KPY Novapoliksen vastuullinen valinta – Toimintavarma ja energiatehokas Kallan kylmä

KPY Novapoliksen vastuullinen valinta – Toimintavarma ja energiatehokas Kallan kylmä

18.02.2021

Lämmityksen, jäähdytyksen ja lämmöntalteenoton kokonaisuudella on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä. Isoissa kiinteistöissä sillä voidaan säästää merkittävästi energiaa, rahaa ja päästöjä. Tämä edellyttää tuotantolaitoksia ja verkostoja lämmön ja kylmän siirtämiseen. Tarvitaan myös kaukokatseisia energia- ja kiinteistöammattilaisia, jotka investoivat uusiin ilmasto- ja ympäristöystävällisiin mahdollisuuksiin.

Kiinteistöala vihertyy vauhdilla

Kiinteistöliiketoiminta vihertyy vauhdilla, mihin on monta syytä – omistajien tahdosta ja asiakkaiden toiveista rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden arvoihin. Vastuullinen kiinteistöliiketoiminta on myös kestävää ja kannattavaa omaisuudenhoitoa. Ulkopuolisen rahoituksen ehdotkin ovat edullisemmat, KPY Novapoliksen toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen muistuttaa.

– Vastuullinen liiketoiminta on meille lähtökohta. Kaukojäähdytys ja lämmöntalteenotto ovat juuri sitä, ja siksi myös ensimmäisten joukossa liityttiin Kallan kylmään, hän sanoo.

KPY Novapoliksen Siilinjärven Lentokapteenin toimitiloissa hyödynnetään jo maalämpöä ja -jäähdytystä sekä hukkalämmön talteenottoa. Savilahdessa puolestaan kaukolämpö ja -jäähdytys yhdistettynä hukkalämmön hyödyntämiseen kokonaispalveluna olivat KPY Novapolikselle luonteva ja kustannustehokkain ratkaisu.

 

Kiinteistöliiketoiminta vihertyy vauhdilla, mihin on monta hyvää syytä. – Vastuullinen liiketoiminta on meille lähtökohta, sanoo KPY Novapoliksen toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen.

 

Yritykset hakevat ympäristöystävällisiä toimitiloja

– Yhä useampia yrityksiä kiinnostaa sijoittua vihreisiin toimitiloihin, ja meillä on tarjota sellaisia, Anssi Lehikoinen sanoo.

Ilmasto- ja ympäristöystävällisyyttä seurataan perusteellisesti toimialan kansainvälisillä LEED-sertifikaateilla. KPY Novapolis on vuodesta 2013 rakentanut sertifioituja rakennuksia vuokrattavaksi edelleen asiakkaille muun muassa terveys-, ympäristö- ja hyvinvointialoilla, biotekniikassa sekä elektroniikka- ja ohjelmistoalalla. Sen kaikille uusille rakennuksille haetaan laajasti tunnettu sertifikaatti todentamaan ympäristöystävällisyyttä.

– Tavoitteena on edelleen pienentää hiilijalanjälkeä. Euroopassa joudumme olemaan suunnannäyttäjiä. Kuopion Savilahti on juuri sellainen keskittymä, jossa kaupungistuminen etenee hallitusti, Anssi Lehikoinen katsoo.

Toimialan korona-ajan markkinanäkymiä Lehikoinen kuvaa ”harmaiksi ja hämäriksi”. Uusia tiloja valmistui viime vuonna, ja aikaisintaan parin vuoden kuluttua käynnistetään uusia hankkeita. Merkit viittaavat kuitenkin siihen, että ihmiset jatkossakin haluavat työskennellä mieluummin työpaikalla kuin kotonaan.

– Yritykset varmasti tehostavat tilankäyttöään, mutta toisaalta tiimi- ja kokoustiloja tarvitaan entistä enemmän. KPY Novapoliksessa on yrityksiä, jotka nytkin ovat koko ajan käyttäneet turvallisesti toimitilojaan, Lehikoinen toteaa.

– Katsomme tätä toimintaa pitkäjänteisesti. Mietimme uusia palveluja ja sitä, miten saamme ihmiset kohtaamaan turvallisesti.

 

Kallan kylmä onkin lähijäähdytystä

Kuopion Energian kaukolämpöjohtaja Reima Lassila puhuu mieluummin lähi- kuin kaukojäähdytyksestä. Savilahden kaukojäähdytyslaitos saa peräti 70 prosenttia kylmäenergiasta läheisestä Kallaveden syvänteestä. Myös jäähdytyksen ja siitä syntyvän hukkalämmön käyttäjät ovat alueella lähituntumassa. Kokonaisuus on sekä energia- että kustannustehokas tapa vastata yritysten ja asukkaiden tarpeisiin.

– Kallan kylmän lähijäähdytys on kaukolämmön tapainen huoleton ja turvallinen kokonaispalvelu, jossa jäähdytyksen tuotannosta, ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa energiayhtiö, Lassila esittelee.

Jäähdytyksen tuotanto on myös täysin hiilidioksidivapaata, sillä järjestelmän käyttämä sähkö on uusiutuvaa.
– Kaukojäähdytyslaitoksen katolle on tulossa myös aurinkosähköpaneelit, mikä ikään kuin kruunaa Kallan kylmä lähijäähdytyksen ympäristöystävällisyyden, Lassila lisää.

 

Työtilan lämpötila vaikuttaa työvireeseen

KPY Novapolis käyttää vain uusiutuvaa sähköä, jota sille myy Väre ja toimittaa Kuopion Sähköverkko. Myös aurinkoenergia kiinnostaa kiinteistöammattilaisia.

– Meillä kiinteistöjä on jäähdytetty vuodesta 2000, sillä olemme halunneet huolehtia tilojemme viihtyisyydestä pitämällä sisälämpötilat tavoitetasolla myös kesähelteillä. Meillä on myös laboratoriotiloja ja konesaleja, joissa lämpötilan säätely on erityisen tärkeää, KPY Novapoliksen kiinteistöpalvelujohtaja Seppo Eronen toteaa.

Yhtiön toimitiloissa työskentelevien tiedetään arvostavan hallittua sisälämpötilaa, jonka ansiosta työvirekin on parempi.

– Aiemmin jäähdytys on tehty sähköllä, mutta kun kaukojäähdytyksen mahdollisuus tuli Kuopion Energian kanssa puheeksi muutama vuosi sitten, näimme sen vihreämmäksi vaihtoehdoksi. Energiatehokkuuteen onkin kiinnitetty erityistä huomiota, kun uusia rakennuksia on suunniteltu, Eronen sanoo.

Kysymys on myös KPY Novapoliksen kiinteistöliiketoimintaan käytettävistä neliöistä ja ylläpidon vaatimuksista. Mikrokadun ja Viestikadun kiinteistöissä on yhteensä noin 35 000 neliötä jäähdytettävää pinta-alaa, josta ei tarvitse enää varata tiloja omille jäähdytyslaitteistoille tai käyttää ympäristölle haitallisia kylmäaineita. Vastuu jäähdytyksen toimivuudesta, ympäristövaikutuksista ja laitteiden kunnossapidosta tai uusimisesta on Kuopion Energialla.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #rakentaminen  

Kuopion Energian rakentamiskohteet kesällä 2021

Täällä tehdään tulevaisuuden infraa – Savilahdessa yhä suurin myllerrys

#blogi #kuopionenergia  

Kahvia, kiitos

Suomessa kahvi kuuluu erottamattomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus on maailman huippuluokkaa. Suomalainen juo nykyään keskimäärin 160 litraa kahvia vuodessa. Kahvitauko on tärkeä sekä työelämässä että hoivakodeissa. Ka...

#häiriöviestipalvelu #kuopionenergia  

Tiedotteet jakelun keskeytyksistä omaan matkapuhelimeen – Yhteystiedot ajan tasalle

Tieto sähkön ja lämmön jakelun keskeytyksistä, niin suunnitelluista kuin yllättävistä, kannattaa varmistaa omaan matkapuhelimeen tai sähköpostiin. Palvelun ansiosta voi varautua valtaosaan katkoista etukäteen, sillä suunnittelemattomia jake...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #KUOPIONENERGIA #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #SENTUNTEE #Tuhkanhyötykäyttö