Sähkökaupan ammattilainen arvioi: Hinta laskee alkukesästä

Sähkökaupan ammattilainen arvioi: Hinta laskee alkukesästä

21.02.2022

Talven pimeimpään ja tällä kertaa myös kylmimpään aikaan nähtiin ennätyskorkeita sähkön hintoja. Muistissa olivat vielä edellisen vuoden lähellä nollaa käyneet markkinahinnat.

Mistä moinen heilahtelu kertoo? Onko Suomessa sittenkin syytä totutella entistä kalliimpaan sähköön?

Kuopion Energian energiapäällikkö Hannu Parkkonen seuraa työkseen sähkömarkkinoita niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

– Kyllä eurooppalainen energiakriisi heijastuu Pohjoismaihin, hän sanoo.

Kriisin juuret ovat monen tekijän summa. Koronapandemian ensimmäisen vuoden jälkeen teollisuuden sähköntarve lähti kasvuun. Samaan aikaan maakaasun tarjonta väheni ja sen hinta nousi alle vuodessa kymmenkertaiseksi. Myös päästöoikeuden hinta moninkertaistui.

Kaasua käytetään Euroopassa paljon. Sen siirtoon Venäjältä Eurooppaan rakennettua Nordstream 2 -yhteyttä ei ole saatu käyttöön Ukrainan ja Venäjän pitkittyneen konfliktin takia. Maakaasun tuonti Ukrainan kautta Eurooppaan on pienentynyt.

– Kysynnän ja tarjonnan epätasapaino nosti ensin kaasun hintaa, sitten päästön hintaa. Seurauksena hiilen hinta Euroopan markkinoilla nousi, ja samalla nousi sähkön tuotantohinta, Parkkonen selittää.

Tämä tuntui Pohjoismaissa asti sekä sääolojen että sähkön siirtoyhteyksien takia.

– Vuosi 2021 oli vähätuulinen, normaalia kuivempi ja erittäin lämmin, mistä johtuen helteillä kulutettiin tavallista enemmän sähköä ja halpaa tuotantoa tuli vähemmän. Näin Euroopan hintataso heijastui Suomeenkin, Parkkonen sanoo.

Energian markkinahinta heijasteli vuoden 2021 lopulla Euroopan kaasuvarastojen hupenemista. Jouluviikolla hintoihin vaikutti huoli varastojen riittävyydestä talvikauden loppuun. Vuodenvaihteessa pelot hälvenivät ja sähkön hinta putosi nopeasti huipusta lähes puoleen. 

 

Vuodet eivät ole veljeksiä sähkön hinnassakaan

Moniko muistaa, että vuosi 2020 oli sähkön hinnan osalta kaikkien aikojen alhaisin? Ja seuraavana vuonna 2021 sähkön hinta oli taas kaikkien aikojen korkein.

– Näin nopeasti sähkömarkkinalla voidaan nousta pohjalta ihan äärilaitaan, Parkkonen toteaa.

Sähkön hintaan on vaikuttanut viime syksynä valmistunut merikaapeli Norjasta Britteinsaarille. Muita yhteyksiä on jo ennestään Hollantiin, Saksaan ja Tanskaan. Norja on aiemmin ollut energian ylituotantoalue, mutta uusien siirtoyhteyksien takia sen hintataso on noussut merkittävästi.

– Kun Norjan sähköä myydään kalliimmalla Eurooppaan, pohjoismaisen energian hintataso on tullut lähemmäksi kalliimpaa eurooppalaista hintatasoa.  

 


– Ilman Kuopion Energian sähköntuotannon voittoa kustannuspaineet päästöoikeuksista ja polttoaineista olisi jouduttu siirtämään kaukolämmön hintaan, Hannu Parkkonen sanoo.

 

Aluehinta syntyy tuotannon ja kulutuksen tasapainosta

Sähkön kysynnän ja tarjonnan pitää alueellisesti olla tasapainossa joka hetki. Koska sähköä ei voi varastoida, muodostuu hinta-alueita. Suomi on yksi hinta-alue, sillä kantaverkkoyhtiö Fingridin siirron kapasiteetti riittää eikä muodosta pullonkauloja sähkönsiirrossa maan sisällä.

Loppuvuodesta 2025 valmistuva uusi Aurora-sähkölinja tuo kaivattua lisäkapasiteettia Suomen ja Pohjois-Ruotsin edullisen hinta-alueen välille.

Jos kulutusta Suomessa on enemmän kuin oma tuotanto ja tuonti naapurimaista mahdollistavat, puhutaan siirron pullonkaulatilanteesta rajajohdoilla.

– Silloin on pyydettävä kotimaisilta tuottajilta lisää tuotantoa, kunnes alueellinen tasapaino saavutetaan. Näin sähkön hinta voi muodostua kalliimmaksi kuin naapurimaassa, Parkkonen selittää.

 


 

Olkiluoto 3 pudottaa sähkön tuonnin puoleen entisestä

Tammikuun lopulla käynnistetty ydinvoimala Olkiluoto 3 käy kesällä jo täydellä 1600 megawatin (MW) teholla. Suomen päivittäinen sähkön tuonti naapurimaista on noin 3000 MW. Olkiluoto 3:n mukaantulo pudottaa tuonnin puoleen entisestä, mutta ei vielä tee Suomesta energian suhteen omavaraista.

– Sekin on lähivuosina mahdollista. Suomessa on jo yli 3000 MW tuulivoimakapasiteettia ja sen arvioidaan kasvavan jopa 2000 MW:lla parin vuoden kuluessa, Parkkonen kertoo.

– Tuulivoimaa ei vain tule tasaisesti. Ydinvoiman ja tuulivoiman tuotanto on kuitenkin kahden vuoden kuluttua sellaisella tasolla, että sähköntuontimme voi monessa tilanteessa olla nolla.

Suomalaiselle sähkönkäyttäjälle sähkön merkittävä hinnannousu on siis tilapäistä. Kuopion Energian sähkönsiirron asiakkaille hinnannousulla ei olekaan vaikutusta. Jakelualueen kaukolämpöasiakkaille sähkön tukkuhintojen nousu on ollut jopa eduksi, sillä yhtiö on tehnyt lämmön ja sähkön yhteistuotannossa syntyneen sähkön myynnissä 2021 erittäin hyvän tuloksen.

– Sillä on kompensoitu hinnankorotuspaineet vuoden 2022 polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnannousuista. Kaukolämmön hintaa nostettiin vain puolet vallitsevan inflaation määrästä, Hannu Parkkonen sanoo.

Koko Suomessa hän ennakoi sähkön hinnan laskevan ennen tätä talvea vallinneelle tasolle ensi kesän aikana. Hänen epävirallinen vinkkinsä niille, joiden edullinen määräaikainen sopimus on päättymässä kevättalvella hintojen ollessa vielä kohollaan, on lykätä uuden sopimuksen tekemistä mahdollisimman pitkälle kevääseen.

– Voi myös tehdä väliaikaisesti spot-markkinahintaan sidotun sopimuksen touko-kesäkuulle asti. Silloin määräaikaisen sopimuksen hintataso on merkittävästi alempi, Parkkonen arvioi.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion Energia on edelläkävijä pienydinvoimassa

Kuopion Energia selvittää pienydinvoiman mahdollisuuksia kaukolämmön tuotannossa ensimmäisten joukossa Suomessa. Kehitystyötä tehdään esimerkiksi Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa LUTissa ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä,...

#kuopionenergia #sentuntee  

Yhteistyöllä kohti kestävämpää huomista

Kiertotalous säästää luontoa ja luo uusia mahdollisuuksia yrityksille. Kuopion Energia ja Jätekukko etsivät keinoja hyödyntää tuhkaa, kaatopaikkakaasua ja kierrätyspuuta kiertotalouden materiaaleina.

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion Energia rakentaa uutta ja uudistaa vanhaa kesällä 2023

Laajenevassa Kuopiossa tehdään tulevana kesänä saneeraustöitä sekä rakennetaan uutta sähkö-, kaukolämpö- ja jäähdytysverkkoa. Rakennustyöt varmistavat asukkaiden luotettavan sähkön, lämmön ja jäähdytyksen jakelun jatkossakin. Lisäksi on luv...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö