Vuosihuoltojen anatomia

Vuosihuoltojen anatomia

07.07.2021

Vuosihuolto, revisio, seisakki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käytetään tässä yhteydessä nimeä vuosihuolto, sillä se on mielestäni näistä kansantajuisesti osuvin. Mutta miksi näitä vuosihuoltoja yleensä tehdään, ja mitä niillä pyritään saavuttamaan?

Vuosihuoltoja voi karkeasti verrata auton moottorin öljynvaihtoon, ihmisten pallolaajennukseen tai tekonivelen vaihtoon. Itse asiassa noita kaikkia meillä tavallaan tehdään, mutta ei tietenkään ihmisille vaan erilaisille koneille ja laitteille. Energiantuotannossa on valtavasti koneita ja laitteita, joiden voiteluaineena käytetään öljyä. Kun laite pyörii, sen sisäiset osat kuluvat ja luovuttavat hiuksenhienot partikkelinsa öljyyn, joka voitelun ohella puhdistaa pintoja. Tämän seurauksena öljy tummuu eli likaantuu, jolloin se ei enää voitele tai puhdista laitteen sisäosia yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.

Vaihdamme öljyjä säännöllisesti, sillä ilman säännöllistä öljyjen vaihtoa koneet kuluvat ja niiden käyttöikä lyhenee huomattavasti. On myös edullisempaa vaihtaa öljyjä kerran vuodessa, kuin uusia kymmenien tuhansien eurojen arvoisia koneita. Säännöllisillä huolloilla saammekin jatkettua koneiden ja laitteiden käyttöikää helposti kymmenen tai kaksikymmentä vuotta käyttökohteesta riippuen.

Tehdään meillä pallolaajennuksiakin. Monet laitteet tarvitsevat jäähdytykseensä esimerkiksi edellä mainittua öljyä tai puhdasta järvivettä. Ongelmaksi muodostuukin vähitellen tapahtuva putkien limoittuminen ja sakkautuminen, joissa putkien pintaan alkaa muodostua likaa. Lika tukkii putkia, joka puolestaan heikentää virtausta putkissa. Tämä voi johtaa laitteiden ylikuumenemiseen. Meillä putkeen ei suinkaan työnnetä laajennuskatetria, vaan tukokset pyritään poistamaan huuhtelemalla ne likaa irrottavalla liuoksella. Pitäisi varmaan seurata nykylääketieteen kehitystä tarkemmin, josko sieltä löytyisi ideoita tukosten poistamiseen päiväkirurgisin menetelmin. Meidän tapauksessamme tämä tarkoittaa tarvittavaa huoltoa ilman tuotantokatkoksia, sujuvasti normaalin operoinnin aikana.

Pallolaajennuksista päästään sujuvasti tekonivelen vaihtoihin. Esimerkiksi polttoaineen kuljetuksessa käytetään erilaisia kuljettimia ja liukuhihnoja. Niiden nivelet eli liukurullat, ketjut sekä ketjupyörät kuluvat pikkuhiljaa ihmisnivelen tavoin, ja ennen pitkää kulutuspinta on kulunut ja jäljelle on jäänyt vain nopeasti kuluva runko-osa. Ketjupyöriä, liukurullia ja ketjuja uusitaankin vuosittain, sillä meillä kuluminen on todella nopeaa. Voisin verrata laitteita juoksevaan ihmiseen. Meillä laitteet juoksevat 24/7 vuoden jokaisena päivänä, viikkona ja kuukautena. Sillä tahdilla kuluu vahvempikin nivel.

Nykyinen tekoälymaailma on mullistamassa myös kunnossapitotoimintojamme. Keräämme tietoa eri laitteista mm. niiden käyntituntimäärien ja kuormittuneisuuden osalta ja teemme analyysejä huollon tarpeesta. Kustannustehokkuutta lisääkin se, että laitteet huolletaan oikea-aikaisesti. Ei turhan aikaisin, muttei kuitenkaan niin myöhään, että laite ehtii rikkoutua. Näin toimien säästämme aikaa, rahaa sekä ympäristöä.

Vuosihuoltojen laajuus selittää myös sitä, miksi apunamme vuosihuolloissa työskenteli kesän alussa 65 henkilöä, joista valtaosa tuli Pohjois-Savon alueelta. Harkittuja vuosihuoltoja tekemällä takaamme häiriöttömän ja luotettavan lämmön- sekä sähkön tuotannon ja toimituksen asiakkaillemme.

 

Sami Koponen

Energiantuotannon kunnossapitopäällikkö

 

Kuva: Petra Tiihonen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Turvetuotanto on hallittua toimintaa loppuun asti - mitä tapahtuu poistuville tuotantoalueille?

Sade rummuttaa ikkunaan, talvi lähestyy. Tutkin sääennustetta, milloin olisi tiedossa poutaisia päiviä, jotta voisin vielä muutaman kerran pakata autoon dronen sekä eväät ja suunnata suolle. Turvetuotantokausi on päättynyt jo kuukausi sitte...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Asenne ratkaisee

Löysin arkistojen kätköistä erään asiakaskirjeen vuodelta 2011, jossa asiakas ilmoitti sähkösopimuksensa päättymisestä ja uudesta osoitteestaan. Vaikka kirje oli kirjoitettu vaatimattomasti ruutupaperille, se oli kuitenkin varsin muodolline...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion Energia saavuttaa ilmastotavoitteensa yhdessä asiakkaiden kanssa – eroon hiilidioksidipäästöistä 2030

Elokuussa julkistettu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti ravisteli yleisöä ja päätöksentekijöitä kiirehtimään tehokkaita ilmastotoimia. Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmia raportin pääviesti ei yllättänyt.

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #Tuhkanhyötykäyttö