Uudet energiamerkinnät selkiyttivät kodinkoneiden energiatehokkuuden vertailua

Uudet energiamerkinnät selkiyttivät kodinkoneiden energiatehokkuuden vertailua

14.09.2023

Vähitellen eri tuoteryhmissä käyttöönotetut energiamerkinnät koskevat tällä hetkellä pyykinpesukoneita, astianpesukoneita ja kylmälaitteita ja myös pakastimia.

EU:n uudessa energiamerkissä on yksinkertaistettu energiatehokkuusasteikko kategoriasta A kategoriaan G. Vanhat A+, A++ ja A+++ -kategoriat poistuvat käytöstä. Kylmälaitteita ja pesukoneita ostaessa kannattaa panostaa energiatehokkaimpiin laitteisiin ja mahdollisimman vähän energiaa kuluttaviin laitteisiin.

Euronicsin toimitusjohtaja Vesa Björklundin mukaan uudet merkinnät ovat selkeyttäneet ja helpottaneet laitteiden energiatehokkuuden vertailemista.

Energiamerkinnässä on nyt myös selkeästi havainnoitavia piirroskuvia, jotka kertovat tuotteen koosta, äänitasosta tai vedenkulutuksesta.

Valmistajat ovat Björklundin mukaan selkeästi panostaneet energiatehokkuuteen. Tärkeintä tuotteen valinnassa on laitteen soveltuvuus omaan käyttötarkoitukseen sekä energiatehokkuus. Pesukoneissa kannattaa kiinnittää huomio myös koneen vedenkulutukseen.

– Joissakin kotitalouksissa pakastin on päivittäisessä käytössä ja toisessa pakastinta käytetään harvoin ja kenties ”ladataan täyteen” vain kauden marja- ja sienisadolla. Kaikkia malleja ei voi myöskään käyttää viileässä varastossa. Markkinoilta löytyy nykyisin myös pakastimia, joita voidaan tarvittaessa käyttää jääkaappina. Asiantuntevan palvelun merkitys korostuu uusia laitteita hankittaessa ja itse parhaiten sopivaa konetta etsittäessä.

 

Energiatehokkuusasteikko on monen asian summa

Energiatehokkuusasteikolle sijoittuvan tuotteen energiatehokkuus lasketaan useista tekijöistä. EU:n uusittu energiamerkintä kannustaa valmistajia edelleen kehittämään laitteita, siksi uuden järjestelmän mukaisia A-energialuokan kylmälaitteita ei vielä löydy montaa myynnistä, pesukonepuolella A-luokkaan on päässyt jo muutamia.

– Energiatehokkaampien teknologioiden nopea kehitys tarkoittaa, että standardit energiatehokkaamman sähkölaitteen määrittämiseksi muuttuvat myös pikkuhiljaa. Vuosia sitten energiatehokkaana pidetty sähkölaite saattaakin olla energiatehokkuudeltaan jo keskivertoa. EU:n energiamerkkijärjestelmässä paras luokka (A) on tarkoituksella tyhjä. Uusittu energiamerkintä kannustaa valmistajia energiatehokkaampaan tuotesuunnitteluun.

 

Pakastimen käyttötapa vaikuttaa energiakulutukseen

Jos esimerkiksi vanha 300 litran pakastin on voinut kuluttaa 900 kilowattituntia vuodessa, niin uuden A-luokan pakastimen kulutus jää Björklundin mukaan jopa alle 300 kilowattitunnin.

– Tämä riippuu täysin käytöstä ja käyttöolosuhteista. Uusi pakastin on kuitenkin merkittävästi energiatehokkaampi kuin vanha.

– Muutamankin asteen muutoksella on iso vaikutus kulutukseen. Pakastin on turha säätää yli -18 C, muussa kuin isoa määrää esikylmennettäessä ja pakastettaessa.
 

Vanha pakastin oireilee selkeästi

Pakastin kannattaa uusia viimeistään, kun siinä alkaa ilmetä selkeitä merkkejä toiminnan muuttumisesta eli pakastin "vetelee viimeisiään".  

– Kohonnut pakastimen äänitaso, pakastustehon laskeminen ja kohonnut sähkönkulutus ovat merkkejä pakastimen kulumisesta. Iäkkään pakastimen käytössä voi olla myös selviä riskejä. Tuotteet voivat pilaantua ja pahimmillaan pakastin voi aiheuttaa tulipaloriskin.

Kaappipakastin on nykyisin suosituin vaihtoehto ja hyvä vaihtoehto säiliöpakastimelle. Pakastimet vaativat myös seurantaa ja hoitoa, esimerkiksi seiniin kertyvä jää pitää sulattaa. Jäätävä kylmälaite nostaa energiankulutusta ja heikentää pakastustehoa.

Jos pakastin ei ole itsestään sulattava, kannattaa pakastin sulattaa huolellisesti vuosittain ja puhdistaa myös sisäpinnat ja koneisto. Jopa niin sanottu itsestään sulattava pakastin on hyvä ajoittain sulattaa kytkemällä se pois toiminnasta ja puhdistamalla pinnat. On hyvä muistaa imuroida pakastimen takaosa ja varmistaa kaapistoon asennetun pakastimen hyvä ilmankierto.

 

Uusi energiamerkintä:


1. Tuotteen QR-koodi, josta pääsee suoraan eurooppalaiseen EPREL-tietokantaan katsomaan kyseisen mallin tietoja. Kuvake on QR-koodi (verkkokuvio).
2. Tuotteen energiatehokkuusluokka. Energiatehokkuusluokka ilmoitetaan asteikolla A–G, jossa A on energiatehokkain ja G vähiten energiatehokkain luokka. 
3. Tuotteen energiankulutus kilowattitunteina (kWh) vuodessa (mitattuna uusissa vakio-olosuhteissa). 
4. Tuotteen kaikkien pakastelokeroiden kokonaistilavuus litroina. Tilavuuden kuvakkeessa on lumihiutale.
5. Tuotteen kaikkien jääkaappilokeroiden kokonaistilavuus litroina. Tilavuuden kuvakkeessa on maitopullo.
6. Tuotteen äänitehotaso (melu) desibeleinä, dB (A). Kuvakkeessa on kaiutin ja ääniaaltoja.

 


Sulata pakastin säännöllisesti vuosittain tai viimeistään silloin, kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä.

 

Vanha pakastin voi olla salakavala energiasyöppö

Uudet pakastimet saattavat kuluttaa vain kolmanneksen vanhojen pakastimien sähköstä. Uuden pakastimen hankinta on parhaimmillaan hyvä energiataloudellinen ratkaisu – onhan pakastin useimmilla käytössä tauotta.

Kodin pakastimen kuntoon ja ominaisuuksiin on hyvä tutustua, etenkin jos pakastin on jo vanha tai pakastin on ollut jo valmiina muutettaessa eikä sen käyttöhistoriasta ole tietoa.  

 

Pakastimen käyttölämpötila kannattaa tarkistaa

Aika ajoin on hyvä tarkistaa myös kodin pakastimen kunto. Ovatko laatikot esimerkiksi helposti auki vedettävissä tai hohkaako laatikosta kylmää kuin ikirouta paksun ja jopa tunkkaiselta haisevan jään muodossa?

Pakastimissa ei ole suositeltavaa ali- eikä ylikäyttö vaan kohtuus kaikessa. Automaattisulatus on kätevä ja ehkäisee parhaimmillaan jään muodostumista. Automaattisulatteisissakin pakastimissa on hyvä seurata jään kertymistä ja sulattaa ne välillä kytkemällä laite irti verkosta, tyhjentämällä ja puhdistamalla laite.

Oikea pakastimen lämpötila on -18 astetta. Kylmemmäksi säädetty pakastin kuluttaa selvästi enemmän sähköä turhaan. Pakastimen sisälle ostettu tarkka mittari on hyvä apuväline, jolla saa tarkastettua laitteen oman tekniikan toiminnan.

Kuuluuko pakastimesta voimakas hurina tai onko pakastin mahdollisesti aloittanut ihan uudenlaisen ”ääntelyn”? Hiljaisen kylmälaitteen äänitason pitäisi olla alle 40 dB (A). Äänitaso voi voimistua, jos pakastin on aivan täynnä tai sen pikapakastustoiminto on jäänyt päälle.

 

Sijoita pakastin kauas lämpöä tuottavista laitteista

Energiankulutusta voi vähentää sijoittamalla pakastin kauas lämpöä tuottavista laitteista, esimerkiksi uunista ja lämpöpatterista. Pakastin kannattaa sijoittaa myös suojaan suoralta auringonpaisteelta.

Uutta pakastettavaa lisätessä ei kannata ylittää laitteen pakastustehoa. Pakastimen pakastusteho tarkoittaa sitä, kuinka monta kiloa tuotteita laitteessa voi pakastaa kerralla. Pakastinta ei saa täyttää pakastustehoa enempää, vaan tuotteita on lisättävä oikea määrä kerrallaan. Tuoreiden elintarvikkeiden laatu heikkenee elintarvikkeisiin muodostuvan jään vuoksi, jos pakastuminen kestää kauan.

Liian pienessä ja jatkuvasti täyteen ahdetussa pakastimessa ei ilma kierrä tehokkaasti. Tämä lyhentää elintarvikkeiden säilymisaikaa sekä lisää kylmälaitteen huurtumista.

– Jos pakastin on vain valmisruokien tai ainesten lyhytaikainen säilytystila, voi riittää jääkaappi-pakastin yhdistelmä tai suuri pakastinlokero. Myös liian suuren ja vajaakäytöllä olevan pakastimen energiatehokkuus voi heikentyä.

 

Kuluttajaystävällisesti toteutettu energiatehokkuusluokitusten kaavio löytyy yksinkertaistettuna osoitteesta www.energiamerkinta.fi. Täsmällisillä energiatehokkuustiedoilla on yhä suurempi merkitys kuluttajille. Uusittujen energiamerkintävaatimusten tarkoituksena on kasvattaa energiatehokkaiden tuotteiden myyntiä ja tukea samalla EU:n tavoitetta saavuttaa 20 prosentin säästöt energiankäytössä.

 

QR-koodin (Quick Response) voi skannata puhelimella tai tabletilla. QR-koodit sisältävät erilaisia teknisiä tietoja tai linkin verkkosivustolle. Skannatessa energiamerkinnässä olevan QR-koodin siirrytään EU:n EPREL-tuotetietokantaan kyseisen mallin tietoihin.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: UPO ja Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#sähkö #sähköverkko  

Sähkön sopimusehdot päivittyvät

Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.

#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus  

Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta

Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...

#kotona #osaaminen #työ  

Kynttilä luo tunnelmaa ja rauhoittaa mieltä

Oletko tuijottanut kynttilän liekkiä ja vaipunut miellyttäviin ajatuksiin? Kynttilä on silloin saanut mielesi rauhoittumaan ja olet hiljentynyt sen luoman tunnelman äärelle.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sisustus #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #aurinko #osaaminen #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #työ #tulevaisuus #sähköverkko #kolumni #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähköpalo #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku