Kaukolämmön asiakkaan ei tarvitse olla asiantuntija – perusasiat on silti hyvä tietää

Kaukolämmön asiakkaan ei tarvitse olla asiantuntija – perusasiat on silti hyvä tietää

22.11.2021

Kaukolämmön säädöt voivat hämmentää tottumatonta käyttäjää. Mitä mistäkin venttiilistä ja napista tapahtuu? Huomioitavaa on niin sisällä asunnossa kuin lämmönjakokeskuksessakin.

Kuopion Energian talousjohtaja Pauliina Pietikäinen muutti loppukesästä kaukolämmöllä lämpiävään omakotitaloon.

Pietikäinen ja hänen miehensä voivat nyt vaikuttaa itse sisätilojen olosuhteisiin ja energiankulutukseen, kun entisessä kodissa vastuu oli muiden talon asukkaiden kanssa yhteinen.

– Entisen rivitalon asukkailla oli yhteinen energiamittari, joten kulutukseen ei päässyt vaikuttamaan samalla lailla kuin nyt,sanoo Pietikäinen.

Pietikäistä on mietityttänyt kaukolämmön säätäminen. Kaukolämmön hyödyistä ja käytöstä liikkuu paljon huhuja.

Kuopion Energian myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen muistuttaa, että naapurin järjestelmä voi olla erilainen kuin oma. Hän kehottaa kaikkia kaukolämmön uusia asiakkaita opettelemaan perusasiat järjestelmästä.

Siihen löytyy parempikin keino kuin puskaradio tai Google.

– Meidän nettisivuilta löytyy kaukolämmön ABC. Siihen kannattaa tutustua, myyntipäällikkö sanoo.

Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse jäädä ihmettelynsä kanssa yksin. Kaukolämmön perusmaksuun sisältyvät 24/7 varallaolopalvelu ja neuvonta. Laitteisto on myös hyvä tarkistuttaa säännöllisesti.

 

Pauliina Pietikäisen keittiössä varpaat pysyvät lämpiminä lattialämmityksen ansiosta. Teemu Tirkkosen mukaan Kuopion Energian asiantuntijat tekevät neuvontatyötä noin sadassa kaukolämpökohteessa vuosittain.

 

Vinkit kaukolämmön säätämiseen

Mitä neuvoja myyntipäälliköllä on antaa Pietikäiselle, joka tutkii lämmönjakokeskuksen mittareita, putkistoja ja venttiilejä?

– Lämmönsäätökäyrällä saadaan riittävä, tasainen lämpö asuntoon, Tirkkonen sanoo ja osoittaa lämmönjakokeskuksen säätimessä olevaa näyttöä.

Jos Pietikäinen toivoo esimerkiksi makuuhuoneen olevan astetta viileämpi kuin muu asunto, korjaus onnistuu huoneen omasta termostaatista.

Sopivaa lämpötilaa voi hakea kääntämällä termostaatit täysille huoneistossa ja sen jälkeen säätämällä lämpökäyrää.

Tämä tosin vaatii vakaan ulkolämpötilan, koska muutokset tapahtuvat pienellä viiveellä.

Säätö tehdään kerran, minkä jälkeen voi keskittyä asumiseen.

– Tärkeä toimenpide on myös ilmanvaihtosuodattimien vaihto, joka pitäisi tehdä ainakin vuosittain, mieluummin kahdesti, sanoo Tirkkonen.

– Kiertovesipumppua ei kannata koskaan sammuttaa. Silloin sinne voi kertyä likaa, joka jumittaa pumpun. Kesäkuumalla lämmitys halutaan ehkä vain pesuhuoneeseen.

Se onnistuu jakotukkien avulla, selvittää Tirkkonen.

Sisällä talossa Tirkkonen antaa tärkeän vinkin. Ilmalämpöpumppu ei saisi olla päällä automaattiasetuksilla.

– Ilmalämpöpumpun pitäisi aina joko lämmittää tai viilentää. Jos automaattiasetus on päällä, pumppu ja kaukolämpö taistelevat keskenään, kun ne molemmat yrittävät säätää lämpötilaa.

Pumppua voi kuitenkin käyttää lämmön säätelemiseen, samoin kuin takkaa. Termostaatit havaitsevat lämpötilan muutokset ja säätävät kaukolämmön sen mukaan.

 

Teemu Tirkkonen esittelee lämmönjakokeskusta. Hän muistuttaa, että pitkälle lomamatkalle lähdettäessä vesilaitokselta tulevan kylmän veden tulo kannattaa sulkea, niin vältytään vesivahingolta.

 

Paras säästövinkki on yksinkertainen

Pietikäinen voi seurata talon lämpötilaa ja energiankulutusta mobiilisovellus Väpistä.

Hän on huomannut piikin energiankulutuksessa iltasuihkun aikaan. Tirkkosen mukaan tilanne on tyypillinen.

– Isoin energian ja rahan säästö on se, että suihkuun käyttää puolen tunnin sijaan vain vartin. Veden lämmitys on usein se, mihin kuluu paljon energiaa. Joskus luullaan, että vesilaitokselta tuleva vesi on

valmiiksi lämmintä, hän sanoo.

 

Pauliina Pietikäinen aloitti Kuopion Energian talousjohtajana 20.9. Hänen mukaansa Kuopion Energian talous on vahvalla pohjalla. Yhtiön noin 100 miljoonan euron liikevaihto koostuu pääosin kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen myynnistä, sähkön tukkumyynnistä ja sähkön siirrosta. Valtaosa yhtiön kuluista aiheutuu polttoaineista. Yhtiön taseen loppusumma on lähes 400 miljoonaa euroa.

– Yhtiön vuoden 2021 tuloksesta on tulossa hyvä, sanoo Pietikäinen, ja jatkaa:

– Tähän on vaikuttanut eniten kylmä talvi, mutta toisaalta myös korkea sähkön pörssihinta. Seuraavien vuosien tuloksen yllä kiertelee tummia pilviä, koska polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat nousussa. Se tulee heikentämään yhtiön tuloskuntoa tulevina vuosina.

Kuopion Energia on kokonaan Kuopion kaupungin omistama. Yhtiö maksaa omistajalleen vuosittain korkoina, pääomapalautuksina, lainanlyhennyksinä ja osinkoina lähes 10 miljoonaa euroa, jotka Kuopion kaupunki käyttää kaupunkilaisten palveluiden tuottamiseen.

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö