Lumituiskua ja lentäviä jäähdytyskontteja

Lumituiskua ja lentäviä jäähdytyskontteja

07.12.2021

Lunta tuiskutti ja tiet olivat jäässä, kun operaation “jäähdytyskontin siirto” oli määrä alkaa. Jäähdytyskontti oli palvellut KPY Novapolista väliaikaisena jäähdytysratkaisuna, mutta nyt kontin jäähdytyslaitteiden oli aika siirtyä uusiin tiloihin.

Ensimmäinen haaste olikin jo vastassa Viestikadulla KPY Novapoliksen pihassa, mistä jäähdytyskontti oli tarkoitus nostaa lavetin kyytiin. Mäki oli niin jäässä, ettei painavalla nosturilla ja lavetilla uskaltanut lähteä kokeilemaan onneaan, vaan paikalle piti hälyttää hiekoittaja apuun. Olihan se huvittavan näköistä touhua, kun hieman ylimitoitettu kuorma-auto tuli hiekoittamaan yhden mäen venkslaten edestakaisin. Ammattimaisesti mäki saatiin kuitenkin hiekoitettua ja operaatio pääsi alkamaan.

Ei kun nosturin tukijalat maahan, kontti kettingeillä kiinni ja nosto vain lavetin kyytiin. Kyllä näytti helpolta touhulta näin sivustakatsojana, mutta todellisuus taisi olla hieman toista. Tarkkana pitää olla ja vakaalla kädellä liikutettava 13 000 kg painoista merikonttia, jonka seuraava määränpää oli rakenteilla oleva taidelukio Lumit. Saavuttuamme lukion pihaan huomasimme, että rakennusmaalla olikin ruuhkaa. Jälleen operaatiomme keskeytyi ja jouduimme odottamaan vuoroamme. Onneksi kylmää lumituiskua pääsi pakoon lämpimään autoon, jossa aika meni nopeasti rupatellen työtoverin kanssa. Viimein koitti vuoromme ja nyt tarvittiin entistä vakaampaa kättä, sillä tilaa ei ollut yhtä paljon kuin edellisessä osoitteessa. Lisäksi kontti piti kääntää ilmassa, jotta se saatiin taidelukion pihaan oikein päin. Jännityksellä sai seurata vierestä, miten pojat tässä onnistuvat. No, eihän siinä mitään jännittämistä ollut, ammattimiehiltä sujui aivan kädenkäänteessä koko operaatio. Jäähdytyskontti saatiin onnistuneesti siirrettyä viivytyksistä huolimatta alle 2,5 tunnissa. 
 


Miksi jäähdytyskontti siirrettiin ja miksi puhutaan jäähdytyskontista keskellä talvea?

KPY Novapoliksella CHC-laitos toimi väliaikaisena jäähdytysratkaisuna ennen kuin kiinteistö saatiin kytkettyä Kallan kylmä -lähijäähdytykseen. CHC (combined heating and cooling) viittaa lämpöpumppulaitokseen, joka tuottaa lämpöä ja jäähdytystä hyötykäyttöön samanaikaisesti. Tässä tapauksessa, samalla kun laitos tuotti Novapolikselle jäähdytystä, se siirsi siitä syntyvää lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon.

Kallan kylmä on vastuullista ja hiilidioksidivapaata jäähdytystä, jonka tuottamisessa on hyödynnetty Kallaveden syvänteiden kylmää vettä. KPY Novapolis haluaa pitää asiakkaansa tyytyväisinä tarjoamalla kiinteistössään työvireyden kannalta sopivat sisälämpötilat. Kallan kylmä oli tähän erinomainen ratkaisu sen vastuullisuuden, toimivuuden sekä helppouden vuoksi. Lue koko asiakastarina täältä.

Myöskään ensi vuonna valmistuvan taidelukio Lumitin opiskelijoiden ei tarvitse tuskailla jatkossa kuumissa luokissa tai valittaa huonoa sisäilmaa. Jäähdytyskontin sisällä olevat laitteet nimittäin puretaan taidelukion tiloihin. Näin kouluun saadaan tasaiset lämpö- ja kosteusolosuhteet säällä kuin säällä. Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys viilentää sisäilmaa ja kierrättää hukkalämmön uusiokäyttöön kaukolämpöverkkoon. Kiertokylmä on energiatehokas sekä ympäristö- ja kustannusystävällinen tapa pitää suuret kiinteistöt viileänä kesähelteilläkin. Samanlainen ratkaisu on käytössä myös Kuopion kirjastossa. Voit lukea asiasta lisää täältä.

 

Talvellakin tarvitaan jäähdytystä

Tietyt kiinteistöt, kuten sairaalat ja museot, tarvitsevat talvellakin jäähdytystä. Itseasiassa sairaaloissa keskeytyksetön jäähdytys on kriittisen tärkeää, sillä niiden eri tiloissa on omat vaativuusluokkansa sisäilmalle. Esimerkiksi leikkaussalit tarvitsevat hyvin korkean ilmanlaadun. Lue koko KYSin asiakastarina täältä.


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Sähkömarkkinoiden kulisseissa tapahtuu

Olympiatalvi, jes! Taas päästään jännittämään tuoko Iivo kultaa, kuinka kiekkojoukkueemme pärjäävät ja kuka voittaa mäkihyppykisat. Miten tämä nyt liittyy Suomen sähkömarkkinoihin? Ei varsinaisesti mitenkään, mutta yksi yhdistävä tekijä tau...

#kuopionenergia #sentuntee  

Mistä asiakas maksaa? - Verkkopalvelumaksuihin ei korotuksia ensi vuodelle

​​​​​​​Verkkopalvelumaksut (ent. siirtomaksut) yltävät puheenaiheeksi tavan takaa. Sähköverkkoa tarvitaan siirtämään sähköä sitä tarvitseville.

#kuopionenergia #sentuntee  

Kaukolämmön asiakkaan ei tarvitse olla asiantuntija – perusasiat on silti hyvä tietää

Kaukolämmön säädöt voivat hämmentää tottumatonta käyttäjää. Mitä mistäkin venttiilistä ja napista tapahtuu? Huomioitavaa on niin sisällä asunnossa kuin lämmönjakokeskuksessakin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #Tuhkanhyötykäyttö