Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

14.05.2024

Vuotta 2023 leimasi sähkön pörssihintojen voimakas vaihtelu. Vuoden aikana koettiin korkeita piikkejä ja toisaalta miinusmerkkisiä hintoja. Sähkön hintavaihtelu näkyi myös Kuopion Energian liikevaihtokertymässä. Talousjohtajana seurasin suurella mielenkiinnolla tätä poikkeuksellista pörssihintojen poukkoilua.

Konsernin liikevaihdoksi muodostui lopulta 125 miljoonaa euroa, joka oli edelliseen vuoteen verrattuna 2 miljoonaa euroa enemmän. Vielä alkuvuodesta liikevaihto näytti alittavan edellisvuoden lukemat reilusti, mutta loppuvuoden kohonneet hinnat kirittivät liikevaihdon hyviin lukemiin.

Konsernin liikevoitto oli 25 miljoonaa euroa ja se laski lähes 2,5 miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Kulut kasvoivatkin merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Kotimaisen polttoaineen kysynnän kasvu on jatkanut puupolttoaineiden hankintakustannusten nousua. Vuonna 2023 polttoaineiden hankintaan käytettiin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmin. Biopolttoaineiden käytössä tehtiin ennätys, voimalaitoksella käytetystä polttoaineesta noin 73 % oli uusiutuvaa biopolttoainetta.

Verkkopalveluyhtiömme Kuopion Sähköverkko siirsi sähköä asiakkaille 595,6 gigawattituntia (GWh), eli 1,6 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Tämä näkyi yhtiön liikevaihdossa, joka oli 20,0 miljoonaa euroa, eli on noin 4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena. Lisäksi tammi- ja helmikuun perusmaksut jätettiin perimättä asiakkailta. Verkkopalveluhintoja ei muutettu vuoden aikana. Yhtiön liikevoitto oli 6,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto parani edelliseen vuoteen verrattuna 1,8 miljoonaa euroa.

Vuonna 2023 Kuopion Energia Oy investoi noin 20 miljoonaa euroa. Investoinnit rahoitettiin pääosin tulorahoituksella, uutta lainaa nostettiin 4 miljoonaa euroa. Kuopion Sähköverkko Oy käytti investointeihin 8,5 miljoonaa euroa ja rahoitus hoidettiin tulorahoituksella.

Pidämme lämpötilan sopivana ja sähköt päällä lähes 100 %:n varmuudella kaikissa olosuhteissa. Kuopiossa koettujen sähkökatkojen kesto on ollut selvästi alle valtakunnan keskiarvon. Myös kaukolämmön toimitusvarmuus on erinomainen, eivätkä mahdolliset lyhyet katkokset välttämättä vaikuta ihmisten elämään lainkaan. Vuonna 2023 kaukolämmön toimituksen keskeytysaika lämmityskaudella oli keskimäärin vain 5 minuuttia asiakasta kohden, mikä oli 44 minuuttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sähkönsiirron toimitusvarmuus oli erinomainen ja keskeytysaika oli asiakasta kohden vain 3,51 minuuttia.

Kuopion Energia -konserni julkaisee ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa keväällä 2024. Lakisääteinen raportointivelvollisuutemme alkaa vuodesta 2025, mutta haluamme jo kertoa tekemästämme vastuullisuustyöstä. Vastuullisuus on ollut mukana teoissamme aina, mutta nyt se kootaan sanoiksi ”yksien kansien” väliin.

Konsernin taloutta hoidetaan vastuullisesti ja näin varmistetaan jatkuvuutta ja vakavaraisuutta. Tällä mahdollistetaan tulevia investointeja puhtaampaan energiantuotantoon sekä puskuria haasteellisiin vuosiin. Hyvästä tuloksesta riittää myös jaettavaa kuopiolaisten eduksi. Tuloutamme vuositasolla omistajallemme Kuopion kaupungille 9 miljoonaa euroa, joilla Kuopion kaupunki rahoittaa asukkaidensa palveluja.

Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstömme on jälleen mahdollistanut, että saamme pidettyä asiakkaidemme arjen sujuvana ja voimme luottavaisena katsoa tulevaisuuteen. Hyvin hoidettuun yhtiöömme voit luottaa jatkossakin.


 

Pauliina Pietikäinen
talousjohtaja
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

Vuotta 2023 leimasi sähkön pörssihintojen voimakas vaihtelu. Vuoden aikana koettiin korkeita piikkejä ja toisaalta miinusmerkkisiä hintoja. Sähkön hintavaihtelu näkyi myös Kuopion Energian liikevaihtokertymässä. Talousjohtajana seurasin suu...

#energiantuotanto #kuopionenergia #sentuntee #toimitusvarmuus  

Puuterminaaliverkosto parantaa toimitusvarmuutta entisestään

Kuopion Energia on panostanut toimitusvarmuuteen kehittämällä puupolttoaineen hankintaverkostoa. Lähellä sijaitsevien puuterminaalien ja sopivien yhteistyökumppaneiden avulla monimutkaisesta verkostosta saadaan sujuva ja luotettava.

#kuopionenergia #sentuntee #työ  

Kuopion Energia on Taitaja2024-kilpailun pääyhteistyökumppaneita

Taitaja2024-tapahtuma eli ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kuopion Energia on mukana muun muassa tuomaroinnissa. Nuorista toivotaan osaajia moneen erilaiseen työtehtävään energiayhtiössä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö