Saunotaan astetta maltillisemmin

Saunotaan astetta maltillisemmin

21.11.2022

Ei ole sama, miten ja milloin saunot. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin eniten kuluttava sähkölaite ja siksi on hyvä katsoa, milloin sähkösaunassa saunoo. Useimmiten lauantai tai sunnuntai on perjantai-iltaa tai muuta arki-iltaa parempi saunapäivä, kun haluaa saunoa edullisemmin ja välttää sähköpulaa.

Saunominen kuuluu monen suomalaisen elämään ja viikko-ohjelmaan. Ei ole kuitenkaan sama, miten ja milloin saunot. Varsinkin nykyisessä energiatilanteessa on järkevää saunoa sähkösaunassa astetta maltillisemmin ja silloin, kun maassamme käytetään sähköä huipputunteja vähemmän.

Mistä sitten tietää milloin saunominen on edullisinta ja rasittaa vähiten sähköjärjestelmäämme? Nyrkkisääntönä voisi sanoa; tuulisina päivinä arkisin kello 20 jälkeen sekä viikonloppuisin. Parhaiten asia kuitenkin selviää lataamalla Fingridin tai oman sähkö- tai verkkopalveluyhtiön sovellus, josta voi seurata pörssisähkön hintoja. Kun sähkö on edullisimmillaan, on sitä myös hyvin käytettävissä saunomiseen, pyykin- ja astioiden pesuun, veden lämmitykseen ja muuhun enemmän sähköä kuluttaviin kohteisiin.

Sähkön käytön painottamista näille edullisemmille ja vapaata sähkökapasiteettia sisältäville tunneille kutsutaan kulutusjoustoksi. Kulutusjoustoa voi suositella myös niille sähkönkäyttäjille, jotka eivät käytä pörssisähköä, koska kulutusjoustolla ehkäistään osaltaan myös mahdollista sähköpulaa.

 

Saunotaan yhdessä samalla kerralla

Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Lisäksi peseydyttäessä kuluu myös lämmintä vettä, joka osaltaan nostaa saunomisen energiakustannuksia.

Varsinkin sähkösauna kannattaa lämmittää koko perheelle samalla kertaa. Saunassa on hyvä käydä myös yhdessä tai vähintään tiiviissä tahdissa ilman taukoja. On tuhlausta pitää saunaa tyhjillään.

Saunan lämpötilaksi riittää 70–80 astetta. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen lisää sähkönkulutusta 20–30 prosenttia. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on lämmennyt. Sammuta sauna heti saunomisen päätyttyä, jälkilämpö ja ilmanvaihto kuivaavat saunan.

 

Vinkit energiatehokkaaseen saunomiseen sähkösaunassa:

•  Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja.
•  Suosi yhdessä saunomista.
•  Laske saunan lämpötilaa. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.
 •  Älä pidä kiuasta kuumana turhaan. 
    – Mene saunaan heti, kun se on lämmin.
    – Sammuta kiuas viimeistään heti, kun poistut saunasta, tai mieluiten jo saunomisen aikana. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
    – Älä koskaan pidä kiuasta päällä, kun sauna on tyhjillään.
•  Tarkistakaa taloyhtiön saunavuorokäytännöt, ettei niitä jää käyttämättömiksi.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #aurinko #kaukolämpö #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #hiilijalanjälki #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #kolumni #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku