Sähkömarkkinoiden kulisseissa tapahtuu

Sähkömarkkinoiden kulisseissa tapahtuu

09.12.2021

Olympiatalvi, jes! Taas päästään jännittämään tuoko Iivo kultaa, kuinka kiekkojoukkueemme pärjäävät ja kuka voittaa mäkihyppykisat. Miten tämä nyt liittyy Suomen sähkömarkkinoihin? Ei varsinaisesti mitenkään, mutta yksi yhdistävä tekijä taustalta kyllä löytyy, valmistautuminen. Urheilijat valmistautuvat seuraaviin olympialaisiin olympiadin ajan, eli antiikin Kreikan määrittelemät neljä vuotta. Jotakuinkin saman ajan sähkömarkkinat ovat valmistautuneet Datahubiin, jonka myötä sähkömarkkinat astuvat uuteen aikaan 21.2.2022. 

Avataan kulisseja vielä hieman lisää. Mikä Datahub oikein on ja mitä neljän vuoden valmistautuminen on tuonut tullessaan? Siinä missä olympialaiset yhdistävät kansoja, yhdistää Datahub sähkömarkkinoita. Vielä tällä hetkellä sähkömarkkinoiden tiedot liikkuvat hajautetusti, toimijalta toimijalle, edestakaisin viestejä vaihdellen. Puhutaan sanomaliikenteestä, joka Datahubin myötä jää nykymuodossaan historiaan. Tätä nykyistä mallia on toteutettu siitä asti, kun sähkömarkkinat avautuivat Suomessa 1990-luvun puolessa välissä. Sittemmin prosesseja on sujuvoitettu, mutta nyt Datahubin myötä siirrytään urheilutermein kansainväliselle tasolle. Datahub on homman ydin, joka saa hapekkaan veren kiertämään sähkömarkkinoilla.
 

Fingridin johdolla kohti yhteistä päämäärää

Sähkömarkkinoiden oman olympiadin aikana osapuolet ovat valmistautuneet Datahubin käyttöönottoon laajalla rintamalla. Datahubin omistaa ja sitä operoi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Fingridin johdolla kaikki Suomen myynti- ja jakeluverkkoyhtiöt on velvoitettu pysymään mukana tiukassa muutosaikataulussa ja työtä on ollut valtavasti. Prosessit on pilkottu atomeiksi ja uudelleen järjestetty Datahubiin soveltuviksi. Osapuolia on määrällisesti noin 170, joten yhteensovittamista on riittänyt. Koko toimiala on valmistautunut huolella tulevaan koitokseen. Kuten olympiaurheilijat, myös sähkömarkkinoiden asiantuntijat ovat vuodattaneet hikeä, kokeneet onnistumisen ilot ja tuskaiset vastoinkäymiset. Sitkeästi kohti yhteistä päämäärää. Käyttöönottovaiheen maalisuora ja Datahub-ajan lähtöviiva häämöttävät näköpiirissä. Toimiala odottaa molempia jännittyneenä, mutta luottavaisena. Olympialaisista poiketen, Datahubin käyttöönotossa ei näillä näkymin ole odotettavissa mahtipontisia avajaisia. Tärkeintä on saada järjestelmä käyntiin, koska sillä hetkellä ei ole paluuta vanhaan.


Vaikutukset loppuasiakkaille

Miten Datahubin käyttöönotto näkyy loppuasiakkaalle? Datahub muuttaa sähkömarkkinoita voimakkaasti myyjäyhtiövetoiseksi. Myyjäyhtiöt ylläpitävät Datahubin aikana muun muassa asiakkaiden yhteystietoja ja ovat ensisijainen yhteydenottokanava. Verkkoyhtiöiden rooli tulee olemaan enemmän teknisiin kysymyksiin liittyvä. Sähköliittymiin, mittaukseen ja muut tekniset kysymykset tulee myös jatkossa kohdistaa suoraan verkkoyhtiöön.

On ensisijaisen tärkeää, että asiakkaiden yhteystiedot ovat kunnossa. Ajantasaiset yhteystiedot sujuvoittavat prosesseja ja mahdollistavat muun muassa ajantasaisen häiriötiedottamisen. Datahub parantaa entisestään hyvällä tasolla olevaa yksilön tietoturvaa. Tietoturvaan on panostettu ja tullaan panostamaan paljon. Sähkömarkkinaosapuolet haluavat olla luottamuksen arvoisia myös tässä asiassa. Dopingia ei hyväksytä myöskään sähkömarkkinoilla.

Mitä muuta Datahub tuo tullessaan? Prosessit sopimusmuutostilanteissa, esimerkiksi muuttojen yhteydessä, nopeutuvat. Lisäksi kaikki tulevat sähkölaskussaan huomaamaan oman käyttöpaikkanumeron muuttumisen GSRN-muotoiseksi. Tämän avulla kaikki Suomen noin 3,8 miljoonaa käyttöpaikkanumeroa saadaan Datahubiin soveltuviksi.

Nämä ovat lyhyen aikavälin konkreettisia muutoksia, mutta kuinkas sitten pitkällä tähtäimellä? Näköpiirissä on paljon mahdollisuuksia, joilla voi olla vaikutuksia loppuasiakkaalle. Datahub mahdollistaa jatkossa myös niin sanottujen kolmansien osapuolien tulemisen sähkömarkkinoille. Kolmas osapuoli voi tarjota palveluja asiakkaille esimerkiksi sähköautoiluun tai kodin energianhallintaan liittyen. Sähkönkäyttäjä voi säätää energiankulutustaan joko itse tai kolmannen osapuolen avustuksella, mihin viitataan termillä kulutusjousto. Ei myöskään pidä unohtaa sähkön pientuottajia, joiden määrä sähköverkossa lisääntyy tasaisesti. Datahub tulee hoitamaan muun muassa netotusasiat ja mahdollistaa energiayhteisöjen muodostumisen. Datahubin myötä palvelut kehittyvät ja tuovat hyötyjä loppuasiakkaille. Kisamakkaroiden lisäksi on siis jatkossa tarjolla muitakin herkkuja.


Startti lähenee

Datahubin käyttöönotto on ainutlaatuinen tiedonhallintaurakka, jonka vaikutukset koskevat ainakin välillisesti kaikkia Suomen sähkönkäyttäjiä. Kuten otsikossa on mainittu, tapahtuvat muutokset kulisseissa ja onnistuneen valmistautumisen myötä saavutetaan huipputulokset itse kisasuorituksessa. Citius, altius, fortius, Datahub. Lisäksi Iivolle kultaa Pekingistä!

 

Teksti: Ilkka Vaarasuo, Kuopion Sähköverkko Oy
Kuva: Maarit Antikainen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#häiriöviestipalvelu #kuopionenergia #sentuntee #sähkö  

Sähköt katkesivat - Mitä teen?

Sähkökatkot ovat harmillisia tapahtumia, jotka yleensä yllättävät kesken sähkön käytön. Onneksi ne ovat suhteellisen harvinaisia ja lyhytkestoisia näin kaupunkiverkkoalueella, mutta lähes häiriöttömään sähkönjakeluun tottunutta katkot voiva...

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö