Iloharjun aurinkokaukolämpökentän tuotantoa voi seurata livenä verkossa

Iloharjun aurinkokaukolämpökentän tuotantoa voi seurata livenä verkossa

26.10.2021

Kuopion Energia on ottanut edelläkävijän roolin aurinkokaukolämmön hyödyntämisessä. Iloharjussa kesällä 2020 tuotantokäyttöön otettu kaukolämpöä tuottava aurinkolämpövoimala on Suomen suurimpia lajissaan. Täysin päästötöntä tulevaisuuden energiantuotantoa edustava voimala ottaa myös tarvitsemansa sähkön auringosta.

Kuopion Energia selvittää erilaisten uusiutuvien lämmönlähteiden hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. Iloharjun aurinkokaukolämpökentän toiminta ja tuotantomäärät kiinnostavatkin tutkimusmielessä monia muitakin.

– Tässä meitä kiinnostaa tyhjiöputkitekniikan hyödyntäminen aurinkolämmöntuotannossa, aurinkolämpövoimalan suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut Kuopion Energian kaukolämmön kehityspäällikkö Petri Turtiainen toteaa.

Tyhjiöputkitekniikka on koeteltua, turvallista ja melko yksinkertaista. Iloharjun lähes sadassa keräimessä on kussakin 30 kaksikerroksista lasiputkea. Lasikerrosten välissä on tyhjiö, joka estää hukkalämmön johtumisen takaisin ilmaan. Näin se tuottaa varsinkin pilvisellä säällä energiaa tehokkaammin kuin Suomessa tavallisemmat tasokeräimet.

Aurinkolämpövoimala

Iloharjun aurinkolämpövoimala on osa Kuopion Energian ilmastotiekartassa kuvattua kokonaisuutta, joka kertoo kehityksen suunnasta niin Kuopion seudulla kuin laajemminkin energia-alalla. Polttamalla tuotetulle energialle haetaan aktiivisesti vaihtoehtoja.
 

Lämpöhuippu kesä-heinäkuussa

 

Turtiainen kertoo aurinkolämpövoimalan kiinnostaneen energia-alan ammattilaisia, mutta koronan takia vierailijoita ei vielä voitu ottaa vastaan. Sen sijaan Kuopion Energian verkkosivuille tuotiin Aurinkolämpökenttä-Live, josta kuka tahansa voi seurata laitoksen lukemia lähes reaaliajassa. Tiedot toteutuneesta tuotannosta ovat nähtävissä jo yli vuoden ajalta.

– Sieltä näkee, että lämpö herää maaliskuussa, mutta tuotto ei ole kovin suurta lumipeitteen takia. Keväällä keräimiä ei puhdistettu lumesta niiden vaurioitumisriskin vuoksi. Halusimme lisäksi nähdä, kuinka lumen poistuminen keräimien pinnalta luonnollisesti vaikuttaa kevään tuotantoon, Turtiainen kertoo.

Huhtikuussa 2021 lämmöntuotanto pääsi jo hyvään vauhtiin ja oli ennätyslukemissa kesäkuussa ja korkealla myös heinäkuussa. Aurinkovoimala tuottaa huhtikuulta syyskuulle energiaa kuopiolaisten käyttöveden lämmitykseen.
 

Teknologia osoitti toimivuutensa

 

Kenttä on tänä vuonna tuottanut lämpöenergiaa suoraan kaukolämpöverkkoon yli 80 000 kilowattituntia, mikä vastaa noin viiden omakotitalon koko vuoden energiantarvetta. Petri Turtiainen odottaa kiinnostuneena seuraavankin vuoden lukemia nähdäkseen, miten paljon ennätyshelteet vaikuttivat sen tuotantoon.

– Järjestelmän hyötysuhteeseen vaikuttaa se, miten kuumaa vettä siitä halutaan saada. Kaukolämpöverkkoon siitä otetaan 70-asteista vettä. Kuumempaakin saisi, jos olisi tarvetta, Turtiainen toteaa.

Tähän mennessä tärkeimpänä havaintona Iloharjun aurinkolämpökentästä kaukolämmön kehityspäällikkö pitää sitä, että teknologia on osoittanut toimivuutensa. Arvioitua 25 vuoden käyttöikää ei ole ollut tarpeen epäillä.

– Erityisen positiivista on, ettei tuotanto riipu ulkolämpötilasta. Järjestelmä on toiminut luotettavasti ja sen ylläpito on ollut todella helppoa. Lasiputket ovat hauraita ja voivat särkyä, mutta jos niin käy, sellaisen voi vaihtaa lennossa laitoksen toimiessa keskeytyksettä, hän kertoo.

Petri Turtiaisen mukaan teknologia soveltuisi erityisen hyvin maatiloille ja maaseudun pienen mittaluokan kaukolämpöverkkoihin. Se voisi olla myös toimiva lisä maalämmön rinnalle.

– Tieto hyödyttää yritysasiakkaitamme, ja kiinnostaa varmasti myös muita energiayhtiöitä, hän arvioi.

 

Aurinkolämpökenttä-Live kertoo tuoreet tiedot Iloharjun aurinkolämpövoimalan tuottamasta energiasta. 

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Jape Tiitinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee  

Suunnitellut sähkökatkot talvella melko todennäköisiä

Sähköpula voi talvella olla tosiasia, jos kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä tai viikkoja. Kun kulutus on huipussaan, sähköstä joudutaan maksamaan paljon tavallista enemmän. Pahimmassa tapauksessa sitä ei edes ole markkinoilta riittäväst...

#kuopionenergia #sentuntee  

Energiapulaan on varauduttu jo pitkään

Venäjän sotatoimista seurannut sähköpulan uhka ja energian hinnannousu ovat herättäneet paljon huolta. Nyt varaudutaan jo sähkön säännöstelyyn talvipakkasilla, vaikka vielä äskettäin puhuttiin Suomen pian olevan omavarainen energian suhteen...

#kuopionenergia #sentuntee  

Lämmön alkuperätakuulla valinnanvaraa vastuulliselle kuluttajalle

Suomessa on tänä vuonna otettu käyttöön lämmön alkuperän takuujärjestelmä. Se on heinäkuun alusta alkaen edellyttänyt lämmön alkuperän varmennusvelvoitetta myös uusiutuvana markkinoiduille ja myydyille kaukolämpötuotteille. Kuopion Energia ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus