Sitruunahapon matka Kuopion Energialla

Sitruunahapon matka Kuopion Energialla

13.03.2023

Sitruunahappo – kodin ihmepuhdistaja. Sillä lähtee tahrat, kalkkisaostumat ja jopa ruoste. Kuopion Energialla tämä turvallinen ja ympäristöystävällinen aine kiertää yllättävän matkan, jälkeäkään jättämättä.

Sitruunahapon matka Kuopion Energialla alkaa kaukojäähdytyslaitokselta, jossa sitä käytetään lämmönsiirtimien pesuun. Laitokselta lähtee asiakkaille kaukojäähdytysputkia pitkin kaukojäähdytysvettä, joka toimii samalla periaatteella kuin kaukolämpövesi, mutta toimittaa kiinteistöille lämmön sijaan jäähdytystä. Kaukojäähdytystä tuotetaan kylmällä järvivedellä.

Vaikka suoraan järvestä pumpattava vesi kuljetetaan tiheiden 0,2 mm suodattimien läpi, jää veteen vielä humusta ja pientä eloperäistä ainesta. Nämä kertyvät hiljalleen lämmönsiirtimiin ja heikentävät veden virtausta siirtimien sisällä. Niiden puhtaana pitäminen on siis tärkeää koko laitoksen toiminnan kannalta. Jotta asiakkaille voidaan varmistaa taukoamaton jäähdytys, siirtimet pestään vähintään kahdesti vuodessa. Esimerkiksi KYSin leikkaussalit vaativat tarkkaan määritetyn lämpötilan ja ilmanlaadun, minkä vuoksi jäähdytyksen tarve on jatkuva.

Käytännössä lämmönsiirtimet voitaisiin pestä mekaanisesti pesuaineella ja harjalla, mutta noin 2500 siirrinlevyn käsin harjaaminen veisi kohtuuttoman paljon aikaa. Osa levyistä on lähes kolme metriä korkeita, mikä vaikeuttaisi työtä entisestään ja lisäisi riskejä työtapaturmille. Tässä kohtaa estradille saapuu sitruunahappo.

CIP-järjestelmällä lämmönsiirtimien puhdistus onnistuu vaivattomasti ilman, että siirtimiä tarvitsee avata.
Lämmönsiirtimet voitaisiin pestä myös käsin, mutta työläässä harjapesussa ohuet siirrinlevyt olisivat vaarassa rikkoontua. 

Lämmönsiirtimet pestään itserakennetulla CIP-järjestelmällä (Clean-in-place), jolla pesuaine, tässä tapauksessa sitruunahappovesi, kierrätetään siirtimien läpi, kunnes lika on irronnut. Kiinteän pesulinjaston avulla 3000 litraa sitruunahappovettä kiertää laitteiston läpi turvallisesti.

”Tarpeisiimme soveltuvaa, näin ison mittakaavan CIP-järjestelmää oli vaikea löytää, joten päätimme rakentaa koko laitteiston itse. Lopputuloksena saimme toimivan ja räätälöidyn ratkaisun, jonka avulla voimme varmistaa turvallisen ja jouhevan työskentelyn”, kertoo järjestelmän suunnittelija, Kuopion Energian kehityspäällikkö, Petri Turtiainen.

Siirtimien pesun jälkeen sitruunahapon tarina ei suinkaan ole vielä ohi. Nyt kaukojäähdytyslaitoksella on 3000 litraa sitruunahappovettä, joka on liian hapanta päästettäväksi viemäriin tai järveen. Miten tällainen ongelma ratkaistaan? Onneksi Haapaniemen voimalaitoksella on täysin päinvastainen tilanne. Siellä puolestaan muodostuu emäksistä pesuvettä toisenlaisen laitteiston pesemisestä. Ratkaisuksi löytyy kemiankin tunneilta tuttu happo-emäsreaktio eli neutralointi. Neutraloinnissa emäksisestä aineesta saadaan neutraalia, kun siihen sekoitetaan sopiva määrä hapanta.

Kuopion Energialla kaukojäähdytyslaitoksen hapan sitruunahappovesi yhdistetään energiantuotannon emäksiseen pesuveteen turvallisesti neutralointialtaassa, jolloin saadaan pH-arvoltaan neutraalia vettä. Kun sopiva pH-arvo on saavutettu, vesi voidaan laskea jäähdytysvesien mukana järveen ympäristöä saastuttamatta. Jotta ympäristölle turvallisesta toimintatavasta voidaan olla varmoja, järveen menevän veden pH-arvoa mitataan jatkuvasti.

Näin Kuopion Energia pystyy ottamaan kaiken hyödyn irti joka kodin ihmepuhdistajasta, sitruunahaposta.

 

Miten energiantuotannossa muodostuu emäksistä pesuvettä?

Energiantuotannon kattiloissa kiertävän veden täytyy olla erittäin puhdasta, puhtaampaa kuin juomavesi. Tästä syystä Haapaniemen voimalaitoksella tuotetaan kattiloille niin sanottua lisävettä, josta on poistettu muun muassa kaikki suolat. Tarkan ja pitkän puhdistusprosessin ansiosta lisävettä voidaan valmistaa suoraan järvivedestä. Puhdistusprosessin alkupäässä järvivesi kulkee nanosuodatuslaitteiston läpi poistaen siitä humusta ja suoloja. Jotta laitteisto pysyy toimintavarmana, tulee sitä puhdistaa säännöllisesti emäksisellä kemikaalilla. Näin nanosuodatuslaitteiston pesusta syntyy emäksistä pesuvettä, joka johdetaan neutralointialtaaseen. Altaassa emäksiseen pesuveteen lisätään kaukojäähdytyslaitokselta saatava hapan sitruunahappovesi, jolloin saadaan pH-arvoltaan neutraalia vettä.

 

Teksti: Kuopion Energia Oy
Kuvat: Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö