Meillä tehdään merkityksellistä työtä

Meillä tehdään merkityksellistä työtä

10.01.2023

Hiljattain tuli kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun tulin töihin Kuopion Energialle. Omassa työhistoriassani työsuhde on pisin jo tässä vaiheessa, mutta verrattuna Kuopion Energialla työskentelevien työsuhteiden keston keskiarvoon, joka oli vuoden 2021 lopussa 14,6 vuotta, eihän tuo vielä kovin kummoinen saavutus ole. Puhumattakaan siitä, että vuoden 2021 lopussa meillä työskenteli 13 henkilöä, jotka olivat olleet talossa jo yli 30 vuotta. Löytyypä meiltä pari henkilöä, joilla on jo 40 vuotta tullut täyteen. Aikamoisia saavutuksia ja aikamoista sitoutumista työnantajaan.

Pitkät urat yhden ja saman työnantajan palveluksessa saattavat kuitenkin olla pian historiaa. Sukupolvien välillä on nimittäin selkeitä eroja työnantajaan sitoutumisessa. Y-sukupolven edustajat, eli milleniaalit, jotka ovat siirtyneet 2020-luvulla työelämän suurimmaksi ikäluokaksi, suhtautuvat työhönsä eri tavoin kuin varttuneempi ikäluokka. Heille työelämässä on aiempaa enemmän merkityksellistä työn sopivuus omiin henkilökohtaisiin arvoihin. Vanhemmalle sukupolvelle on puolestaan ominaista tietynlainen lojaalius organisaatiota ja työantajaa kohtaan. Milleniaaleille pitkäikäisen työpaikan turvaamista ja palkkaa tärkeämpää on omien taitojen kehittäminen ja työn merkityksellisyys.

Sukupolvien ero ja ylipäätään se, miten oma henkilöstö kokee työpaikkansa, on todella kiinnostava aihe. Tutkimme viime vuonna näitä asioita syvemmin ja apunamme oli kaksi ahkeraa ja osaavaa tradenomiopiskelijaa Savonia ammattikorkeakoulusta. Saimme heidän tekemästään tutkimuksesta todella paljon niin teoriatietoa kuin faktaa henkilöstömme hyvinvoinnin kehittämisen tueksi. Tässä vain muutamia nostoja tutkimuksesta.

Oli hienoa huomata, että suurin osa henkilöstöstämme kokee työnsä todella merkityksellisenä (52 %) tai melko merkityksellisenä (43 %). Henkilöstömme on sisäistänyt hyvin, miten tärkeää työmme on, että saamme pidettyä Kuopiossa sähköt ja lämmöt päällä.

Kun henkilöiltä kysyttiin, näkisikö hän työskentelevänsä yrityksessä vielä viiden vuoden kuluttua, niin alle 30-vuotiaista näkisi 44 %, 30–39-vuotiaista 59 %, 40–49-vuotiaista 64 % ja 50–59-vuotiaista 73 %. Eli sitoutumisen aste oli sitä alhaisempi, mitä nuoremmasta työntekijästä oli kyse. Tässä tuloksessa näkyy sitoutumisen merkityksen väheneminen nuoremmissa sukupolvissa.  

Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, mitä asioita työntekijät arvostavat eniten Kuopion Energialla. Näissä vastauksissa nousi eniten esille vakaa ja luotettava työnantaja, työkaverit ja työyhteisö sekä joustavuus esimerkiksi lomien ja vapaiden saamisessa tarvittaessa.

Kun työurat ovat perinteisesti olleet meillä pitkiä, on tärkeää ymmärtää, että välttämättä tulevaisuudessa ei ole näin. Se tuo mukanaan varmasti omia haasteita, mutta samalla uusia mahdollisuuksia. Ja henkilöstöasioiden kanssa työskenteleville se merkitsee jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä, mikä onkin Kuopion Energian arvojen mukaista.  


Tule viemään Kuopio kanssamme puhtaan energian aikakauteen. Avoimet työpaikkamme löydät täältä.

Teksti: Satu Nurminen, Henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö, Kuopion Energia Oy
Kuva: Sami Tirkkonen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö