkökatkot talvella melko todennäköisiä

26.09.2022

Sähköpula voi talvella olla tosiasia, jos kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä tai viikkoja. Kun kulutus on huipussaan, sähköstä joudutaan maksamaan paljon tavallista enemmän. Pahimmassa tapauksessa sitä ei edes ole markkinoilta riittävästi hankittavissa.

Koska sähkön tuotannon ja kulutuksen on sähköverkon välttämättömän tehotasapainon ylläpitämiseksi oltava joka hetki yhä suurta, eteen voi tulla tilanne, jossa kulutusta on säännösteltävä. Se tarkoittaa suunniteltuja parin tunnin sähkökatkoja.

Tilanne olisi hyvin poikkeuksellinen. Kuopion Sähköverkon toimitusjohtaja Kari Väänäsellä ei vuosikymmenien työurallaan sähköverkkojen parissa ole sellaisesta henkilökohtaista kokemusta.

– Olen kyllä kuullut, että joskus jonkin lakon aikana sitä olisi tapahtunut, hän muistelee.

 

Olkiluoto 3:n kapasiteetti tulee tarpeeseen

Syyskuun puolivälissä kysyttäessä Väänänen kuitenkin pitää katkoja tulevana talvena käytännössä jopa melko todennäköisinä. Suomi on alijäämäinen sähköntuotannon suhteen, sillä tuotantokapasiteettia ei ole tarpeeksi talven huippukuormituksen varalle.

– Tulevan talven säästä ei vielä ole tietoa, mutta riski sähköpulaan on olemassa, kun Suomi on tuonnin varassa ja isoa voimalaitosta vastaava siirtoyhteys Suomen ja Venäjän väliltä on poissa käytöstä, Väänänen sanoo.

Alalla seurataan tiiviisti vihdoin koekäyttöön saadun Olkiluoto 3 -ydinvoimalan tuotantoa, jonka kapasiteetti tulee tarpeeseen tehotasapainon ylläpitämiseksi. Jos huippukuormituksen aikana jokin isoista laitoksista tai siirtoyhteyksistä olisi epäkunnossa, yhtälö olisi hyvin hankala.

– Talvipakkasilla Suomen kulutushuippu on ollut 15 100 MW. Kun omaa tuotantokapasiteettia on noin 12 900 MW, jää alijäämäksi 2200 MW, joka täytyy kattaa tuonnilla, Väänänen laskee.

Aikaisempina vuosina tehoreservissä olleet laitokset ovat nyt ainakin osittain markkinoilla käytössä, mikä nostaa kokonaistuotantokapasiteetttia.

 

Poikkeustilanteissa toimitaan ohjeistuksen mukaan

Sähkötehontarpeita voidaan ennakoida sääennusteiden perusteella. Jos tulipalopakkasia on laajasti Pohjolassa, tuontisähköä ei ehkä saada, kun sähköä tarvitaan samaan aikaan Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.

– Jos tilanne tulee eteen, meillä on vastuu omista asiakkaistamme eli huolehdimme Kuopion Sähköverkon asiakkaista ja myös viestinnästä. Koska kyseessä olisi todennäköisesti valtakunnan tason häiriö, kokonaistilanteen hallinta olisi Fingridillä, Väänänen selvittää.

Kun sähköpula koskisi laajasti sähkönkäyttäjiä Suomessa, iso joukko toimijoita ryhtyisi yhteistyöhön: Kuopion Sähköverkon kaltaisia verkonhaltijoita, sähkön myyntiyhtiöitä ja viranomaisia eri tasoilla. Yhteistoimintaa poikkeustilanteessa on myös harjoiteltu.

– Iso kuva on tiedossa. Meillä on sähköpulatilanteesta olemassa hyvä ohjeistus, minkä mukaan toimitaan. Kokonaisjohtovastuu Fingridillä, joka silloin pyytää jakeluverkon haltijoita toimimaan ja irrottamaan kuormia. Yleistiedottamisesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö TEM.

 

Hyvällä valmistautumisella selvitään

Väänänen tietää aiheen kiinnostavan Kuopion Sähköverkon asiakkaita. Asia on ollut paljon esillä mediassa, ja kantaverkkoyhtiö Fingrid on ollut aktiivinen tiedottamisessaan. Hänestä on hyödyllistä käydä aiheesta keskustelua etukäteen, sillä hyvällä valmistautumisella selvitään vähemmillä haittavaikutuksilla.

Paikallisesti lisätietoa on haluttu esimerkiksi siitä, miten katkot kohdistetaan. 

– Jos kulutus on suurempi kuin tuotanto ja tuonti muista maista yhteensä, Fingridiltä tulee pyyntö katkoa kuormia. Fingrid ilmoittaa, paljonko tehoa pitää irrottaa suunniteltuilta jakelualueilta, Väänänen kertoo.

Kohteet on valittu sillä perusteella, että yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeimmille sähkönkäyttäjille aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriötä. Esimerkiksi sairaaloita, lämpöä tuottavia laitoksia, jätevesipumppaamoja, polttoainejakelua ja joitakin kaupan toimintoja pidettäisiin yllä.

 

Kotivaralla pärjää pari tuntia sähköttä

Miten tavallisen kuluttajan on viisasta varautua mahdolliseen sähkökatkoon?

– Jos joudutaan katkomaan sähköjä asiakkailta, kaikki saatavilla oleva tuotanto olisi jo käytössä, myös varavoimalaitokset ja tehoreservilaitokset, niin hintakin nousisi hyvin korkeaksi. Se jo ohjaisi monia miettimään keinoja oman kulutuksensa pienentämiseen, Väänänen arvelee.

Toisaalta kahden tunnin sähkökatko ei vielä aiheuttaisi suuria seurauksia, jos kotivara on ajan tasalla. Useimmat kotitaloudet pärjäävät pari tuntia ilman sähköä.

– Kiinteistön lämmitys ei merkittävästi putoa siinä ajassa, eikä vedenjakelu keskeydy, Väänänen sanoo.

Tietoa voi hakea etukäteen Kuopion Energian verkkosivuilta. Poikkeustilanteessa tiedotusta voi seurata paristokäyttöisellä radiolla tai älypuhelimella, jonka voi ladata vara-akulla. Tärkeää on myös pitää omat asiakastiedot sähkönmyyjälle aina ajan tasalla, jotta saa häiriöilmoitukset viivytyksettä omaan puhelimeen.

Kuva: Meillä on sähköpulatilanteesta olemassa hyvä ohjeistus, minkä mukaan toimitaan, Kuopion Sähköverkon toimitusjohtaja Kari Väänänen sanoo.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Sami Tirkkonen
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö