Vuosihuoltojen anatomia

Vuosihuoltojen anatomia

07.07.2021

Vuosihuolto, revisio, seisakki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käytetään tässä yhteydessä nimeä vuosihuolto, sillä se on mielestäni näistä kansantajuisesti osuvin. Mutta miksi näitä vuosihuoltoja yleensä tehdään, ja mitä niillä pyritään saavuttamaan?

Vuosihuoltoja voi karkeasti verrata auton moottorin öljynvaihtoon, ihmisten pallolaajennukseen tai tekonivelen vaihtoon. Itse asiassa noita kaikkia meillä tavallaan tehdään, mutta ei tietenkään ihmisille vaan erilaisille koneille ja laitteille. Energiantuotannossa on valtavasti koneita ja laitteita, joiden voiteluaineena käytetään öljyä. Kun laite pyörii, sen sisäiset osat kuluvat ja luovuttavat hiuksenhienot partikkelinsa öljyyn, joka voitelun ohella puhdistaa pintoja. Tämän seurauksena öljy tummuu eli likaantuu, jolloin se ei enää voitele tai puhdista laitteen sisäosia yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.

Vaihdamme öljyjä säännöllisesti, sillä ilman säännöllistä öljyjen vaihtoa koneet kuluvat ja niiden käyttöikä lyhenee huomattavasti. On myös edullisempaa vaihtaa öljyjä kerran vuodessa, kuin uusia kymmenien tuhansien eurojen arvoisia koneita. Säännöllisillä huolloilla saammekin jatkettua koneiden ja laitteiden käyttöikää helposti kymmenen tai kaksikymmentä vuotta käyttökohteesta riippuen.

Tehdään meillä pallolaajennuksiakin. Monet laitteet tarvitsevat jäähdytykseensä esimerkiksi edellä mainittua öljyä tai puhdasta järvivettä. Ongelmaksi muodostuukin vähitellen tapahtuva putkien limoittuminen ja sakkautuminen, joissa putkien pintaan alkaa muodostua likaa. Lika tukkii putkia, joka puolestaan heikentää virtausta putkissa. Tämä voi johtaa laitteiden ylikuumenemiseen. Meillä putkeen ei suinkaan työnnetä laajennuskatetria, vaan tukokset pyritään poistamaan huuhtelemalla ne likaa irrottavalla liuoksella. Pitäisi varmaan seurata nykylääketieteen kehitystä tarkemmin, josko sieltä löytyisi ideoita tukosten poistamiseen päiväkirurgisin menetelmin. Meidän tapauksessamme tämä tarkoittaa tarvittavaa huoltoa ilman tuotantokatkoksia, sujuvasti normaalin operoinnin aikana.

Pallolaajennuksista päästään sujuvasti tekonivelen vaihtoihin. Esimerkiksi polttoaineen kuljetuksessa käytetään erilaisia kuljettimia ja liukuhihnoja. Niiden nivelet eli liukurullat, ketjut sekä ketjupyörät kuluvat pikkuhiljaa ihmisnivelen tavoin, ja ennen pitkää kulutuspinta on kulunut ja jäljelle on jäänyt vain nopeasti kuluva runko-osa. Ketjupyöriä, liukurullia ja ketjuja uusitaankin vuosittain, sillä meillä kuluminen on todella nopeaa. Voisin verrata laitteita juoksevaan ihmiseen. Meillä laitteet juoksevat 24/7 vuoden jokaisena päivänä, viikkona ja kuukautena. Sillä tahdilla kuluu vahvempikin nivel.

Nykyinen tekoälymaailma on mullistamassa myös kunnossapitotoimintojamme. Keräämme tietoa eri laitteista mm. niiden käyntituntimäärien ja kuormittuneisuuden osalta ja teemme analyysejä huollon tarpeesta. Kustannustehokkuutta lisääkin se, että laitteet huolletaan oikea-aikaisesti. Ei turhan aikaisin, muttei kuitenkaan niin myöhään, että laite ehtii rikkoutua. Näin toimien säästämme aikaa, rahaa sekä ympäristöä.

Vuosihuoltojen laajuus selittää myös sitä, miksi apunamme vuosihuolloissa työskenteli kesän alussa 65 henkilöä, joista valtaosa tuli Pohjois-Savon alueelta. Harkittuja vuosihuoltoja tekemällä takaamme häiriöttömän ja luotettavan lämmön- sekä sähkön tuotannon ja toimituksen asiakkaillemme.

 

Sami Koponen

Energiantuotannon kunnossapitopäällikkö

 

Kuva: Petra Tiihonen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia  

Energia kestää vertailun

Kuopion Energian huolto- ja toimitusvarmuus on ylpeytemme aihe. Olemme kaupunkilaisille erityisen tärkeä arjen kumppani, jonka olemassaolon huomaa yleensä silloin, jos energianjakelu tilapäisesti häiriintyy. Eli Kuopiossa varsin harvoin. Aj...

#KUOPIONENERGIA #SENTUNTEE  

Kaukolämpöakku tuottanut miljoonan jo ensimmäisenä vuonna

Haapaniemellä viime vuonna käyttöön otettu kaukolämpöakku on täyttänyt tehtävänsä hyvin, arvioi tuotantojohtaja Peter Seppälä.

#KUOPIONENERGIA #SENTUNTEE  

Päästöoikeuksien hintaralli hirvittää – Jyrkät hintavaihtelut eivät ole kenenkään etu

Kuopion Energian tehtävä on tuottaa ja toimittaa asiakkailleen hyvällä hyötysuhteella sähköä ja lämpöä paitsi varmasti, myös mahdollisimman päästöttömästi ja edullisesti. Energiapäällikkö Hannu Parkkonen on kansainvälisen sähkökaupan ammatt...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #KUOPIONENERGIA #pääkirjoitus #rakentaminen #SENTUNTEE #sentuntee #Tuhkanhyötykäyttö