Energiapulaan on varauduttu jo pitkään

Energiapulaan on varauduttu jo pitkään

26.09.2022

Venäjän sotatoimista seurannut sähköpulan uhka ja energian hinnannousu ovat herättäneet paljon huolta. Nyt varaudutaan jo sähkön säännöstelyyn talvipakkasilla, vaikka vielä äskettäin puhuttiin Suomen pian olevan omavarainen energian suhteen. Kuopion Energian asiantuntijat tunnistavat mahdolliset uhat, mutta eivät ole menettäneet yöuniaan. Tilanteeseen on varauduttu.

Toimitusjohtaja Esa Lindholmin mukaan asiakkaat olivat vielä keväällä huolissaan lämmitysenergian riittävyydestä, mutta kesän jälkeen huoli hintakehityksestä on korostunut. 

–  Energian riittävyydestä ei pitäisi olla huolta. Vaikka näköpiirissä on epävarmuustekijöitä, kaikista lämmitysmuodoista kaukolämpö on nyt kaikkein hintavakain ja ennustettavin, Lindholm sanoo. 

Polttoainekysymys oli pinnalla heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla. Maineriskit Venäjän tuonnista ymmärrettiin hyvin, mutta polttoaineiden hankintasopimukset on tehty suomalaisten yritysten kanssa, eikä niitä voinut yksipuolisesti sanoa irti. Suurempaan kohuun ei ollutkaan aineksia, sillä puun tuonti Venäjältä päättyi pakotteiden seurauksena jo maaliskuun 11. päivänä ja puun kuoren ja purun tulo huhtikuussa, kun Venäjän rekkaliikenne kiellettiin. 

 

Polttoaineita varastoon jo alkuvuodesta

Kuopion Energialla työ polttoaineiden riittävyyden turvaamiseksi oli aloitettu jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

–  Aloitimme ylimääräiset polttoainehankinnat tammikuun lopulla: energiarankaa, kuitupuuta ja turvetta. Meillä on varastokasoilla rankoja, jotka haketetaan talven aikana polttokuntoon. Olimme ajoissa liikkeellä ja saimme hankittua myös isoja turve-eriä, jotka oli jo nostettu ja varastoaumalla kasassa eri tuottajilla, Lindholm kertoo.

Metsä- ja puuenergiaa on ostettu valmiina polttoaineina eli suoraan megawattitunteina toimitettuna voimalaitokselle. Kuopion Energian polttoainehankinnoista vastaavan Matti Voutilaisen oivalluksesta hankittiin yhtiölle oma hakkuri käytettynä Saksasta, sillä hakkurikapasiteettista oli jo aiemmin ollut puutetta. 

– Puolen miljoonan euron hankinta on osoittautunut oikeaksi vedoksi. Nyt meillä on kapasiteettia hakettaa itse ostamiamme rankoja, Lindholm toteaa.

Oikea-aikainen ratkaisu on ollut myös yhteisen energiapuuyrityksen perustaminen FinnHarvestin kanssa. Sen avulla saadaan markkinoille lisää harvennuspuuta.

 


– Käytetyn hakkurin hankinta Saksasta on osoittautunut oikeaksi vedoksi. Nyt meillä on kapasiteettia itse hakettaa ostamiamme rankoja, Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm toteaa.

 

Turpeen paluuta on turha odottaa

Uusiutuvien polttoaineiden osuus Kuopion Energian tuotannossa on kasvanut viimevuosina merkittävästi. Nyt Esa Lindholm arvioi, että niiden vähenemiseen saattaa tulla pieni notkahdus, mutta ei isompaa takapakkia.

– Kun uusiutumattomien osuus viime vuoden syyskuun alusta tämän vuoden elokuun loppuun päättyneellä lämmityskaudella oli 32 prosenttia, osuus voisi nyt alkaneella kaudella olla jonkin aikaa muutaman prosenttiyksikön korkeampi, hän arvioi. 

Edellisellä vuoden 2021 lämmityskaudella Haapaniemellä käytettiin turvetta 32 prosenttia kaikista polttoaineista, mutta viimeisimmällä lämmityskaudella enää 30 prosenttia.

– Tulevaisuudesta ei tiedä, mutta turvetta alas painaneet poliittiset ohjauskeinot ovat edelleen voimassa. Päästökauppa niistä tärkeimpänä tekee yhä turpeen taloudellisesti kannattamattomaksi, Lindholm sanoo.

Turpeen paluuta on hänen mukaansa muutenkin turha odottaa.

– Turvekoneiden romutuspalkkio viime kevättalvella kuitattiin loppuun etuajassa. Sitä haettiin sodan alkamisen jälkeenkin, sillä tuottajaporukalta on usko mennyt, eikä turvetuotantoon enää investoida. Ei avata uusia soita eikä hankita uusia työkoneita tai edistetä työvoiman saantia tai luvituksia.

 

Sähkön myyntitulot korvaavat kohonneita tuotantokustannuksia

Nyt tilanne Kuopion seudulla on olosuhteisiin nähden hyvin hallinnassa eikä suuriin hinnankorotuksiin ole ollut tarvetta. Kaukolämmön myyjillä etuna on oma tuotanto, sillä toisin kuin sähköllä, lämmön tuotannon on aina oltava lähellä käyttäjiä paikallisen jakeluverkon sisällä. 

Lämmön ja sähkön yhteistuotannon ansiosta sähkön tukkumyynnin myyntitulot korvaavat energian kohonneita tuotantokustannuksia. Ensi vuoden hintatasosta ei silti voi vielä sanoa mitään.

Julkisuudessa on ollut niin sanottu Seinäjoen malli, jossa oman alueen asiakkaille tarjotaan sähköä markkinahintaa edullisemmin, mutta alueen ulkopuolelle ei enää tehdä uusia sähkösopimuksia. Kuopiossa tämä ei onnistuisi, sillä yhtiön oma sähköntuotanto – noin 350 GWh vuodessa – ei riittäisi kaikille alueen sähköntarvitsijoille.

– Alueellamme sähköä käytetään vuositasolla 600 GWh. Kuka siinä tapauksessa saisi halpaa sähköä ja kuka jäisi ilman, Lindholm havainnollistaa ongelmaa.

Kuopion Energia ei tosin voisi päättää tällaista edes teoriassa, sillä sähkön vähittäismyynti on eriytetty neljän energiayhtiön yhdessä omistamaan erilliseen myyntiyhtiö Väreeseen.  

 

Sosiaalinen tuki julkisen vallan tehtävä

Esa Lindholm muistuttaa, että Kuopion Energia on kaupungin omistama yhtiö.

– Jos halutaan auttaa energian suhteen heikoimmassa asemassa olevien ahdinkoa, on paljon tehokkaampaa toimia niin, että me tuotamme kaupungille kohtuullista tuottoa, jonka kaupunki voi kohdentaa parhaaksi katsomallaan tavalla, hän toteaa.

Samaan tapaan Lindholm arvioi valtakunnallisia toimia heikoimmassa asemassa olevien ihmisten ja yritysten tukemiseksi energiakriisissä.  

– Me Kuopion Energialla yritämme hoitaa tätä energian tuotantoa ja jakelua ja selvitä tästä kriisistä. Sosiaalinen tuki vaikeassa tilanteessa on parempi jättää poliitikkojen ja virkamiesten tehtäväksi, hän sanoo.

 

Säästäminen leikkaa hintahuippuja

Julkisuudessa esillä olleet sähkömarkkinoiden edellyttämät energiayhtiöiden kassavaroja sitovat vakuusvaatimukset ovat iso kysymys myös Kuopion Energialle.

– Meillä on ihan samat haasteet kuin asian kanssa julkisuuteen tulleella Fortumilla. Tilanne oli hankala, mutta rahoituksen haasteet on nyt pystytty selättämään, Lindholm kertoo.

Kuopion Energian täytyy pitää myös oma taloutensa hyvässä kunnossa. Toimitusjohtaja viittaa isompaan kuvaan, jossa Euroopan tasolla Venäjän fossiilisesta tuontienergiasta pyritään eroon niin sanotun vihreän siirtymän keinoin. 

– Siirtymä edellyttää merkittäviä investointeja, eli vaatii paljon rahaa. Niin meidän kuin muidenkin energiayhtiöiden on kriisin jälkeen oltava siinä kunnossa, että hyvää kehitystä ilmaston kannalta oikeaan suuntaan voidaan jatkaa, Lindholm painottaa.

Välittöminä toimina hän kannustaa kaikkia tehostamaan energian säästämistä mediasta ja Motivan verkkosivuilta löytyvillä ohjeilla

–  Sähköä säästämällä voidaan tukea sähkön riittävyyttä ja lisäksi leikata sähkön hintahuippuja. Sähkön hinta on hyvä mittari, jota voi seurata helposti Fingridin sovelluksella. Myös Väpin kautta näkee sähkön pörssihinnan, Lindholm vinkkaa.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Tiina Haring

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus  

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn ammattilaisesta turvallisuuspäälliköksi

Marraskuussa tapahtui yksi oman työurani uusimmista loikkauksista, kun vaihdoin lakien ja asetusten toteutumisen valvonnasta niin sanotusti toteuttavalle puolelle. Ajattelin vähän avata, mitä osaamista tuon mukanani aiemmasta työnkuvastani...

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Teoista sanoiksi

Sinussa ja minussa, meissä yhdessä on voima luoda hyvää ympärillemme. Kuopion Energia kehittää puhtaampaa paikallista energiantuotantoa vastuullisesti.

#kuopionenergia #sentuntee  

Ennätysvuosi biopolttoaineen käytössä

Vuosi 2023 oli Kuopion Energialla biopolttoaineen käytön ennätysvuosi. Haapaniemen voimalaitoksella käytetystä polttoaineesta noin 73 % oli uusiutuvaa biopolttoainetta. Miten tähän on päästy? Entä miten edistetään sitä, että ensi vuonna bio...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö