Nopeita muutoksia energiakentässä – poikkeuksellisesti turbiinikin kesälomaili

Nopeita muutoksia energiakentässä – poikkeuksellisesti turbiinikin kesälomaili

18.08.2023

Energiamarkkinoilla on koettu isoja mullistuksia. Polttoaineiden hinnat ovat räjähtäneet ja energian hintojen muutokset ovat aiheuttaneet poikkeuksellisia tilanteita. Tulevaisuudessa energiaratkaisuilta vaaditaan joustavuutta ja ketteryyttä.

Noin puolitoista vuotta sitten tilanne energiamarkkinoilla oli varsin stabiili. Energiapuun sekä metsäteollisuuden puuraaka-aineen tuonti itärajan takaa tasoitti paikallista kysyntää ja piti hintatason kohtuullisena näin energiantuottajan näkövinkkelistä. Aikaisemmin edullisena polttoaineena tunnettu turve oli jo käynyt kalliiksi käyttää, koska kohonneiden päästöoikeuksien hinta, jolla ohjataan käyttäjiä siirtymään kohti uusiutuvia polttoaineita, nosti turpeen poltosta aiheutuvia kustannuksia merkittävästi. Käytännössä päästöoikeuksista aiheutuvat kustannukset ovat olleet viimeiset kaksi vuotta noin kaksi kertaa suuremmat kuin itse polttoaineen osuus.

Sitten tuli Putin.

Polttoaineiden ja teollisuuden käyttämän puun tuonti loppui lähes seinään, mikä toi mukanaan monia haasteita. Keski-Euroopassa kaasupula johti ennen näkemättömiin hintoihin kaasu- ja sähkömarkkinoilla, mikä heijastui meille tänne Pohjolaan ja oli pääsyynä viime talvena koettuihin korkeisiin sähkön hintoihin. Puupolttoainemarkkinalla jouduttiin korvaamaan tuonti paikallisella hankinnalla, mikä lisäsi kysyntää ja nosti hintoja yli 50 %.

Me Kuopion Energialla tuotamme asiakkaille kaukolämpöä ja yhteistuotannossa syntyvä sähkö myydään Pohjoismaisen sähköpörssin tukkumarkkinalle. Korkeista sähkön hinnoista saatavalla tuotolla pystyttiin kompensoimaan nousevia polttoainekustannuksia. Läpi viime syksyn ja talven höyryturbiinit jauhoivatkin sähköä laakerit punaisina.

Nyt kaasumarkkina Keski-Euroopassa on normalisoitunut muiden Venäjän tuontia korvaavien kanavien avulla, eikä sähköä enää Pohjoismaista siirry Keski-Eurooppaan samassa mittaluokassa kuin aikaisemmin ja tämä on palauttanut sähkömarkkinan hintatasot lähes ennalleen. Korkea vesivarastotilanne Pohjolassa jopa painaa hintoja alaspäin. Meillä Suomessa käyntiin lähtenyt Olkiluoto 3 -laitos yhdessä lisääntyneen tuulivoiman kanssa vaikuttaa myös Suomen hintatasoa laskevasti. Elokuun alkupuolella historiallisesti ensimmäistä kertaa meillä oli Suomessa yhden päivän ajan jokaisena vuorokauden tuntina sähkön hinta negatiivinen, eli sait rahaa ostaessasi sähköä tukkumarkkinalta.

Puupolttoainemarkkinalla tilanne ei ole kuitenkaan helpottunut mihinkään, vaan krooninen kysyntä pitää hinnat korkeina. Tämä onkin johtanut sellaiseen poikkeukselliseen tilanteeseen, että sähkön hinta on pysynyt pitkiä aikoja käyttämiemme polttoaineiden hintojen alapuolella. Tästä syystä meillä Haapaniemellä höyryturbiinit seisoivat pidemmän ajan ja tuotimme pelkkää lämpöä – koskaan aikaisemmin ei ole toimittu näin.

Muutokset ovat olleet nopeita ja välillä tuntuu, että vauhti vain kiihtyy. Siksi tulevaisuuden energiaratkaisuja mietittäessä tuotantojen joustavuus ja ketteryys ovat ensiarvoisen tärkeässä roolissa. Investoinnit ovat suuria ja näiden käyttöikä useita kymmeniä vuosia. Ronskisti voisi sanoa, että on siis oltava tarkkana mitä hevosta veikkaa – ei kun totoilemaan. 😉


 

Peter Seppälä
Tuotantojohtaja
Kuopion Energia


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #hiilijalanjälki #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #sentuntee  

4 + 1 syytä valita hiilineutraali kaukolämpö

Vuoden 2021 joulukuun 3. päivä merkitsi merkittävää käännekohtaa Suomen energiakentässä. Laki energian alkuperätakuista astui voimaan. Energiavirasto ryhtyi valvomaan lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperää tarkemmin, tarjoten valveutuneille ...

#energiansäästö #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #sentuntee  

Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi

Kun kuopiolaisen kerrostalon ikääntynyt lämmitysjärjestelmä uusittiin 2022, toiveissa oli entistä energiaviisaampi ratkaisu. Taloyhtiön yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida älykkääseen lämmönsäätöön, jolta odotettiin jopa kymmenen p...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Sisällöntuottajaharjoittelijana Kuopion Energialla

Miten muotoilun opiskelija päätyy energia-alalle kesätöihin? Mitä sisällöntuottajaharjoittelijan työnkuva pitää sisällään? Entä millaisia valmiuksia kesätyöt tässä roolissa vaativat?

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö