Vuosihuoltojen anatomia

Vuosihuoltojen anatomia

07.07.2021

Vuosihuolto, revisio, seisakki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käytetään tässä yhteydessä nimeä vuosihuolto, sillä se on mielestäni näistä kansantajuisesti osuvin. Mutta miksi näitä vuosihuoltoja yleensä tehdään, ja mitä niillä pyritään saavuttamaan?

Vuosihuoltoja voi karkeasti verrata auton moottorin öljynvaihtoon, ihmisten pallolaajennukseen tai tekonivelen vaihtoon. Itse asiassa noita kaikkia meillä tavallaan tehdään, mutta ei tietenkään ihmisille vaan erilaisille koneille ja laitteille. Energiantuotannossa on valtavasti koneita ja laitteita, joiden voiteluaineena käytetään öljyä. Kun laite pyörii, sen sisäiset osat kuluvat ja luovuttavat hiuksenhienot partikkelinsa öljyyn, joka voitelun ohella puhdistaa pintoja. Tämän seurauksena öljy tummuu eli likaantuu, jolloin se ei enää voitele tai puhdista laitteen sisäosia yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.

Vaihdamme öljyjä säännöllisesti, sillä ilman säännöllistä öljyjen vaihtoa koneet kuluvat ja niiden käyttöikä lyhenee huomattavasti. On myös edullisempaa vaihtaa öljyjä kerran vuodessa, kuin uusia kymmenien tuhansien eurojen arvoisia koneita. Säännöllisillä huolloilla saammekin jatkettua koneiden ja laitteiden käyttöikää helposti kymmenen tai kaksikymmentä vuotta käyttökohteesta riippuen.

Tehdään meillä pallolaajennuksiakin. Monet laitteet tarvitsevat jäähdytykseensä esimerkiksi edellä mainittua öljyä tai puhdasta järvivettä. Ongelmaksi muodostuukin vähitellen tapahtuva putkien limoittuminen ja sakkautuminen, joissa putkien pintaan alkaa muodostua likaa. Lika tukkii putkia, joka puolestaan heikentää virtausta putkissa. Tämä voi johtaa laitteiden ylikuumenemiseen. Meillä putkeen ei suinkaan työnnetä laajennuskatetria, vaan tukokset pyritään poistamaan huuhtelemalla ne likaa irrottavalla liuoksella. Pitäisi varmaan seurata nykylääketieteen kehitystä tarkemmin, josko sieltä löytyisi ideoita tukosten poistamiseen päiväkirurgisin menetelmin. Meidän tapauksessamme tämä tarkoittaa tarvittavaa huoltoa ilman tuotantokatkoksia, sujuvasti normaalin operoinnin aikana.

Pallolaajennuksista päästään sujuvasti tekonivelen vaihtoihin. Esimerkiksi polttoaineen kuljetuksessa käytetään erilaisia kuljettimia ja liukuhihnoja. Niiden nivelet eli liukurullat, ketjut sekä ketjupyörät kuluvat pikkuhiljaa ihmisnivelen tavoin, ja ennen pitkää kulutuspinta on kulunut ja jäljelle on jäänyt vain nopeasti kuluva runko-osa. Ketjupyöriä, liukurullia ja ketjuja uusitaankin vuosittain, sillä meillä kuluminen on todella nopeaa. Voisin verrata laitteita juoksevaan ihmiseen. Meillä laitteet juoksevat 24/7 vuoden jokaisena päivänä, viikkona ja kuukautena. Sillä tahdilla kuluu vahvempikin nivel.

Nykyinen tekoälymaailma on mullistamassa myös kunnossapitotoimintojamme. Keräämme tietoa eri laitteista mm. niiden käyntituntimäärien ja kuormittuneisuuden osalta ja teemme analyysejä huollon tarpeesta. Kustannustehokkuutta lisääkin se, että laitteet huolletaan oikea-aikaisesti. Ei turhan aikaisin, muttei kuitenkaan niin myöhään, että laite ehtii rikkoutua. Näin toimien säästämme aikaa, rahaa sekä ympäristöä.

Vuosihuoltojen laajuus selittää myös sitä, miksi apunamme vuosihuolloissa työskenteli kesän alussa 65 henkilöä, joista valtaosa tuli Pohjois-Savon alueelta. Harkittuja vuosihuoltoja tekemällä takaamme häiriöttömän ja luotettavan lämmön- sekä sähkön tuotannon ja toimituksen asiakkaillemme.

 

Sami Koponen

Energiantuotannon kunnossapitopäällikkö

 

Kuva: Petra Tiihonen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#häiriöviestipalvelu #kuopionenergia #sentuntee #sähkö  

Sähköt katkesivat - Mitä teen?

Sähkökatkot ovat harmillisia tapahtumia, jotka yleensä yllättävät kesken sähkön käytön. Onneksi ne ovat suhteellisen harvinaisia ja lyhytkestoisia näin kaupunkiverkkoalueella, mutta lähes häiriöttömään sähkönjakeluun tottunutta katkot voiva...

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö